Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού περιήλθαν από τις αρχές του μήνα οι Αρχές ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, λόγω των αυξανόμενων πληροφοριών περί επικείμενου θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας, το οποίο –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν έχει «χαρτογραφηθεί».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ των σχεδίων «δολιοφθοράς» της Άγκυρας είναι η αιφνίδια επέλαση αυτές τις ώρες προς το Καστελλόριζο, όπως ενημέρωσε πολιτικός αξιωματούχος το Μαξίμου μετά από πρόσφατο, ανεπίσημο ταξίδι του στη γειτονική χώρα.
Τα τύμπανα της έντασης ηχούν ολοένα και πιο δυνατά λόγω των κρίσιμων επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Λευκωσία και στο Κάιρο για το καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ μεταξύ των δυνητικών στόχων βρίσκονται και ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν στην Ελλάδα. Η κρισιμότητα της κατάστασης αναδεικνύεται από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος αμέσως μετά την επιστροφή του ενημέρωσε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τους επικεφαλείς της CIA, καθώς η ελληνική πλευρά διαθέτει στοιχεία πως τούρκοι πράκτορες ή ομάδες παρακρατικών «ανιχνεύουν» ήδη το πεδίο δράσης τους εντός της επικράτειας.
Δεν πρέπει βέβαια να παρακάμπτεται ότι την επόμενη εβδομάδα επιστρέφει η Τρόικα για το τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης και τη μεθεπόμενη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα μέτωπα είναι πολλά και οι καθ΄ ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις Κατασκοπείας και Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ ενημερώνουν διαρκώς το Μέγαρο Μαξίμου για τα νέα «ευρήματα». Παράλληλα, με ένταση «υψίστου βαθμού» αναπτύσσονται στα θαλάσσια σύνορα το Λιμενικό, το Ναυτικό και οι ειδικές δυνάμεις καταδρομών.
Σημείο κρούσης
Το ακριτικό Καστελλόριζο, από όπου τον Απρίλιο του 2010 ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε την υπαγωγή στον «ζυγό» της τρόικας, αποτελεί για τους Τούρκους «ιδανικό και συμβολικό σημείο κρούσης», δηλαδή έναρξης των εξορύξεων από την κρατική ΤΡΑΟ (σ.σ. πρόκειται για την τουρκική εταιρεία πετρελαίων). Και τούτο διότι το καλοκαίρι του 2012 επισήμως η Άγκυρα είχε αμφισβητήσει τα χωρικά μας ύδατα, όταν με επιστολή της στον ΟΗΕ ενημέρωνε πως έχει πλήρη δικαιώματα σε τέσσερις περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για τα οικόπεδα 5033, 5034, 5035 και 5028, με το πρώτο να απέχει μόλις 6 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και σε άλλο σημείο του, 11,2 μίλια από τη Ρόδο.
Οι αξιώσεις της Άγκυρας είχαν προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όμως έναν χρόνο μετά, την άνοιξη του 2013, οι τούρκοι επανήλθαν στην περιοχή εγκλωβίζοντας ελληνική πυραυλάκατο.
Το περιστατικό πέρασε στα… ψιλά της επικαιρότητας, αφού κρίθηκε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια για λόγους αποπροσανατολισμού από τα οξύτατα προβλήματα στο εσωτερικό της.
Ξένοι στόχοι
Πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις πρεσβείες και τα μέλη των διπλωματικών επιτελείων της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Λιβύης και της Αλβανίας, των κρατών δηλαδή που μετέχουν στις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των ελληνικών ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ιόνιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζεται ο δυνητικός κίνδυνος για κορυφαίους ξένους παράγοντες, όπως συνέβη τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, με τα αδιερεύνητα έως σήμερα «ελατήρια» τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος τούρκων διπλωματών.
Έμπειροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής και στελέχη της ΕΥΠ «κατοπτεύουν» διάφορες περιοχές, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας επίσης την προσοχή τους σε περιπτώσεις ατόμων που εισήλθαν το φθινόπωρο στην Ελλάδα ως αλλοδαποί λαθρομετανάστες και εκτιμάται ότι πρόκειται για «εντεταλμένους» των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, με την οποία η ΕΥΠ βρίσκεται σε πολεμική αντιπαράθεση επί σειράς ετών.
Στο πλαίσιο της ενισχυμένης προστασίας εντάσσονται οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, στις 30 Οκτωβρίου στο Μαξίμου και με τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπέν Μπαρθ Αΐντα, τον οποίο ο πρωθυπουργός την Τετάρτη επέστησε την προσοχή για τα σχέδια του Ερντογάν.
«Το παραμικρό λάθος ή ολιγωρία, μπορούν να αποβούν μοιραία», σημειώνουν με έμφαση ανώτατες κυβερνητικές πηγές, «δείχνοντας» παράλληλα προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Κάρολος Παπούλιας στο πρόσφατο ραντεβού του με τον πρωθυπουργό εκτίμησε ότι επίκειται «χιονοστιβάδα εξελίξεων» και κάλεσε άπαντες σε εγρήγορση.
Ξένες υπηρεσίες
Είναι προφανές ότι στην προσπάθεια αποσόβησης οποιασδήποτε έντασης με τους γείτονες αυτή την περίοδο συμμετέχουν κλιμάκια στελεχών ξένων μυστικών υπηρεσιών. Ορισμένοι συνδράμουν στο έργο της αναγνώρισης λαθρομεταναστών, άλλοι έχουν «αναπτυχθεί» σε ελληνικά αεροδρόμια και κάποιοι τρίτοι «περιπολούν» σε ακτίνες του ενδιαφέροντός τους…
Επίσης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αξιοποιούνται πολλές πληροφορίες από τουρκικής υπηκοότητας κρατούμενους σε ελληνικές φυλακές και από παλαιούς ποινικούς που διατηρούν δίκτυο συνεργών στα μικρασιατικά παράλια.
Τέλος, θεωρείται δεδομένη η αρωγή κορυφαίων τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και μάλιστα στελέχη τους συναντήθηκαν πρόσφατα για το ζήτημα αυτό με ανώτατο παράγοντα του Μαξίμου.
Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου