Τα ελληνικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κουνήθηκαν για τα καλά αλλά άντεξαν. Αντιθέτως στην Τουρκία κυριολεκτικά τρέμουν το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. Όχι μόνο λόγω των ζημιών και των πολλών τραυματιών αλλά επειδή ο σεισμός που φοβούνται ότι θα προκύψει αποτελεί γι΄ αυτούς στρατηγικό κίνδυνο.
Ο Χρήστος Μηνάγιας ειδικός στα θέματα της Τουρκίας συγγραφέας βιβλίων και αρθρογράφος επισημαίνει:
Κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι σχετικά με τους σεισμούς, που θεωρούνται ως εν δυνάμει απειλή, όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, στις 31-1-2011, έκαναν εκτενή αναφορά στην πρόβλεψη του Αζέρου επιστήμονα Elçin Halilov για εκδήλωση σεισμού 6,5 ρίχτερ είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στη Σμύρνη, την περίοδο 2011-2015 και με μεγαλύτερη πιθανότητα τα έτη 2013 και 2014. Επίσης, ο εν λόγω επιστήμονας ενημέρωσε σχετικά την τουρκική πρωθυπουργία και συζητήθηκε η δημιουργία σταθμών συλλογής δεδομένων σε 5 διαφορετικές περιοχές της Τουρκίας. Ας σημειωθεί ακόμη, ότι ο Τούρκος καθηγητής Ahmet Mete Işıkara, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκικής Ημισελήνου, το Φεβρουάριο του 2011 συνέταξε ένα χάρτη με τις περιοχές στην Τουρκία που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για πρόκληση μεγάλου σεισμού. Επιπρόσθετα δε, η τουρκική εφημερίδα Milliyet/13-6-2012 σε δημοσίευμα της ανέφερε τα εξής: «Ο καθηγητής Işıkara δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν μέχρι την 10-6-2013 εκδηλωθεί κάποιος σεισμός στην Τουρκία μεγέθους 6-6,9 ρίχτερ. Επίσης το ίδιο ισχύει εάν μέχρι το 2015-2016-2017 εκδηλωθεί κάποιος σεισμός μεγέθους 7 ρίχτερ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Işıkara, ως περιοχές υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι: Tokat-Erzincan-Bingol-Elazig (7 ρίχτερ), Hatay (7 ρίχτερ), Σμύρνη (6 ρίχτερ), Marmara (6,5-7 ρίχτερ) και Gemlik (7 ρίχτερ).»
Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι μετά από τον σημερινό σεισμό το ενδεχόμενο να προκύψει ένας ακόμη μεγαλύτερος στις περιοχές που φοβούνται γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.
Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι οι Τούρκοι τουλάχιστον προετοιμάζονται. Εμείς τι κάνουμε;
onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου