Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού CNN είναι σήμερα η περίπτωση της 45χρονης Ελληνίδας καρκινοπαθούς, Μόρφως Καραντόνα, η οποία αδυνατεί να βρει τα απαραίτητα για τη ζωή της φάρμακα, εξαιτίας της απίστευτης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα ευθύνης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά.
Όπως τονίζει το CNN, η κυρία Καραντόνα, που πολεμά τον καρκίνο όλη την τελευταία 6ετία, πρέπει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή που κοστίζει 1.250 ευρώ κάθε 15θήμερο.
Όμως -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα του 2013, η 45χρονη καρκινοπαθής αναγκάστηκε να παραλείψει τη θεραπεία της δύο φορές το τελευταίο δίμηνο.
«Πλέον, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για μένα», λέει η ίδια η κυρία Καραντόνα, η οποία εργάζεται στην εκπαίδευση και ο μεικτός μισθός της είναι λιγότερα από τα μισά χρήματα που κοστίζει κάθε μήνα η θεραπεία της. «Την ίδια ώρα, η δουλειά στο ιχθυοπωλείο του συζύγου μου έχει πέσει, αφού ο κόσμος –εξαιτίας της κρίσης- τρώει πολύ λιγότερα φρέσκα ψάρια, ενώ έχουμε και δυο παιδιά να συντηρήσουμε»...
Η ιστορία της κυρίας Καραντόνα είναι μόνο μία από τις πάρα πολλές τραγωδίες που εκτυλίσσονται καθημερινά στην Ελλάδα, όπως σημειώνει και το CNN.
Όμως, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, κ. Σαλμάς, δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ), εκατοντάδες σκευάσματα που αφορούν σε σοβαρότατες παθήσεις απουσιάζουν από τα ελληνικά φαρμακεία.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, τονίζει ότι οι ελλείψεις αυξάνονται καθημερινά, πράγμα που συνειδητοποιούν όλοι οι Ελληνες πολίτες. «Ο μόνος που δεν το έχει καταλάβει είναι ο ΕΟΦ, ο οποίος για να θεωρήσει ότι ένα φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη πρέπει βεβαιωμένα και εγγράφως να απουσιάζει από 700 φαρμακεία στην Αττική, για παράδειγμα!». Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι το τεράστιο πρόβλημα προκύπτει από τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών και τα τεράστια λάθη που ανά 15 ημέρες εμφανίζονται στα δελτία τιμών, την ευθύνη των οποίων φέρει ο κ. Σαλμάς.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιρρίπτει την ευθύνη στους άλλους -φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες- που «στέλνουν τα ελληνικά φάρμακα εκτός Ελλάδος, αφήνοντας ακάλυπτη την ελληνική αγορά». Μάλιστα, ο ίδιος βασίζει τους ισχυρισμούς του σε παλιές έρευνες, κυρίως του 2011 και του 2012! Ισχυρισμούς που, σε κάθε περίπτωση, εξέπληξαν όλους τους εμπλεκομένους οι οποίοι αναρωτήθηκαν –ακόμη και σε περίπτωση που αυτοί ισχύουν- γιατί ο κ. Σαλμάς δεν αντιμετωπίζει τα φαινόμενα όπως έχει υποχρέωση, δηλαδή με ελέγχους και τιμωρία των υπευθύνων.
Αντί για αυτό, όπως τονίζει ο κ. Λουράντος, ο αναπληρωτής υπουργός τη μια μιλά για 150 φαρμακεία που κάνουν παράλληλες εξαγωγές, την άλλη για 260 και την τρίτη για 500 φαρμακεία και 5 φαρμακαποθήκες, αριθμοί που –σε κάθε περίπτωση- δεν ξεπερνούν το 5% των ελληνικών φαρμακείων και, άρα, δεν έχουν τη βαρύτητα που θα καθιστούσε τα συγκεκριμένα φαινόμενα υπεύθυνα για τις τραγικές ελλείψεις. Μάλιστα, όταν ο κ. Σαλμάςεκλήθη να δώσει διευθύνσεις και ονόματα, έκανε αναφορά σε 12 περιπτώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει με σαφήνεια ούτε ο αριθμός των εμπλεκομένων, ούτε ο τζίρος στον οποίο αφορούν, ώστε να εξαγάγει κανείς συμπεράσματα, κατά πόσον πρόκειται για παρωνυχίδα ή για εκτεταμένο φαινόμενο.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί εξηγούν τον παραλογισμό της αδικαιολόγητης μείωσης των τιμών των φαρμάκων:
«Κάποιες τιμές μειώνονται τεχνητά, για να δείξουν περιορισμό των δαπανών στους δανειστές της Ελλάδας», τονίζει στο CNN ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών κ. Δημήτρης Καραγεωργίου. Κι αυτό συμβαίνει ενώ, ήδη, οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι από τις φτηνότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τονίζει ο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο. Και, όπως είναι φυσικό, όταν η ασπιρίνη στην Ελλάδα κοστίζει τρεις φορές λιγότερο από ό,τι στη Γερμανία, ο πειρασμός για παράλληλες εξαγωγές είναι μεγάλος.
Σα να μην έφτανε αυτό, στη πράξη, συχνά η εταιρεία παραγωγής καλείται να πουλήσει και σε τιμές χαμηλότερες από όσο της κοστίζει να παρασκευάσει το συγκεκριμένο σκεύασμα και, βέβαια, απλά δεν το κάνει.
Ο κ. Λουράντος, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε ότι έχετε δώσει εντολή να βρεθεί οτιδήποτε μεμπτό εναντίον των φαρμακείων και με αυτόν τον τρόπο συλλέξατε "παραβάσεις" φαρμακοποιών, τις οποίες καταγγείλατε ανώνυμα, πριν καν βγει το οποιοδήποτε πόρισμα, θέλοντας να δικαιολογήσετε την μέχρι τώρα αδιαφορία σας για τις εκτός πραγματικότητας ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας».
Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη του κ. Σαλμά απέναντι στον ελληνικό λαό είναι –ασφαλώς- να βρίσκει ο Ελληνας ασθενής τα απαραίτητα για την υγεία και τη ζωή του φάρμακα. Και όχι βέβαια, αφού πρώτα προχωρήσει σε τεράστιες μειώσεις φαρμάκων –που, νομοτελειακά, φέρνουν ελλείψεις στην αγορά- να δείχνει άλλους ως υπεύθυνους για την κατάσταση. Ιδιαίτερα, δεδομένου ότι ακόμη κι αν παράγοντες της αγοράς έχουν –μικρότερες ή μεγαλύτερες- ευθύνες, δική του υποχρέωση ως καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού θα ήταν, αντί για δημόσιες καταγγελίες, να προβεί σε ελέγχους και πάταξη των φαινομένων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, όπως τόσο γλαφυρά περιγράφει και το ρεπορτάζ του CNN.
πηγή: newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου