Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Οι αγωγοί του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και η "βίαιη" λύση του Κυπριακού

Από τον Κώστα Βενιζέλο

Συντηρείται σε διάφορα επίπεδα και από πολλές χώρες το σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας ενώ στο παρασκήνιο το ζήτημα της ενέργειας περιλαμβάνεται στις ασκήσεις επί χάρτου που αφορούν το Κυπριακό. Τα σενάρια, όπως πληροφορούμαστε, διαφοροποιούνται καθώς γίνεται λόγος για κατασκευή τερματικού αλλά και μεταφορά με αγωγούς του αερίου μέσω Τουρκίας. Αυτή η νέα προσέγγιση θα επηρεάσει σημαντικά και τους σχεδιασμούς για το Κυπριακό καθώς φαίνεται ότι λόγω των εξελίξεων που θα υπάρξουν στο θέμα της ενέργειας αναμένεται να επισπευσθούν και οι κινήσεις στο Κυπριακό, όπως και οι πιέσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, κινούνται τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς τη Λευκωσία, ώστε να «αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που θα παρουσιασθούν» με την εξόρυξη του φυσικού αερίου στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι Αμερικανοί, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, υποδεικνύουν πως η Λευκωσία δεν θα πρέπει να αποκλείει την επιλογή να περάσει το φυσικό αέριο με αγωγούς μέσω Τουρκίας, ανεξαρτήτως με την κατασκευή του τερματικού. Αυτό προβάλλεται και από άλλες χώρες, ακόμη και πολύ φιλικές, υποδεικνύοντας πως στους σχεδιασμούς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δυο βασικοί παράγοντες, η Τουρκία αλλά και οι Τουρκοκύπριοι. Για τους τελευταίους εγείρεται το θέμα των εσόδων και της συγκρότησης ενός ειδικού ταμείου.

Πάντως, από αμερικανικής πλευράς, αντιλαμβάνονται πως για να υπάρξει οποιοδήποτε βήμα στο θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας πρέπει να λυθεί πρώτα το Κυπριακό. Γι’ αυτό στρέφονται και προς την κατεύθυνση της Άγκυρας υποδεικνύοντας πως ενδέχεται «να ανακαλυφθούν πολλές ποσότητες αερίου και πως θα ωφεληθεί και η Τουρκία». Τόσο οι ΗΠΑ όπως κι άλλες χώρες αναφέρουν προς Τούρκους αξιωματούχους πως «η Λευκωσία προχωρεί με το θέμα του τερματικού σταθμού» και πως θα πρέπει να κάνει κινήσεις. Είναι σαφές πως με βάση το νέο σενάριο που εξετάζεται και ο τερματικός σταθμός μπορεί να γίνει αλλά ταυτόχρονα και παράλληλα να μεταφέρεται αέριο με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Μάλιστα γίνεται λόγος για αγωγούς που θα περνούν από την Κύπρο (ξηρά και θάλασσα) και θα επεκτείνονται προς την Τουρκία.

«Οι ποσότητες στο Αφροδίτη και το Λεβιάθαν είναι αρκετές για να εφαρμοσθούν ταυτόχρονα και οι δυο επιλογές», αναφέρουν ειδικοί που ασχολούνται τεχνικά με το θέμα. Ασφαλώς για να προωθηθεί αυτό το σενάριο προϋποθέτει λύση του Κυπριακού, γι’ αυτό και οι επόμενοι μήνες κρίνονται ως καθοριστικοί για τις κινήσεις που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι την ερχόμενη Τετάρτη στην υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τρεις εταιρείες, για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, θα είναι και δυο πρέσβεις. Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ καθώς εταιρείες των χωρών τους εμπλέκονται στη διαδικασία. Αυτό στέλνει, κυρίως σε ό,τι αφορά στον Αμερικανό και πολιτικό μήνυμα. Όπως είναι γνωστό, η υπογραφή μνημονίου για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης θα γίνει με τις  εταιρείες Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership.

Αναμένοντας τις αποφάσεις της Λευκωσίας

Στα Ηνωμένα Έθνη και στα Υπουργεία Εξωτερικών κυβερνήσεων που έχουν «αναβαθμισμένο ενδιαφέρον» για την Κύπρο και το Κυπριακό αξιολογούν το έγγραφο Αναστασιάδη, που κατατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο.

Αναμένουν, ωστόσο, περισσότερα μετά και τη διήμερη συνεδρίαση του Σώματος, το οποίο θα συνέλθει στις 16 Ιουλίου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δυο βασικά ζητήματα. Πρώτο, την αξιολόγηση/αντιμετώπιση του εγγράφου Ντάουνερ και δεύτερο τον διορισμό διαπραγματευτή (αυτό ενδέχεται να κριθεί στη σύνοδο των αρχηγών, που θα συνέλθει στις 2 Ιουλίου). Τα δυο αυτά ζητήματα θα επιτρέψουν, όπως ανέφεραν ξένες διπλωματικές πηγές, στα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν τα επόμενα βήματά τους. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ σχεδιάζει να έρθει στο νησί το τελευταίο δεκαήμερο Ιουλίου, θέλει ωστόσο πρώτα να έχει ενώπιόν του τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις συνόδους του Εθνικού Συμβουλίου.

http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου