Κοέλιο: Κορυφή των κορυφών η Ελλάδα
Ο Πάουλο Κοέλιο, αυτός ο «αλχημιστής» από τη Βραζιλία, ήταν ό,τι έπρεπε χθες για να τονώσει το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων.
«Σε αυτή τη χώρα έχουν γεννηθεί η φιλοσοφία, η δημοκρατία, ο πολιτισμός, ο σεβασμός. Αυτή η εκδήλωση είναι ο δικός μας τρόπος να δείξουμε τον σεβασμό μας στον πολιτισμό αυτής της χώρας και να πούμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ".
Ο 66χρονος διάσημος συγγραφέας, ο πιο πολυμεταφρασμένος, αφού τα έργα του έχουν μεταφρασθεί σε 74 γλώσσες, γι' αυτό το 2009 του απονεμήθηκε το Βραβείο Γκίνες, βρίσκεται στην Αθήνα για ιδιωτική επίσκεψη. Παρέα με 100 φίλους του κάνει κάθε χρόνο ένα ταξίδι για να γιορτάσει τον προσωπικό προστάτη του, Αγιο Ιωσήφ.
Τη φετινή επιλογή την αποφάσισε πέρυσι, στην Ιταλία. «Θα είμαι ειλικρινής. Δεν ξέρω για ποιο λόγο μια τέτοια ωραία χώρα, με τόσο ωραίους ανθρώπους, έχει τόσα αρνητικά σχόλια. Ετσι σκέφθηκα την Ελλάδα», είπε χθες το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Περιττό να πούμε ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη από δημοσιογράφους, φωτογράφους και κανάλια
Εκείνος, ευδιάθετος, με λευκά μαλλιά και μια ουρίτσα, απολάμβανε τα φλας. Δίπλα του η Γιώτα και ο Ηλίας Λιβάνης, οι Ελληνες εκδότες των βιβλίων του και του τελευταίου μαζί. «Χαρά και τιμή για την Ελλάδα η παρουσία του. Είναι ο συγγραφέας εκατομμυρίων αναγνωστών, που μας συνδέει μεγάλη φιλία. Είναι αγνός και ιδεαλιστής», προλόγισε ο Ηλίας Λιβάνης.
Χαρούμενος που έδωσε την ευκαιρία στους φίλους του να δουν την Ελλάδα (οι 80 από τους 100, είπε, δεν έχουν έρθει ξανά), ο Κοέλιο τιμά τη φιλία. «Ο φίλος είναι η βάση μου και τιμώ τη φιλία», ανέφερε. Για να τιμήσει τη φιλία και την ελληνική έκδοση του τελευταίου του βιβλίου έδωσε χθες το βράδυ ιδιωτικό πάρτι στην Αθήνα.
Αναφέρθηκε στον νέο αλχημιστή του, πρωταγωνιστή του νέου βιβλίου του, με τίτλο «Το χειρόγραφο της Ακρα», έναν Ελληνα Κόπτη, ο οποίος στις 14 Ιουλίου του 1099, όταν η Ιερουσαλήμ προετοιμαζόταν για την εισβολή των Σταυροφόρων, συγκάλεσε τους νέους, τους γέρους, τους άνδρες και τις γυναίκες της πόλης, έναν ετερόκλητο κόσμο από Χριστιανούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους, για την επικείμενη μάχη και την πιθανή ήττα, αλλά και την αναζήτηση της σοφίας που υπάρχει στην καθημερινότητα, σφυρηλατημένη από τις προκλήσεις και τις δυσκολίες.
«Ουσία είναι να μείνει ζωντανή η ψυχή κι ας περνάει δύσκολα», είπε χθες ο Κοέλιο, προσθέτοντας με νόημα: «Στην Ιερουσαλήμ ζουν Ιουδαίοι, Ισλαμιστές και Χριστιανοί. Τώρα κάποιοι θέλουν να επιβάλουν τη δική τους θρησκεία».
Στο ερώτημα γιατί ο πρωταγωνιστής του είναι Ελληνας, ο Κοέλιο έπλεξε ξανά ένα εγκώμιο στον ελληνικό πολιτισμό: «Ο ελληνικός πολιτισμός είναι κατά τη γνώμη μου υπεράνω όλων. Είστε η έκφραση των αξιών μας. Η κορυφή των κορυφών. Ο πυρήνας του πολιτισμού όπου ανήκουμε».
Κατά τον συγγραφέα, ο ήρωάς του ταυτίζεται «με τον Οδυσσέα του Καβάφη, ο οποίος πρέπει να επιστρέψει στον τόπο του, αλλά αφού έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι, έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες και έχει απολαύσει το ταξίδι».
Αυτή είναι η αναζήτηση του Κοέλιο. Μίλησε ακόμη για την αγάπη, η δύναμη της οποίας βρίσκεται στις αντιφάσεις, για την εμπειρία, για την αγωνιστικότητα. «Πολέμα, αλλιώς είσαι νεκρός», είπε.
Ο Κοέλιο εξακολουθεί να πιστεύει στην πασίγνωστη φράση από τον «Αλχημιστή» που τον έκανε διάσημο. «Το σύμπαν συνωμοτεί και για το καλό και για το κακό. Αν εσείς ακολουθήσετε το χειρότερο, αυτό θα συμβεί», είπε χθες.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου