Υπήρξαν έξι τουλάχιστον λόγοι ώστε ο ανασχηματισμός να γίνει... κατακαλόκαιρο (Ιούλιο, προανήγγειλε χθες ο Φώτης Κουβέλης), στον ένα και κάτι χρόνο από την έλευση της τρικομματικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία.
Πρώτον, θα έχει ολοκληρωθεί και η νέα κρίση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να αναλάβει να συγκροτήσει ουσιαστικά το νέο στάδιο της συγκυβέρνησης. Τη δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει να διαδεχθεί ένα υπαρκτό και ρεαλιστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, πάντα πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, που εκ των πραγμάτων θα σημαίνουν την πτώση της κυβέρνησης.
Δεύτερον, θα έχει πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της ΝΔ, που διεξάγεται 27-29 Ιουλίου, ώστε να έχει ελεύθερα τα χέρια ο Αντώνης Σαμαράς να αναδιατάξει κατά το δοκούν το πολιτικό προσωπικό του κόμματός του.
Τρίτον, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μ’ αφορμή τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά της Ιπποκράτους, καθώς, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα το άλλοτε κραταιό κόμμα θα αποφύγει τη διάσπαση. Η συγκατοίκηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου (και αντιστρόφως) είναι σχεδόν αδύνατη.
Τέταρτον, ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει τη δική του απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που πίεζε για «ανασχηματισμό εδώ και τώρα» μετά το τέλος του Συνεδρίου του κόμματός του. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τις πιέσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως διαμηνύει, ενώ θέλει να διευκολύνει τους εταίρους του στα θέματα που μπορεί, ώστε να μην εμφανίζουν δημοσκοπική πτώση, δεν είναι διατεθειμένος -παρά τους συμβιβασμούς που αναγκάζεται να κάνει- να εμφανίζεται ως πρωθυπουργός υπό ομηρεία.
Πέμπτον, θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του κάθε υπουργού και θα μπορεί να κριθεί δίκαια, αλλά και χωρίς να αφήσει τη δουλειά του στη μέση. Επιπλέον, κατ’ αυτόν, τον τρόπο διευκολύνονται και οι κυβερνητικοί εταίροι. Θα μπορεί, π.χ., ο Φώτης Κουβέλης να ισχυριστεί -αν το κρίνει, γιατί έως τώρα τους στηρίζει- ότι οι υπουργοί που διόρισε η ΔΗΜΑΡ «έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους» και συνεπώς θα μπορούν να αντικατασταθούν χωρίς αντιδράσεις.
Και έκτον, ο ανασχηματισμός θα πέσει πάνω στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μειώνοντας επικοινωνιακά το χρόνο δημοσιότητας της νέας προσπάθειας της Κουμουνδούρου.
πηγή:real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου