Τρίτη 21 Μαΐου 2013
«Καππαδοκία ... χνάρια ελληνοχριστιανικού πολιτισμού»
«Καππαδοκία… χνάρια ελληνοχριστιανικού πολιτισμού» είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνουν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και το Μουσείο ...
Προσφυγικού Ελληνισμού», σε συνεργασία με το δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.).
Συμμετέχοντες φορείς είναι επίσης η Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων (Π.Ε.Κ.Σ.), το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Ν.Καρβάλης και το Ωδείο Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης.
«Αγιοτόκος Καππαδοκία»
Τον ενθουσιασμό του για την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου για την «αγιοτόκο Καππαδοκία», όπως τη χαρακτηρίζει, εκφράζει σε μήνυμά του ο μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, προσθέτοντας ότι στον τόπο εκείνο «το ελληνικό στοιχείο, με τη λυτρωτική αναζήτησή του, αλλά και τη γλώσσα του, διευκόλυνε τα μάλα τη διάδοση και επικράτηση της νέας πίστεως». Παράλληλα, δηλώνει υπερήφανος για την υλοποίηση μιας σειράς πρωτοποριακών ιδεών, όπως το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. «Ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του μυριάδες νέων μας από παντού απολαμβάνουν τους πολύτιμους καρπούς του, βλέπουν τα ανεκτίμητά εκθέματά του… συλλειτουργούν στην απόκτηση γνώσης, μελετούν τα πονήματά του, ανεκτίμητους θησαυρούς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Βαρνάβας.
«Το Συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία να βιώσουμε ένα οδοιπορικό στα χώματα της αλησμόνητης πατρίδας, από όπου σπουδαίες γενιές κατάγονται. Στην πατρίδα που πρώτος μνημόνευσε ο Ηρόδοτος, σεβάστηκε και διατήρησε αυτόνομη ο Μέγας Αλέξανδρος, αγκάλιασαν και ευλόγησαν ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο Γρηγόριος Νύσσης… Μ’ ένα διαρκές προσκλητήριο ενθυμήσεων, τα διδάγματα του χθες οδηγούν τα βήματά μας στο αύριο. Παραμένουμε υπηρέτες ταγμένοι στην προστασία του θησαυρού της μητρικής γης, στο όραμα και τη διέξοδο της χριστιανικής πίστης από τα πρώτα μοναστικά συγκροτήματα μέχρι το τώρα», αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Διατηρούμε πάντα ως πηγή έμπνευσης τους προγόνους μας και την αξιοθαύμαστη πορεία τους στο χρόνο, τη μακραίωνη εξελικτική διαδικασία των διδαγμάτων της Χριστιανοσύνης στην αιωνιότητα της Καππαδοκίας. Ο βηματισμός στο δρόμο της γνώσης και ειδικά των θρησκευτικών αξιών, δεν είναι υποχρέωση ή καθήκον σεβασμού, αλλά επιθυμία, χαρά, ανάγκη και συνείδηση ζωής», επισημαίνει ο Σ.Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. Κώστας Νικολόπουλος τονίζει: «Πιστεύουμε στην καθιέρωση-μετεξέλιξη του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού σε μόνιμο θεσμό, ένα διαχρονικό βήμα όπου θα παρουσιάζονται οι νέες έρευνες-μελέτες για τις ιδιαίτερες πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, θα συζητούνται, αξιολογούνται και τελικά θα δημοσιεύονται παρακαταθήκες ανεκτίμητες για τις επόμενες γενιές. Όνειρο και ελπίδα είναι σύντομα να λάβει σάρκα και στα ένα ταξίδι-προσκύνημα εκεί, στη χώρα του ονείρου».
Πρόγραμμα συνεδρίου
Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα, Ελ.Βενιζέλου 125, τηλ.: 2310 635060), και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 24 Μαΐου
Τελετή έναρξης -Συνεδρία 1η / 7.30μ.μ.-9.00μ.μ.
Πρόεδρος: Θωμάς Γερασιμίδης, καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.
Χαιρετισμοί επισήμων-προσκεκλημένων
Αθανάσιος Καραθανάσης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.:
«Καππαδοκία, η χώρα της ρωμιοσύνης και του ονείρου»
Ορατόριο: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος,
Έργο για φωνές και οργανικό σύνολο σε κείμενα Αλ.Δαφνομήλη και μουσική Θεόδωρου Μιμίκου
Σαββάτο 25 Μαΐου
Συνεδρία 1η / 9.00π.μ.-10.20 π.μ.
Πρόεδρος: Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ.
Θάλεια Μαντοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
«Το αρχιτεκτονικό ιδίωμα των νεοτέρων ναών της Καππαδοκίας 18ος -20ος αιώνας»
Ιορδάνα Χατζηισαάκ, αρχειονόμος Γ.Α.Κ., ερευνήτρια
«Ιερός ναός Αγίας Μακρίνας Αξού Καππαδοκίας»
Μαρία Καζαμία, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
«Καππαδοκικές τοιχογραφίες, εικονογραφικές παρατηρήσεις»
Μαρία Παπαδοπούλου, πολιτικός μηχανικός, ερευνήτρια, συγγραφέας
«Ιερός Ναός Αγίου Βλασίου Μισθί Καππαδοκίας»
Συζήτηση
Διάλειμμα 10.20π.μ.-10.40 π.μ.
Συνεδρία 2η / 10.40π.μ.-12.00 μ.μ.
Πρόεδρος: Άννα Φαχαντίδουυ, ιατρός, καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Κωνσταντίνος Νίγδελης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας
«Καρσή κιλισσέ, Γκιούλ σεχίρ Καππαδοκίας»
Συμεών Πασχαλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
«Η Καππαδοκία στο έργο και τους βίους των καππαδοκών πατέρων»
Συμεών Κοιμίσογλου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας
«Μονή Εσκί Γκιουμούς Νίγδης»
Συζήτηση- συμπεράσματα
Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου μετέχουν ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Κώστας Νικολόπουλος, ο πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Σ. Φάνης Ισαακίδης, ο υπεύθυνος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Κωνσταντίνος Νίγδελης, η αρχειονόμος Γ.Α.Κ. Ιορδάνα Χατζηισαάκ, η δημοσιογράφος-συγγραφέας Νίκη Στρατηλάτη, η ερευνήτρια-συγγραφέας Μαρία Παπαδοπούλου και ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας Πάρης Βορεόπουλος.
πηγή: tromaktiko.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου