Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Καταστροφική η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ...Ακούει κανείς;


Στο πλευρό των κατοίκων στις Σκουριές που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού τάσσεται ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. 

Με αφορμή το διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Χαλκιδική, ο πρύτανης έστειλε...μήνυμα συμπαράστασης στο οποίο σημειώνει πως το ΑΠΘ, δια του Συμβουλίου Περιβάλλοντός του – στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι σχολές και οι ακαδημαϊκές του μονάδες – έχοντας μελετήσει σε βάθος τα διαθέσιμα στοιχεία, γνωμοδότησε ότι η επένδυση της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη βόρεια Χαλκιδική, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται, είναι καταστροφική για το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και την κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως σημειώνει ο Γ. Μυλόπουλος, η μεταλλευτική δραστηριότητα όχι μόνο δεν ευνοεί την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Χαλκιδικής, αλλά καταστρατηγεί και τις τρεις βασικές παραμέτρους της αειφορίας, (περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία). Και εξηγεί ότι η εξόρυξη χρυσού, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης,υποβαθμίζει σημαντικά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα δάση, τα νερά, το έδαφος, την ατμόσφαιρα, τα οικοσυστήματα και τις παραλίες.

Δεύτερον, συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και ο τριτογενής, με τον τουρισμό.

Και τρίτον έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική συνοχή της περιοχής, καθώς έχει διχάσει βαθειά την τοπική κοινωνία και έχει οξύνει τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις.

Ο Γ. Μυλόπουλος τονίζει ότι η συγκεκριμένη επένδυση διαθέτει όλα τα στοιχεία του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τη χώρα σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, οικονομική χρεωκοπία και κοινωνική εξαθλίωση. «Είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε το πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό μας περιβάλλον, ώστε να διασφαλίσουμε την αειφορική, ή αλλιώς την ισόρροπη ανάπτυξη, που είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από το τούνελ της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης» καταλήγει.


logiosermis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου