Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ομηροι για πάντα...

«ΜΕΤΑ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΕΝΩ ΤΟ Χ.Α. ΕΚΑΝΕ ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ 

Οι «αγορές» μπλοκάρουν τα σχέδια για πρόωρη έξοδο στις αγορές και οι δανειστές πιέζουν την Αθήνα να αποδεχτεί ένα σύνθετο πλαίσιο επιτήρησης, ένα «μετα-Μνημόνιο» που θα κρατήσει τη χώρα σε ομηρία στο διηνεκές. 

Επισκιάζοντας κάθε θετική πρωτοβουλία των τελευταίων μηνών, οι ξένοι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ότι, αν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να αποχωριστεί από την τρόικα, θα καταστεί αναξιόπιστη οικονομικά και οι κάθε λογής επενδυτές θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την αγορά. Το διήμερο κραχ στο Χρηματιστήριο, το χειρότερο από την εποχή των... Δίδυμων Πύργων και της κατάρρευσης της Lehman Brothers (τον Οκτώβριο του 2008), η εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου έως το 7,78% έρχεται σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την πρόθεσή της να βγει στις αγορές και...

μέσα σε γενικευμένη επιδείνωση του κλίματος, διεθνώς.

Οι δανειστές μπορούν να θέσουν την Ελλάδα εκτός αγορών σε ελάχιστα 24ωρα, ήταν η προειδοποίηση που εστάλη καθιστώντας μέσω της εκρηκτικής αύξησης των spreads οποιαδήποτε σκέψη για εξωτερικό δανεισμό απαγορευτική. Δεν είναι τυχαίο πως η ημερήσια μεταβολή της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2012. Από την περίοδο των διπλών εκλογών, του Grexit, της εκροής καταθέσεων και της ομοβροντίας αρνητικών δημοσιευμάτων και εκθέσεων ξένων ΜΜΕ και επενδυτικών οίκων είχε να φτάσει αυτά τα επίπεδα η απόδοση του 10ετούς σε μία ούτως ή άλλως «ρηχή» αγορά (περίπου 5 δισ. ευρώ).

«Χάος»

Για επενδυτικό... χάος στην Αθήνα έκαναν λόγο ξένα Μέσα, την ώρα που και στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια ξανά στοίχειωνε το «φάντασμα» της ελληνικής κρίσης με τους δείκτες να «βουτούν» έως 3-3,5% σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Η κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με τα αρνητικά νέα για τις οικονομίες των ΗΠΑ, Γερμανίας, προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στις ευρωαγορές, τόσο στον πυρήνα όσο και στην περιφέρεια της νομισματικής ένωσης. Οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ απορρίπτουν με εκκωφαντικό τρόπο τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο. Οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Αθήνα, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία στην ευρωζώνη και τα αρνητικά μάκρο στις ΗΠΑ, συνθέτουν το σκηνικό της πτώσης.

Στην Αθήνα η διόρθωση του Γενικού Δείκτη έως 10,5% για να κλείσει τελικά στο μείον 6,25% συνιστά μία από τις χειρότερες «βουτιές» από την 11η-9-2001 και αργότερα με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman στις ΗΠΑ.

Και ενώ στο εσωτερικό η πολιτική σκιαμαχία εντείνεται, οι βολές από το εξωτερικό πολλαπλασιάζονται.

Μετά το ξέσπασμα του Εμπολα, τη φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την επιβράδυνση της Κίνας, την Ουκρανία, την επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μία φορά με την Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business Insider. Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα είχε κερδίσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα μια σχετική ηρεμία, αλλά τώρα βυθίζεται και πάλι.

Οι αναλυτές

Τα ελληνικά ομόλογα προσεγγίζουν τα επίπεδα όπου εντείνονται οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί μέσω των αγορών, σχολιάζει στο Bloomberg ο Christian Lenk, αναλυτής της DZ Bank με έδρα τη Φρανκφούρτη. Ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας συμπληρώνει ότι η αβεβαιότητα είναι διάχυτη στην αγορά, γεγονός που εντείνει την πίεση στα ελληνικά ομόλογα. Οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο, καθώς εκτιμούν ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στις αγορές χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επιφυλακτικότητα για την επιθυμία της Ελλάδας να απεμπλακεί νωρίτερα από το Μνημόνιο είναι διάχυτη, τόσο σε επίπεδο ΔΝΤ όσο και σε επίπεδο ευρωζώνης.

Στόχος της Ελλάδας είναι να αποφύγει την προληπτική πιστωτική γραμμή, τονίζεται σε έκθεση της ING. Ομως η εκτίμηση του ολλανδικού ομίλου είναι απογοητευτική. «Η προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί μόνη της στις αγορές, ιδίως σε μία περίοδο όπου η ευρωζώνη επιστρέφει στην ύφεση και όπου η γερμανική οικονομία επιβραδύνεται, καθιστά τους επενδυτές άκρως ανήσυχους, αναγκάζοντάς τους να στρέψουν εκ νέου την προσοχή τους στην ελληνική πολιτική σκηνή», καταλήγει η ING.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου