«Τα ποντίκια εγκαταλείπουν πρώτα το πλοίο, όταν αυτό βυθίζεται», λέει πια παλιά αγγλική παροιμία. Η εφαρμογή της στην πολιτική ζωή του τόπου μας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνει την αλήθεια που αυτή κρύβει μέσα της. Η κυβέρνηση «μπάζει νερά», βυθίζεται και… πανικόβλητα ορισμένα στελέχη της, προσπαθούν να διασώσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την πολιτική τους καριέρα και να αναζητήσουν άλλους πολιτικούς δρόμους που θα τους «απαλλάξουν» από το βάρος των επονείδιστων, για τον λαό, μέτρων που έχουν μέχρι σήμερα υποστηρίξει ως κυβερνητικά στελέχη.
Ανάμεσα στις γκρίνιες, στις απειλές και στις αποχωρήσεις που διαδραματίζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο τους τελευταίους μήνες, ήρθε σαν «βόμβα» η παραίτηση του βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Ψυχάρη, η οποία τάραξε και άλλο τα ήδη… φουρτουνιασμένα νερά της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Μπορεί ο κ. Ψυχάρης να παρέδωσε την έδρα του στον επιλαχόντα βουλευτή, όμως η δήλωση της παραιτήσεώς του μόνο προβληματισμό και σκέψεις μπορεί να δημιουργήσει. Ειδικότερα, ο παραιτηθείς βουλευτής, μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «Έπειτα από προβληματισμό μηνών διαπίστωσα ότι δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο, ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμα και για τα αυτονόητα. Όταν εισήλθα για πρώτη φορά στη Βουλή τον Μάιο του 2012, πίστευα ότι εντάσσομαι σε μία ομάδα πολιτικών στελεχών που μπορούν να συζητούν για τα προβλήματα της χώρας με σεβασμό του ενός προς τον άλλον και που εργάζονται από κοινού για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας. Έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπιστώνω ότι είμαι απλά ρομαντικός».
Καλή τη πίστει, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε την παραίτηση ως γενναία πράξη διαπίστωσης και παραδοχής των σφαλμάτων που διεπράχθησαν από την κυβέρνηση τα τελευταία δυόμιση χρόνια που ο κ. Ψυχάρης ήταν βουλευτής. Και να πούμε με ανακούφιση «κάλιο αργά, παρά ποτέ». Όμως είναι άραγε έτσι; Ή κάτι άλλο υποκρύπτεται πίσω από την παραίτηση-αστραπή; Καθώς, για ποιόν λόγο, μετά από δυόμιση χρόνια βουλευτικής θητείας, και ενώ ο – μέχρι πρότινος – βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ψήφιζε το μνημόνιο, τον ΕΝΦΙΑ και πολλά ακόμη μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση και πτωχοποίηση του λαού, θυμήθηκε ότι είναι «ρομαντικός» και ότι το πολιτικό σύστημα «αδυνατεί να συνεννοηθεί»; Μήπως – διερωτόμαστε απλώς – βλέπει ότι η πολιτική κατάσταση μυρίζει… εκλογές (είτε εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είτε ίσως ίσως και εξαιτίας ενός «ατυχήματος» στην κυβέρνηση που μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες πρόωρες εκλογές) και προκειμένου να μην βυθιστεί μαζί με την συγκυβέρνηση προτίμησε να αποχωρήσει ως ήρωας, δηλώνοντας μάλιστα την συμπαράστασή του στον λαό μετά από… δυόμιση χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, και να αναζητήσει εκ του ασφαλούς την τύχη του σε κάποιο άλλο κόμμα, υπάρχον ή μη;
Καθώς, μέσα σε όλα τα σενάρια που… αιωρούνται της παραίτησης του κ. Ψυχάρη, βεβαίως, είναι και αυτό της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα – ο οποίος σύμφωνα με φήμες που… σιγοψιθυρίζονται στους διαδρόμους της Βουλής τις τελευταίες ημέρες είναι στα «σκαριά» από παλιά απογοητευμένα, εκδιωγμένα ή παραιτούμενα στελέχη της κυβέρνησης – που θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τους κεντροδεξιούς και να καλύψει το κενό που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία των συνεργασιών, της ιδεολογικής «αλλαξοπιστίας» και των… μνημονιακών έργων ομού μετά του ΠΑΣΟΚ.
Όπως και να έχει πάντως η κατάσταση, οι επόμενες ημέρες θα δείξουν ποιά είναι η πραγματικότητα.
«Ελεύθερος Σκοπευτής»
- See more at: http://dotnews.gr/cnt.asp?ctg=2&rid=328#sthash.gytxsobA.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου