Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Έχει ουρά η “ελληνοτουρκική φιλία”… από τον ραγιαδισμό στον αντισοβιετισμό και μέχρι τον διεθνισμό-πολυπολιτισμό.

Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος με τον Ισμέτ Ινονού

Δεν κάνουμε πλάκα…μακάρι να κάναμε! Αναφέρονται στο βιβλίο του Δημήτρη Κιτσίκη “Ιστορία του ελληνοτουρκικού Χώρου” (1928 – 1973), σελ. 305 – 307, Εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας»:
Έξι μήνες μετά την πρωθυπουργοποίηση του, ο Γ. Παπαδόπουλος, σε  συνέντευξη που έδωσε στην καθημερινή εφημερίδα της Κωνσταντινουπόλεως,  Μιλιέτ, και που δημοσίευε η εφημερίδα αυτή στις 28 Ιουνίου 1968, δήλωσε:  “Ακούγονται ακόμη οι φωνές του Ατατούρκ και του Βενιζέλου … Πρέπει να ενώσουμε τις δύο ακτές του Αιγαίου”. 
 
Ο Τούρκος δημοσιογράφος τον ρώτησε τότε εάν με την ένωση δύο χωρών  εννοούσε ομοσπονδία. “Θέλω ιδιαιτέρως να υπογραμμίσω” απάντησε ο  Παπαδόπουλος, “την πίστη μου στην αναγκαιότητα πραγματοποιήσεως αυτής  της ομοσπονδίας … Εάν είχα μαγική  δύναμη θα έκανα το παν για την πραγματοποίηση της ομοσπονδίας και θα  οδηγούσα πάραυτα τον λαό μας προς αυτήν την κατεύθυνση”. 
 
Το  1969 και το 1970, ο “αρχηγός της ελληνικής επαναστάσεως” έκανε μεγάλη  προσπάθεια για να αναπτύξει την ελληνοτουρκική φιλία […] Αλλά χρειάστηκε να περιμένει τη στρατιωτική επέμβαση στην Άγκυρα, στις 12 Μαρτίου 1971,  για να πάρει ευμενή ανταπόκριση από την απέναντι όχθη. Έγινε πρώτα η δήλωση του Μετίν Τοκέρ, γαμπρού του Ισμέτ Ινονού, που ήρθε στην Αθήνα και έδωσε συνέντευξη Τύπου, στις 25 Μαΐου 1971. 
 
Έλεγε πως, κατόπιν της συναντήσεώς του με τον Παπαδόπουλο, ήταν πλέον  πεπεισμένος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμούσε ειλικρινά την  τουρκοελληνική φιλία. Άλλωστε, πρόσθεσε, επρόκειτο να δημοσιεύσει στη  Μιλιέτ, σε μερικές ημέρες, δηλώσεις που ο Παπαδόπουλος τού είχε κάνει  […]  Οι δηλώσεις του Παπαδόπουλου δημοσιεύτηκαν πράγματι στην πολιτική  εφημερίδα, στις 29 Μαΐου 1971. Από τις ερωτήσεις του Μετίν Τοκέρ έβγαινε καθαρά ότι η πραγματοποίηση της συνομοσπονδίας εξαρτούνταν από δύο  όρους: την ύπαρξη και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου ισχυρών κυβερνήσεων και τη λύση του Κυπριακού. […] 
 
Όσο για το Κυπριακό, η γνώμη του “αρχηγού της ελληνικής επαναστάσεως”, όπως την είχε παρουσιάσει στις δηλώσεις του, ήταν πως η λύση του δεν ήταν αναγκαίο προηγούμενο, διότι διαφορετικά θα κινδυνεύαμε, είπε, “να χάσουμε το πέταλο για το καρφί”. Και πρόσθεσε:
 
«Εγώ,  προσωπικά, πιστεύω ότι η ιστορία μας οδηγεί προς μία ομοσπονδία της  Τουρκίας με την Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί ίσως σε 20 ή 50 χρόνια. Αλλά  θα πραγματοποιηθεί. Πρέπει να δεχθούμε πως είμαστε μικρές  χώρες. Εάν έχουμε την ένωση, τότε η δύναμή μας έναντι των μεγάλων χωρών  δεν θα διπλασιαστεί απλώς, αλλά θα πολλαπλασιαστεί.
… “
και άλλη σχετική αναφορά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου