της Μαρίνας Μάνη
“Αυτό που θέλουν οι εταίροι είναι να αποδεχτούμε τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούμε. Εάν το κάνουμε, θα βρεθεί λύση και στο δημοσιονομικό κενό”. Αυτή τη θέση πρόβαλλε νωρίς χθες το απόγευμα επιτελικό στέλεχος του Μαξίμου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Και παρότι ο δεύτερος δήλωνε λίγο αργότερα “δεν υποχωρούμε πουθενά”, άρχισαν να τρέχουν πληφορορίες για σβήσιμο κάποιων από τις “κόκκινες γραμμές”.
Όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (να αποφασίζονται οι απεργίες με απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων), και η αποδοχή του lock out, με ανοικτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί και η λύση των ομαδικών απολύσεων αφού «στην πράξη γίνονται με τα λουκέτα», σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος.
Ταυτόχρονα αξιολόγηση και νέα συμφωνία
Κατά τις πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσουν ταυτόχρονα η αξιολόγηση από την τρόικα και η συζήτηση για τη νέα «μεταμνημονιακή» συμφωνία.
Και μάλιστα με τρόπο ώστε ό,τι μείνει ανοικτό προς υλοποίηση για το επόμενο έτσι (ή και για το μεθεπόμενο), όπως το ασφαλιστικό, να ενταχθεί ως σαφής κυβερνητική δέσμευση στη νέα συμφωνία.
Από την πλευρά της Χ.Τρικούπη υπάρχει επιμονή στη δέσμευση ότι θα ενταθεί η προσπάθεια να βρεθούν λύσεις που δεν θα εκθέσουν πολιτικά την κυβέρνηση.
Προς τούτο, προβάλλει ότι «δεν βιαζόμαστε» να προλάβουμε τη (χαμένη;) ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου, διότι «δεν θα χαθεί ο κόσμος εάν υπάρξει συμφωνία πριν τις 18 του μήνα ή αμέσως μετά τις γιορτές».
Ώστε με αυτήν ανά χείρας να καλέσει η κυβέρνηση τη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επισπεύδοντας, δηλαδή, τη διαδικασία. (Σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλούν για «ψήφιση» της συμφωνίας από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών).
Πρόσκληση Τσίπρα σε διάλογο;
Επίσης, δεν περνούν απαρατήρητες κάποιες απόψεις στελεχών και των δύο κομμάτων για το ενδεχόμενο να κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο σε διάλογο.
Επισήμως, το Μαξίμου αποκλείει μία τέτοια κίνηση προβάλλοντας ως επιχείρημα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μία τέτοια συζήτηση (ή και ένα συμβούλιο αρχηγών) θα είχε μοναδικό αντικείμενο τη συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών.
«Δεν θα πάμε να μιλήσουμε με τον Τσίπρα βάσει της ατζέντας του», αναφέρει παράγοντας του Μαξίμου. Ωστόσο, η ανάδειξη, από πλευράς του Δημήτρη Παπαδημούλη, και της συζήτησης για το χρέος δημιουργεί πιέσεις για το κάλεσμα σε διάλογο – κυρίως από «γαλάζια» στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.
Άδωνις, Καρύδης και … “λεονταρισμοί”
Όσο για το …εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικράτησε χθες ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους και έδωσε άρωμα …πολύ πρόωρων εκλογών;
Από τον πρωινό, άγριο και δημόσιο καυγά του “γαλάζιου” Άδωνι Γεωργιάδη με τον “πράσινο” Δημήτρη Καρύδη, μέχρι την απογευματινή επίσημη διαρροή του Μαξίμου ότι “μας εκφράζουν οι δηλώσεις του Ευ.Βενιζέλου”, μεσολάβησαν διαβουλεύσεις, τηλεφωνήματα συστάσεις και παροτρύνσεις από τους ψύχραιμους των δύο κυβερνητικών εταίρων να πέσουν οι τόνοι.
Μεσολάβησε επίσης η διαγγελματικού χαρακτήρα δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο (μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια) και λίγο πριν μπει στο Μαξίμου για να συμμετάσχει στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο: στα πολλά που είπε ο υπουργός Οικονομικών, ξεχώρισε μία υπενθύμιση και μία σύσταση: “μπορώ να διαβεβαιώσω τους Ελληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και “δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση», αντίστοιχα.
Η έμμεση πλην σαφής αναφορά του στο ξεχασμένο Grexit ήταν αρκετή για να συνειδητοποιήσουν οι «θερμόαιμοι» την κρισιμότητα της στιγμής, ενώ με τα περί «λεονταρισμών» δόθηκε το στίγμα της ρεαλιστικής ενδοκυβερνητικής συζήτησης για τη στάση απέναντι στην τρόικα.
«Καλά εντάξει...»
Ο Α. Γεωργιάδης είχε αποδώσει στο ΠΑΣΟΚ την εμπλοκή με την τρόικα, ενώ ο Δ. Καρύδης τον είχε κατηγορήσει ότι ζητάει ... «να κατεβάσουμε τα παντελόνια στην τρόικα».
Διακριτική απόσταση από τον Α.Γεωργιάδη πήρε τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη (“αντίπαλός μας δεν είναι ο εαυτός μας, αντίπαλός μας είναι η ανεύθυνη αντιπολίτευση”) και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος (“δεν είναι ώρα να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο, σε καμία περίπτωση”).
Έτσι, όταν ο Ευ. Βενιζέλος ρωτήθηκε έξω από το Μαξίμου για τις πρωινές δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη, απάντησε με χαρακτηριστικό τρόπο: “Καλά, εντάξει, του απάντησε νομίζω η κυβερνητική εκπρόσωπος”…
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου