Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. Την Τρίτη 6 Μαΐου θα συνεχιστεί η δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή, ενώ το Μεσοπρόθεσμο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 και 9 Μαίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο "καθεστώς", τόνισε ότι "η ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι καθεστώς".
«Το μνημόνιο είναι καθεστώς και είναι ένα μόνιμο μοντέλο, όπως μόνιμη θα είναι και η απογοήτευση των πολιτών για το ότι η χώρα θα πορευτεί με αυτό το Μεσοπρόθεσμο ως πυξίδα», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ.Τσακαλώτος, εκτιμώντας ότι «το μνημόνιο συνεχίζει και θα συνεχίζεται αν δεν υπάρξει ανατροπή».
Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί «ένα μοντέλο που βασίζεται σε ανάπτυξη χωρίς δημόσιες επενδύσεις, χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς βιομηχανική πολιτική», ενώ αναφερθείς στο θέμα της ανεργίας είπε ότι «η ανεργία είναι εντελώς χρήσιμη για εσάς για να μειώνει τους μισθούς, για αυτό περιμένουμε ότι με εσάς θα παραμείνει πολύ υψηλά γιατί σας είναι πολύ χρήσιμη».
"Ασαφές, αόριστο και επικίνδυνο" χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, ενώ η Ασημίνα Ξηροτύρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι "η κυβέρνηση τα δίνει όλα χωρίς να ζητάει τίποτε" και τόνισε ότι "ενώ καθίσταται σαφής η ανάγκη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, στο Μεσοπρόθεσμο δεν γίνεται καμία αναφορά και όλα μετατίθενται για μετά τις εκλογές".
Από το ΚΚΕ ο Ν.Καραθανασόπουλος είπε ότι "το Μεσοπρόθεσμο είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο διαφαίνεται η διάθεση της κυβέρνησης να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση", ενώ εκ μέρους της Χ.Α. ο Αντ.Γρέγος σημείωσε ότι "με το μεσοπρόθεσμο ιδιωτικοποιείται όλη η κρατική περιουσία ως λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου