Τρίτη 28 Μαΐου 2013
Χαλάρωση μόνο για τους άλλους
Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου
Σινιάλο για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλες τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα πλην της Ελλάδος, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου θα στείλει η Κομισιόν την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες...
Σινιάλο για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλες τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα πλην της Ελλάδος, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου θα στείλει η Κομισιόν την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος γνωρίζει τι θα περιέχουν οι λεγόμενες «country specific recommendations» που θα δημοσιοποιηθούν αύριο, η Κομισιόν σε γενικές γραμμές έχει αποφασίσει να δώσει παράταση για την επίτευξη των στόχων σε όλους. Θα δώσει παράταση στις χώρες που το ζήτησαν, στις χώρες που το υπονόησαν αλλά και σε μία χώρα που κατά δήλωση του πρωθυπουργού της δε ζήτησε τίποτα. Βεβαίως, κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν πως η μετατόπιση του κέντρου βάρους των δημοσιονομικών συστάσεων της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη δεν κρίνεται από το τι θα κάνει με την Ολλανδία αλλά από το πώς θα χειριστεί την ιδιάζουσα περίπτωση του γαλλικού ελλείμματος.
Στην Κομισιόν γνωρίζουν ότι στη Γαλλία οι προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος δεν έχουν και καμία φοβερή απόδοση, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δεν είναι και πολύ αισιόδοξα ενώ δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε σχέση με τις τελευταίες, η Κομισιόν είχε ήδη γνωματεύσει για το τι πρέπει να γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο (διαρθρωτικές αλλαγές που θυμίζουν αυτές που περιέχονται στο ελληνικό πρόγραμμα) αλλά αγνοήθηκε από την κυβέρνηση Ολάντ. Καθώς όμως για τη Γαλλία ανησυχεί περισσότερο η κυβέρνηση Μέρκελ και η Κομισιόν από ό,τι για οποιοδήποτε άλλον, προς το παρόν έχει αποφασιστεί πως η χώρα αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με μία σχετική επιείκεια «για να φύγει από πάνω της το μάτι των αγορών».
Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους που ενημέρωσαν τον Τύπο τις Βρυξέλλες η κατάσταση σε γενικές γραμμές έχει βελτιωθεί στην ΕΕ. Από μέσο όρο ελλείμματος 7 μονάδων το 2010 θα κλείσουμε το 2013 με μόνο 3%. Ένας εκ των αξιωματούχων δήλωσε μάλιστα ότι «σε πολλές χώρες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωράνε με ανεπανάληπτη ταχύτητα, χρειάζονται όμως χρόνο για να δώσουν καρπούς».
«Κοιτάμε τη βιωσιμότητα των αριθμών, προτεραιότητά μας όμως είναι πλέον η φιλική προς την ανάπτυξη προσαρμογή, οι μεταρρυθμίσεις, η αποκατάσταση της ρευστότητας, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και το κοινωνικό δίχτυ προστασίας», λένε στελέχη της Κομισιόν με καλή γνώση της ετήσιας έκθεσης για την ανάπτυξη (annual growth survey) που θα βγει την Τετάρτη.
«Δεν μπορούμε να διατάξουμε να έρθει η ανάπτυξη, μπορούμε όμως να προτείνουμε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη. Μην ξεχνάτε όμως ότι το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό και η υποχώρηση της ανεργίας, όπως γενικώς και οι δείκτες απασχόλησης αντιδρούν με μία καθυστέρηση. Θα περάσουν χρόνια ώσπου να αποκατασταθούν τα επίπεδα απασχόλησης».
Όπως λένε στις Βρυξέλλες «χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δούλεψαν για να εκπονηθούν τα προγράμματα και οι συστάσεις που θα ανακοινωθούν αύριο. Πρόκειται για προγράμματα σταθερότητας δύο, τριών ετών, αποτέλεσμα διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών και της Κομισιόν».
Μετά βεβαίως από τη γραφειοκρατική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει και η πολιτική διαδικασία. Οι συστάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν στο Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών, στις 21 Ιουνίου. Από τις τελευταίες όμως δηλώσεις του Βόλφανγκ Σόιμπλε μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι θα περάσουν χωρίς μεγάλες αλλαγές. Τα στελέχη που σχετίζονται με τα κείμενα της Τετάρτης εμμένουν στην εκτίμησή τους ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επιστρέψει η ανάκαμψη στην ευρωζώνη.
Πηγή: real.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου