Σε πελάγη σύγχυσης μοιάζει να πλέει το ΠαΣοΚ το τελευταίο διάστημα. Το κρούσμα ασυνεννοησίας στην ΚΟ, την Τετάρτη, στη διάρκεια της ψηφοφορίας επί του άρθρου 78 του νομοσχεδίου για τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, στο οποίο ορίζεται πως δεν διαπράττουν απιστία τα όργανα των τραπεζών που χορηγούν δάνεια προς νομικά πρόσωπα είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού δικαίου είτε του ευρύτερου δημοσίου τομέα που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φανέρωσε απλώς το πρόβλημα. Μια ακυβέρνητη ΚΟ, στην οποία καθόριζε το παιχνίδι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης εκφράζοντας διαφορετική άποψη από την επίσημη του κόμματος συντελώντας στο γενικότερο κομφούζιο της ψηφοφορίας.
Έπειτα από αρκετή ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας ουδείς είχε καταλάβει αν το ΠαΣοΚ είχε ψηφίσει ή καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εμφανίστηκε τελικώς ο κ. Β. Κεγκέρογλου για να εξηγήσει ότι το ΠαΣοΚ ψήφισε τον αναπτυξιακό νόμο αλλά πρότεινε να αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο.
Η δυσαρέσκεια των περισσότερων βουλευτών του ΠαΣοΚ στράφηκε προς την κυβέρνηση και τους υπουργούς, που καταθέτουν αιφνιαδιαστικά τροπολογίες, χωρίς να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας από την πλευρά των κομμάτων. Τα προβλήματα όμως συσωρεύονται χωρίς να επιλύονται: Την ίδια ημέρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Βήμα FM) εξέφρασε διαφορετική άποψη για το θέμα της συγνώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank από αυτή που υποστηρίζει επισήμως το ΠαΣοΚ, με δεδομένο ότι την προηγούμενη ημέρα ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε μιλήσει για την ανάγκη ύπαρξης ενός δημόσιου πυλώνα ο οποίος να βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές ανάγκες της οικονομίας.
«Κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «είναι μια εξέλιξη θετική (σ.σ η αποτροπή της συγχώνευσης), γιατί το ζητούμενο σήμερα είναι η ρευστότητα. Δυστυχώς, οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν. Δεν βρίσκουν χρήματα από τους μετόχους τους ή από την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί οπωσδήποτε και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, της οικονομίας, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κάθε μέρα να κλείνουν επιχειρήσεις και να μένει ο κόσμος στην ανεργία και βεβαίως να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε δήθεν με τον κίνδυνο του αφελληνισμού να βάζουμε εμπόδια στο να διακινηθούν κεφάλαια στη χώρα μας, που είναι τόσο αναγκαία και πολύτιμα για να ζήσουν οι συμπολίτες μας. Το θέμα είναι να είναι υγιής αυτός που θα πάρει την τράπεζα και να την πάει προς τα εμπρός».
Κριτική άσκησε ο κ. Χρυσοχοΐδης και στον χειρισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα της Δημόσιας Διοίκησης. «Δεν είναι θέμα των δανειστών μας. Έχει αποφασιστεί και έχει διαψευστεί η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια, να δημιουργηθεί μια νέα δομή στο Δημόσιο με λιγότερους υπαλλήλους. Από τη στιγμή που τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν προετοιμαστεί για τη νέα δομή και δεν ξέρουμε πόσους υπαλλήλους θα έχει, είναι προφανές ότι οι άλλοι μιλάνε για απολύσεις. Βλέπω ότι γίνεται μια προσπάθεια, αλλά είναι κουτσή. Κάποια στιγμή έρχεται ένα "δια ταύτα" που δεν υλοποιούμε», υπογράμμισε.
Η περίπτωση του κ. Χρυσοχοίδη είναι χαρακτηριστική της παθογένειας του ΠαΣοΚ. Ο πρώην υπουργός έχει ισχυρές απόψεις αλλά δεν καλείται σε κανένα όργανο του κόμματος για να τις αναπτύξει και αυτό το εκλαμβάνει ως ένα είδος αποκλεισμού. Από την άλλη πλευρά στελέχη της Ιπποκράτους λένε ότι πρόκειται για ένα στέλεχος που δεν βάζει νερό στο κρασί του ώστε να προκύψει ένας συμβιβασμός των διαφορετικών απόψεων και επιπλέον εκφράζεται μια ενόχληση για τον σκαιό τρόπο με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει τον κ. Βενιζέλο έπειτα από τις εκλογές. Μια τρίτη παράμετρος στο πρόβλημα τίθεται από τους ψηφοφόρους του κόμματος: Αντιδρούν αρνητικά στην παρουσία στελεχών της παλαιάς φρουράς στα τηλεοπτικά πάνελ, δεν εμφανίζονται στις κομματικές εκδηλώσεις που είναι ομιλητές, τους φορτώνουν δυσανάλογες ευθύνες για τη δύσκολη καθημερινότητα τους. Στο ΠαΣοΚ το παλαιό αργοπεθαίνει και το νέο δυσκολεύεται να γεννηθεί.
Δυσκολία διαμόρφωσης έχει και το νέο κόμμα που περιγράφηκε στο συνέδριο. Έναν μήνα μετά την αποδοχή της πρότασης του κ. Βενιζέλου για συλλογική ηγεσία και για τη συγκρότηση του ΠαΣοΚ σε διαφορετική βάση, οι διαδικασίες προχωρούν βασανιστικά αργά. Το Πολιτικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικότερα από όλα τα όργανα αλλά όχι κάθε Τετάρτη όπως είχε προαναγγελθεί, η Κοινοβουλευτική Ομάδα όμως έχει πολύ καιρό να συνεδριάσει. Παράλληλα τα οικονομικά προβλήματα έχουν γονατίσει το κόμμα και του στερούν καθημερινά προσωπικό αλλά και ελευθερία κινήσεων. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει οριστικό οικονομικό ξεκαθάρισμα το οποίο θα φέρει το ΠαΣοΚ στα νέα του μέτρα, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της αλλαγής κτιρίου.
Όπως και να έχει, η συννενόηση των τριών κυβερνητικών εταίρων (ενδεχομένως και ο ανασχηματισμός) έπειτα από την αξιολόγηση της τρόικας μετατρέπεται σε επείγουσα ανάγκη και ενδεχομένως εκεί να βρίσκεται και η λύση πολλών προβλημάτων. Στελέχη του ΠαΣοΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ διαμαρτύρονται επειδή τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρακολουθούν ως (τηλε)θεατές τη διαπραγμάτευση με την τρόικα διατυπώνοντας ενστάσεις για τις συμφωνίες που αφορούν τις τράπεζες («τα δίνουν όλα για να αποφύγουν το μεγάλο θέμα που είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας», λένε στο ΠαΣοΚ) και για τη δημόσια διοίκηση (ΔΗΜΑΡ) οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψιν ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε από το υπουργείο Εσωτερικών.
πηγή : tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου