Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Η κρίσιμη μάχη για τις 29 ψήφους - Ποιοι ψηφίζουν "ναι" και ποιοι "όχι"



Η Δευτέρα θα είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη ημέρα για την Κύπρο! Αν παραβλέψουμε τη πρόταση των Ρώσων να αναλάβουν την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, η Βουλή καλείται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Πώς έχουν οι αριθμοί των ψήφων μέχρι στιγμής;
Τη Δευτέρα η Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες.

Οι 56 βουλευτές θα ψηφίσουν είτε «ναι» είτε «όχι» την ώρα που ο κυπριακό λαός είναι εξοργισμένος και οι ευρωαπαίοι εταίροι αποφασισμένοι να αφήσουν την Κύπρο να χρεοκοπήσει! Το δίλημμα τεράστιο και νωρίτερα ο Κύπριος Πρόεδρος στο διάγγελμα που απηύθυνε έκανε έκκληση και στα πολιτικά κόμματα να το υπερψηφίσουν!

Μέχρι στιγμής όμως αυτό που διαφαίνεται είναι ότι υπερισχύει το "όχι"...



Ειδικότερα το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ, το οποίο μετέχει με υπουργούς στην κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη, θέτει όρους για να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων με βάση την απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόϊκα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Το νομοσχέδιο, εκτός από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, θα καταψηφίσει και το Κίνημα Οικολόγων. Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λήφθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.

Το Κίνημα θεωρεί ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση, «δεν εξασφαλίζει τους μικροκαταθέτες, είναι άδικο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους και να αυξηθεί η ανεργία».

πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου