Τρίτη 9 Απριλίου 2013
Τα σχέδια του ΤΧΣ για την επόμενη ημέρα
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Στην... αγκαλιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενδέχεται να οδηγηθούν, εκτός απροόπτου, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, μετά το “πάγωμα” της συγχώνευσης και την παραδοχή από πλευράς Εθνικής και Eurobank για τις δυσκολίες στην εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων.
Σε μία εποχή, ωστόσο, που τα απρόοπτα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εθνική και Eurobank λοιπόν, βγαίνουν στην αγορά ζητώντας τουλάχιστον 9,75 δισ. ευρώ και 5,83 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ποσά αυτά βέβαια αντιστοιχούν στις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών, χωρίς την χρήση CoCos.
Στην περίπτωση έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων, οι αυξήσεις ενδέχεται να περιοριστούν στα 7,5 δισ. ευρώ για την ΕΤΕ και στα 3,83 δισ. ευρώ για την Εurobank, με αποτέλεσμα η ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή να περιορίζεται στα 750 εκατ. ευρώ και 383 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν λίγες μόνο ημέρες να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια. Για την Εθνική τα πράγματα ίσως είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλού ποσού που πρέπει να καλύψει μέσα σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η Eurobank από την πλευρά της εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr,η Eurobank μελετά το ενδεχόμενο εθελοντικής συμμετοχής των εργαζόμενων της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά την, εθελοντική πάντα, διάθεση μισθών από την πλευρά των υπαλλήλων, ενώ ο δεύτερος σχετίζεται με το συνταξιοδοτικό ταμείο της τράπεζας(Ομαδικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα Εργαζομένων), το οποίο εξετάζεται να εισφέρει μέρος των αποθεματικών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε συνεχείς συναντήσεις με εν δυνάμει επενδυτές, σε έναν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση των 383 εκατ. ευρώ.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που υποχρεωθούν να λειτουργήσουν υπό τον πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ;
Κρίσιμο σημείο της διαδικασίας, στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, είναι σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο καθορισμός του πλαισίου πώλησης των τραπεζών στην επόμενη φάση της ανακεφαλαιοποίησης.
“Για όσες τράπεζες δεν πιάσουν το 10%, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα σχέδιο, ένα νέο, σφιχτό business plan που θα καταλήγει στην πώληση της κάθε τράπεζες υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις”, προσθέτει ο ίδιος. Οι προϋποθέσεις αυτές καθώς και ο ορίζοντας υλοποίησης του σχεδίου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα».
Σε όλα αυτά αναμένεται επίσης να παίξει ρόλο ο νέος πρόεδρος του Ταμείου, μετά την παραίτηση του Paul Koster. Στις πρόσφατες εξελίξεις το παρόν από πλευράς ΤΧΣ έδωσε η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Αναστασία Σακελλαρίου, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν νέο πρόεδρο να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Θα είναι μάλλον αλλοδαπός και άνθρωπος κοντά στην Τρόικα, καθώς οι δανειστές αναμένεται να ακολουθήσουν την τακτική που πήγαν να επιβάλουν με τον κ. Koster.
Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες, για τις οποίες παραλίγο Εθνική και Eurobank να καταλήξουν σε γάμο, το ΤΧΣ ενδέχεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να επιδιώξει τον εξορθολογισμό του κόστους των δύο τραπεζών, από τη στιγμή που πρώτη του προτεραιότητα θα είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη πώληση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Από τη στιγμή μάλιστα που το ΤΧΣ (και ΤΧΣ σημαίνει ESM άρα δανειστές)θα είναι ο βασικός μέτοχος δεν αποκλείεται να αποφασίσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.
Επίσης, το επόμενο φθινόπωρο αναμένονται νέα stress test και είναι πιθανό το ΤΧΣ να πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα "τονώνουν" τους ισολογισμούς των τραπεζών, μέσω κυρίως του περιορισμού του κόστους.
Σε διοικητικό επίπεδο, η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank είχε προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που στελέχη της Εθνικής είχαν τοποθετηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank. Δεδομένου ότι η Eurobank, τουλάχιστον μέχρι τη διενέργεια των ΑΜΚ θα είναι θυγατρική της Εθνικής, η σύνθεση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που αναλάβει πλήρως το έλεγχο το ΤΧΣ, έμπειρα τραπεζικά στελέχη δεν «βλέπουν» ραγδαίες διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες.
Πηγή:www.capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου