Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Γιατί αποκαλύπτουν τώρα το παρασκήνιο της πτώσης Γιώργου;


 
Συγκλονιστικά είναι πραγματικά τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου και αναφέρονται στο παρασκήνιο των δραματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στις Κάνες της Γαλλίας στις αρχές Νοεμβρίου του 2011.
Αυτά που οδήγησαν στην εκ των ένδον ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου από το αξίωμα του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του από τον μη εκλεγμένο τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο.

Η πολιτική καρατόμηση του Γ. Παπανδρέου συνέβη πριν από δυόμισι χρόνια. Εύλογη η απορία: γιατί οι Αγγλοι των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν αυτό το πολιτικά εκρηκτικό υλικό δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές; Δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με Αγγλους, είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι πρόκειται για απλή σύμπτωση. Το εκτενέστατο δισέλιδο χθεσινό ρεπορτάζ του «Εθνους» παρέχει πλήρη ενημέρωση στον Ελληνα αναγνώστη. Σίγουρα προκαλεί σοκ ο ισχυρισμός των Βρετανών ότι ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μεθόδευσε την πρωθυπουργοποίηση του Λ. Παπαδήμου, εξασφαλίζοντας αυτός τη συναίνεση τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου αφενός για την καθαίρεση του Γ. Παπανδρέου και αφετέρου για τον σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.



Εξόφθαλμο είναι επίσης ότι αυτή η αποκάλυψη δεν βοηθάει βέβαια κανένα από τα δύο κυβερνητικά κόμματα να αυξήσουν την εκλογική επιρροή τους στην επικείμενη αναμέτρηση της 25ης Μαΐου. Πόσω μάλλον που στις πολλές, πολλές χιλιάδες λέξεις του δισέλιδου αφιερώματος της κορυφαίας οικονομικής εφημερίδας της Ευρώπης δεν υπάρχουν παρά δύο - τρεις ασήμαντες φρασούλες για την κοινωνική έκρηξη που είχε προκαλέσει η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να υπαγάγει την Ελλάδα σε μνημονιακό καθεστώς, κατακρημνίζοντας στα Τάρταρα το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.

Με διακριτικό, πανέξυπνο βρετανικό τρόπο ο Γ. Παπανδρέου «ηρωοποιείται» εμφανιζόμενος ως... θύμα ενός παλατιανού πραξικοπήματος υποκινούμενου από τη Γαλλία και τη Γερμανία, με οργανωτή τον πρόεδρο της Κομισιόν της ΕΕ, τον Μπαρόζο. Προφανώς ως θύμα πλεκτάνης ανατράπηκε ο Γ. Παπανδρέου, μόνο που καθόλου «αθώος» δεν ήταν του εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων, οι οποίοι καθολικά πανηγύρισαν την ανατροπή του. Αυτό άλλωστε αντανακλάστηκε στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2012, όταν οι Ελληνες διέλυσαν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ στέλνοντάς το από το εξαιρετικό 43,92% του Οκτωβρίου του 2009 στο αβυσσαλέο 12,28% δυόμισι χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2012. Το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας του, πίσω ακόμη και από το εναρκτήριο 13,58% που είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ το 1974, στο ξεκίνημά του, σαράντα σχεδόν χρόνια πιο πριν και με τη χούντα των συνταγματαρχών να ελέγχει οργανωτικά τις Ενοπλες Δυνάμεις!

«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος από καιρό εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία, εκινείτο για να εκμεταλλευτεί την αλλαγή των συνθηκών» γράφει η βρετανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Βλέποντας τον Βενιζέλο να επιβάλλεται... ο Μπαρόζο τον τράβηξε παράμερα ''Πρέπει να σκοτώσουμε αυτό το δημοψήφισμα'' είπε. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε σχεδόν αμέσως. Η ιδέα θανάτωσης του δημοψηφίσματος θα ήταν επίσης το τέλος του Παπανδρέου» υπογραμμίζει. Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γράφουν για τον ρόλο του προέδρου της Κομισιόν. «Χωρίς να το ξέρουν ο Σαρκοζί ή η Μέρκελ, ο Μπαρόζο είχε καλέσει στο τηλέφωνο από το ξενοδοχείο του πριν τη συνάντηση τον Αντ. Σαμαρά, αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου του 2011).

Ο Μπαρόζο γνώριζε ότι ο Σαμαράς προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποφύγει το δημοψήφισμα. Ο Σαμαράς είπε στον Μπαρόζο ότι τώρα επιθυμούσε να προσυπογράψει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ... Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου ήταν νεκρό. Το ίδιο και η πρωθυπουργία του» τονίζει η βρετανική εφημερίδα. Προηγουμένως δεν έχει παραλείψει να τονίσει ότι καθώς ο Μπαρόζο και οι επιτελείς του έψαχναν να βρουν ποιος θα αντικαταστήσει τον Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, «το πρώτο πρόσωπο που ήρθε στα χείλη του Μπαρόζο ήταν ο Λ. Παπαδήμος, ο Ελληνας οικονομολόγος που είχε αφήσει πριν από ένα χρόνο τη θέση του ως αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Μέσα σε μια εβδομάδα, ο Παπαδήμος ανέλαβε τη δουλειά (σ.σ. του πρωθυπουργού)» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου