Τελευταία ημέρα σήμερα για υποψηφιότητες, καθώς την Τετάρτη προσέρχονται στις κάλπες 110.000 σπουδάζοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Του Απόστολου Λακασά
Η αδιαφορία του μέσου φοιτητή για τις αυριανές φοιτητικές εκλογές, δεν αποτυπώνεται και στον προεκλογικό πυρετό των κομματικών στελεχών. Ηδη φαινόμενα βίας έχουν στιγματίσει τη διαδικασία, ενώ οι φοιτητικές παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς επιχειρούν - φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια - να δικαιώσουν το ρόλο τους ως δεξαμενή νέων ψηφοφόρων για τα μητρικά κόμματα.
Άλλωστε, οι φοιτητικές παρατάξεις θα επιχειρήσουν να συνδέσουν τα αποτελέσματα με την απήχηση που έχουν στους νέους η πολιτική και οι θέσεις των μητρικών κομμάτων ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Από την άλλη, η Χρυσή Αυγή αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της σε διάφορες σχολές πανεπιστημίων ή ΤΕΙ - κυρίως σε Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι) και Πελοπόννησο (Πάτρα, Καλαμάτα, Σπάρτη) -, μέσα από ψηφοδέλτια ανεξάρτητου μανδύα. Συγκεκριμένα, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων και υπάρχουν κινήσεις για κάθοδο στις εκλογές σχημάτων που παρουσιάζονται ως ανεξάρτητα ενώ απηχούν θέσεις της ΧΑ.
Ειδικότερα, το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης των «φοιτητοπατέρων» έχει ήδη ανεβεί επικίνδυνα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ενδεικτικά, στο Παν. Πειραιώς μέλη της ΔΑΠ συνεπλάκησαν με μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο ΤΕΙ Πατρών υπήρξαν συμπλοκές ΠΑΣΠιτών με φοιτητές της Αριστεράς, ενώ το περασμένο Σάββατο τα γραφεία της ΔΑΠ στην Πάτρα δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους. Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Στάθη Ευσταθόπουλο, που δήλωσε χθες ότι «θα πρέπει η πολιτεία να πάψει να ανέχεται τέτοια φαινόμενα. Καλούμε τον ακαδημαϊκό κόσμο και πρώτα απ’ όλους τους φοιτητές να απομονώσουν τις εκδηλώσεις βίας».
Ως προς τις παρατάξεις, έμπειρα στελέχη που μίλησαν στην «Κ» θεωρούν ότι η συμμετοχή θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή χαμηλά καθώς πέρυσι ψήφισαν περίπου 110.000 άτομα από 135.000 το 2011, με την συμμετοχή να προσεγγίζει το 50%, το χαμηλότερο ποσοστό μεταπολιτευτικά. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναμένεται να κερδίσει μία ακόμη πρωτιά, αδιαλλείπτως από το 1987, αλλά το βάρος πέφτει στο ποσοστό της. Πέρυσι ήταν στο 43%, στα ίδια με το 2011.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την πορεία των παρατάξεων της Αριστεράς, καθώς η Αριστερή Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ (πέρυσι 7%) θα επιδιώξει, όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του κόμματος, παρουσία σε όλα τα ΑΕΙ. Βέβαια, τη αντίδραση των νέων κατά των μέτρων λιτότητας και της υψηλής ανεργίας θα επιδιώξουν να καρπωθούν και το ΜΑΣ (ΚΚΕ) που πέρυσι πήρε 14%, και η παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ΕΑΑΚ (πέρυσι στο 11%), ενώ την πρώτη της εμφάνιση σε διάφορες σχολές θα κάνει η νεολαία της ΔΗΜΑΡ. Γρίφος η πορεία της ΠΑΣΠ, που πέρυσι έχασε το ένα τέταρτο της δύναμής της, κινούμενη στο 20%.
πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου