Τρίτη 9 Απριλίου 2013
Εκτός Eurogroup το ελληνικό θέμα
Εκτός Eurogroup το ελληνικό θέμα
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Δεν θα βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του Εurogroup το θέμα της ελληνικής δόσης, σύμφωνα με πηγή κοντά στην προετοιμασία του Εurogroup της Ιρλανδίας. Η πηγή που μίλησε στο real.gr ιεράρχησε τα θέματα της συνάντησης βάζοντας μπροστά τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την ευρωζώνη, την αναστάτωση στον τραπεζικό κλάδο μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, τα εναλλακτικά δημοσιονομικά μέτρα της Πορτογαλίας, τον στόχο του ελλείμματος της Ισπανίας και «ενδεχομένως να συζητηθεί ακροθιγώς η πορεία του ελέγχου της τρόικας στην Ελλάδα».
Κύκλοι των Βρυξελλών ερμηνεύουν την στάση των αξιωματούχων που σχετίζονται με το Εurogroup ως εξής: η ευκαιρία εκταμίευσης έχει χαθεί, το επόμενο ραντεβού είναι το Μάιο. Tο χρονοδιάγραμμα είναι ακόμα ανοικτό και οι ελεγκτές δεν βιάζονται, δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία στο διάστημα της αποχώρησης της τρόικας, η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο πολύπλοκη από ότι φαίνεται.
Στην πράξη βεβαίως ούτε η Κομισιόν, ούτε οι εταίροι επιθυμούν να επιβαρύνουν την κακή εικόνα της ευρωζώνης με μια ακόμα κρίση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου έχουν υιοθετήσει την στρατηγική της σιγής ασυρμάτου: δεν πρόκειται ούτε να σχολιάσουν, ούτε να πιέσουν.
Η στρατηγική αυτή πέρασε ήδη από το κολέγιο των επιτρόπων και από την περασμένη εβδομάδα την έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος της επιτροπής Ο. Μπαγί: «αν σχολιάζουμε τις καθημερινές συνομιλίες, θα βγάζουμε απλά ειδήσεις. Ο σκοπός μας όμως είναι να βγάλουμε ένα σωστό αποτέλεσμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Σ. Ο’ Κόνορ, απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλια χθες για τις υποθέσεις των τραπεζών. Σε αντίθεση μάλιστα με το ότι μεταφέρθηκε, ο σκοπός του δεν ήταν να δώσει καταναλωτικές συμβουλές στους καταθέτες της Εθνικής ή της Eurobank όταν ανέφερε ότι «δεν θα έπρεπε να ανησυχούν» - δεν ήθελε να σχολιάσει.
Στο παρασκήνιο όμως ο εκνευρισμός των Βρυξελλών, των εταίρων και των ελεγκτών διογκώνεται. Σε ανύποπτο χρόνο η δημόσια συζήτηση έχει και πάλι επιστρέψει στο γνωστό μοτίβο: «η τρόικα ζητάει, η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται...», σχολιάζει κοινοτικός αξιωματούχος στο real.gr. Ξεκαθαρίζει όμως ότι η διαπραγμάτευση, που ήταν σκληρή, έγινε το Νοέμβριο και κατέληξε στο πρόγραμμα που έδωσε στην Ελλάδα την μεγάλη δόση του Δεκεμβρίου και τώρα πρέπει να εφαρμοστεί.
Δεν λείπουν μάλιστα όσοι σχολιάζουν δεικτικά ότι η Ελλάδα πρόλαβε και πήρε την τελευταία συμφωνία αυτού του τύπου και αυτού του μεγέθους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και ενώ τα χρήματα είναι διαθέσιμα η χρονοτριβή είναι αδικαιολόγητη.
Συγκεκριμένα οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που σχετίζονται είτε με τον έλεγχο, είτε με την επεξεργασία των στοιχείων της συμφωνίας με την Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι και τα δύο μεγάλα ανοικτά θέματα με την Ελλάδα πρέπει να κλείσουν γρήγορα διότι το πρόγραμμα κινδυνεύει δυνητικά με εκτροχιασμό. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν την αποστολή τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας - αλλιώς μακροοικονομικοί δείκτες, όπως η ύφεση και η ανεργία θα θέσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή σε αμφισβήτηση», σχολιάζουν.
Κοινώς ή θα αρχίσει η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας ή το πρόγραμμα δεν βγαίνει, εξηγούν όσοι είχαν ειδοποιήσει για την καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης ήδη από το Εurogroup του Φεβρουαρίου. Η συγχώνευση ή μη συγχώνευση της Εθνικής με τη Εurobank και η μελλοντική τους μετοχική σύνθεση, ελάχιστα ενδιαφέρουν τις Βρυξέλλες, πέραν της συγκεκριμένης διάστασης.
Όσο για το άλλο μεγάλο «αγκάθι», τη μείωση του δημοσίου, η συμφωνία είναι μία και έχει αρχίσει να ακούγεται στις Βρυξέλλες σαν βουδιστική μάντρα: «12.500 στη διαθεσιμότητα ως τον Ιούλιο και οργανογράμματα των βασικών υπουργείων». Μέχρι να τα δουν αυτά στις Βρυξέλλες, από ότι φαίνεται θα κάνουν και «βουδιστική υπομονή».
Πηγή: real.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου