Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΑΝΩ ΤΟΥ 60-70% ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

trapeza-kiprou-ftoxeia

Πρόχειρη φαίνεται να ήταν η συμφωνία πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να φορτωθεί αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η Τράπεζα Κύπρου από εκτός ισολογισμού στοιχεία (Off balance sheet items).


Αυτό, σε συνδυασμό με την «ελαστικότητα» που έδειξε η κυβέρνηση για να εξαιρέσει από την υποχρεωτική μετατροπή ανασφάλιστων καταθετών σε μετοχές (γνωστό ως κούρεμα) αριθμό θεσμικών καταθετών, όχι μόνο αύξησε σημαντικά το ποσοστό μετατροπής που θα επιβληθεί στους υπόλοιπους, αλλά απειλεί πλέον να εκτροχιάσει την όλη διαδικασία εξυγίανσης και της Τράπεζας Κύπρου. Το αρχικό ποσοστό μετατροπής του 37,5% είναι πλέον για όλους μια αισιόδοξη πρόβλεψη. Υπάρχει πλέον πιθανότητα ούτε το επιπρόσθετο 22,5% να καλύψει τις ανάγκες.

Σύμφωνα με πηγές του «Π», αργά χτες το βράδυ αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα με τη μετατροπή του 37,5%, ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται η αβεβαιότητα. Όπως όμως εξελίσσονται τα πράγματα, ενδεχομένως ούτε το 60% να αποδειχθεί αρκετό.

Έξτρα έως ένα δισ.

Μεγάλα ερωτηματικά εγείρονται πλέον για τη συμφωνία που έγινε με την Τράπεζα Πειραιώς και η οποία, σύμφωνα με παράγοντες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, φαίνεται να έγινε με «εγκληματική αμέλεια», και σίγουρα για τη σύναψή της θα έχει ληφθεί και συμβουλή από ξένους οίκους. Πηγές του «Π» αναφέρουν ότι η συμφωνία με την Πειραιώς αναφερόταν στη μεταφορά στοιχείων του ισολογισμού, δηλαδή κυρίως σε δάνεια (ενεργητικό) και καταθέσεις (παθητικό). Όταν η Πειραιώς αντιλήφθηκε ότι στοιχεία εκτός ισολογισμού (Off balance sheet items), διάφορα παράγωγα και swaps δημιουργούσαν επιπρόσθετη υποχρέωση, αρνήθηκε να τα αποδεχτεί.

Επικαλέστηκε τη σαφέστατη συμφωνία και έτσι αυτά τα στοιχεία τώρα μεταφέρονται στην Tράπεζα Κύπρου.

Όταν για παράδειγμα ένας πελάτης κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα λάμβανε δάνειο, η τράπεζα για να αποφύγει τον συναλλαγματικό κίνδυνο αγόραζε ένα παράγωγο. Για παράδειγμα, προαγόραζε δολάρια σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Τώρα όμως το δάνειο μεταφέρθηκε στην Πειραιώς και με δεδομένο ότι το ευρώ αποδυναμώθηκε, άρα η αγορά δολαρίου θα αποτελέσει ζημιά σε ευρώ, η τράπεζα αρνήθηκε να παραλάβει αυτά τα συμβόλαια. Κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει για δάνεια με σταθερό επιτόκιο, όπου η τράπεζα αγόραζε παράγωγα για να καλύψει τη θέση της σε περίπτωση που θα αυξανόταν σημαντικά το επιτόκιο. Στην ευρωζώνη όμως τα επιτόκια μειώθηκαν και άρα το παράγωγο δημιουργεί υποχρέωση.

Όλα τα «Off balance sheet items» μπορεί να φορτώσουν στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

πηγή: makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου