Οι ενστάσεις της τρόικας για το σχέδιο της κινητικότητας που συνέταξε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά το θέμα της μείωσης του Δημοσίου -που αποτελεί και προαπαιτούμενη δράση για την έγκριση της δόσης- σε μείζον πρόβλημα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στην πρόταση Μανιτάκη για την κινητικότητα στο Δημόσιο, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχαν με τον πρωθυπουργό, καθώς αμφισβητούν τη δυνατότητα εφαρμογής των συγκεκριμένων προτάσεων, αφού περιελάμβαναν μόνο εκτιμήσεις για τη μείωση των οργανικών θέσεων και όχι τον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου.
Παρά το γεγονός ότι κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι στο τελικό σχέδιο που παρέδωσε ο Αν. Μανιτάκης στον πρωθυπουργό είχαν ενσωματωθεί όλες οι παρατηρήσεις των δανειστών, οι εκπρόσωποι της τρόικας χαρακτήρισαν το σχέδιο μη εφαρμόσιμο και ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να προετοιμάσει αναλυτική πρόταση τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να συζητηθεί στις αρχές Απριλίου, οπότε και θα επανέλθει το υψηλόβαθμο κλιμάκιο στην Αθήνα.Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ανετοιμότητα που επέδειξε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην παρουσίαση της πρότασής του συμπαρέσυρε τη διαπραγμάτευση στο σύνολο των θεμάτων που βρίσκονταν στο τραπέζι.
Οι βασικοί λόγοι απόρριψης της πρότασης Μανιτάκη από τους δανειστές αφορούν:
Την απουσία των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους φορείς γενικής κυβέρνησης. Η τρόικα ζήτησε στη μοναδική συνάντηση που είχε με τον κ. Μανιτάκη στις αρχές της εβδομάδας, να παρουσιαστούν τα νέα οργανογράμματα όλων των κρατικών δομών προκειμένου να διαπιστωθεί η μείωση των 25.000 οργανικών θέσεων μέχρι τα τέλη του 2013.
Μάλιστα επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου. Αρχικά το υπουργείο απάντησε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι μόνο η διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και επισήμανε ότι πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση των δομών προκειμένου να αποτυπωθούν οι καταργήσεις οργανικών θέσεων για τις οποίες δήλωσε ότι θα έχει συλλέξει τα στοιχεία τον Σεπτέμβριο.
Τελικά, ύστερα από πιέσεις ο αρμόδιος υπουργός παρέδωσε σχέδιο στον Α. Σαμαρά, στο οποίο όμως περιλαμβάνονταν μόνο εκτιμήσεις ανά τρίμηνο για τη διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων.
Την απουσία κριτηρίων βάσει των οποίων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούσαν να προσδιοριστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, τα οποία δεν έχουν καθοριστεί ακόμα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που παρέπεμπε στη μελλοντική αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Τον προσδιορισμό του τμήματος των 25.000 υπαλλήλων οι οποίοι θα απολυθούν από το Δημόσιο το 2014. Αρχικά το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τον τελικό αριθμό καθώς στις «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» επιδιώκει να συμπεριλάβει και τους επίορκους. Σε δεύτερο χρόνο ο Αν. Μανιτάκης παρουσίασε στον Α. Σαμαρά μία εκτίμηση των απολύσεων για το 2014, που θα προέρχεται κυρίως από τους επίορκους και ακατάλληλους υπαλλήλους.
ΠΙΕΣΕΙΣ Φόβοι για επανάληψη του φιάσκου της εφεδρείας
Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης για το θέμα της μείωσης του δημόσιου τομέα ενισχύεται κυρίως από τη διαπίστωση των δανειστών ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις των τριών τελευταίων ετών προσπαθούν να ροκανίσουν τον χρόνο αποφεύγοντας να υλοποιήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Μετά την αποτυχία της εφεδρείας, το κλιμάκιο της τρόικας πιέζει στην κατεύθυνση της εφαρμογής των «συμφωνηθέντων», εκφράζοντας κάθε φορά την αμφισβήτησή τους στην εφαρμογή των μέτρων.
Αρνητικό κλίμα
Ενδεικτικό στοιχείο του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί το γεγονός ότι το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας συζήτησε το θέμα της μείωσης του Δημοσίου με τον πρωθυπουργό, απόντος του αρμόδιου υπουργού Αντ. Μανιτάκη, με τον οποίο συναντήθηκαν μόνο μία φορά.
«Δεν είναι μόνο το θέμα των απολύσεων, αλλά οι καθυστερήσεις στη Διοικητική Μεταρρύθμιση, που έχουν διαμορφώσει κακό προηγούμενο μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της τρόικας», αναφέρει στο «Εθνος» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης προετοιμάζει την κατάθεση πολυνομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, στο οποίο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού, καθώς και την επιλογή των νέων γενικών διευθυντών στις κρατικές υπηρεσίες.
Καθυστερήσεις για εκκαθάριση των υποθέσεων «Αγκάθι» είναι οι επίορκοι υπάλληλοι
Τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου αποτελεί και το θέμα της απομάκρυνσης των επίορκων υπαλλήλων από το Δημόσιο. Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει αποστείλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίστα με 1.301 δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από το 2007 και ακόμα διερευνάται εάν συνεχίζουν να αμείβονται από το Δημόσιο ή εάν έχουν ληφθεί τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή τους καταγράφοντας ολιγωρία στη σύγκληση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων που εκκρεμούν εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην πρόταση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό παρουσίασε την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για περίπου 6.000-7.000 υποθέσεις, για τις οποίες όμως επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να προεξοφληθεί η τελική έκβασή τους. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι θα ληφθούν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη και να δοθεί ένα τέλος στην «ατιμωρησία» των επίορκων.
πηγή:έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου