Προς νέου τύπου Μνημόνιο κατευθύνεται ολοταχώς η Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση υποχώρησε πανικόβλητη στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων της, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και,
κυρίως, των αγορών, για να παραμείνει η χώρα μας σε εποπτεία, και όπως παραδέχονται πλέον ευθέως κυβερνητικές πηγές θα δεχτεί την προληπτική στήριξη της χώρας από το 2015, η οποία συνεπάγεται νέους όρους και νέες υποχρεώσεις.
Οι τροϊκανοί θα ζητήσουν πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων του Μνημονίου, όπως άνοιγμα του Ασφαλιστικού με πρόβλεψη για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Στα εργασιακά θα ζητήσουν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους και, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, 5.500 απολύσεις και νέο μισθολόγιο.
Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι τροϊκανοί βάζουν διάφορους περιορισμούς που σχετίζονται με το επιτόκιο (θέλουν άνω του 5% και όχι χαμηλότερο που θέλει η κυβέρνηση) και ζητούν την αποθάρρυνση χρήσης της νέας ρύθμισης από οφειλέτες που έχουν ήδη αποδεχτεί υφιστάμενες ρυθμίσεις.
Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ήδη έχουν θέσει εκτός ρύθμισης τους μεγάλους μπαταχτσήδες και αναμένουμε μετά τα stress tests των τραπεζών τις τελικές ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το γεγονός ότι το νέου τύπου Μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς και από τη χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών (και επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη) Τάσου Αναστασάτου ότι η άνοδος του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων σχετίζεται «αφενός, με τις ανησυχίες των αγορών για την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας, αφετέρου, με την ανησυχία των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της λήξης της παρούσας μορφής του προγράμματος προσαρμογής, την οποία θεωρούμε μη δικαιολογημένη». Οπως είναι προφανές, η παρούσα μορφή του προγράμματος προσαρμογής λήγει, αλλά θα τη διαδεχθεί μια νέα μορφή, που δεν είναι άλλη από την προληπτική στήριξη.
«Προληπτικός»
Χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «βιώσιμη και συνετή έξοδος» από το Μνημόνιο θα μπορούσε να σημαίνει ένα προληπτικό πρόγραμμα. Ο κ. Χαρδούβελης είχε πρώτος δηλώσει ότι στόχος είναι η «συνετή έξοδος», άρα έχει αποδεχτεί την αναγκαιότητα προληπτικής στήριξης. «Πιστεύω ότι στην ευρωζώνη πολλοί αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο να έχει η Ελλάδα τέτοιο πρόγραμμα» είπε ο επικεφαλής του ESM. Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση του ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο όσο συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική διαδικασία», άρα είναι αμφίβολο αν χρειάζεται νέα μείωσή του! «Είναι αναγκαία μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους; Υπάρχει ήδη αρκετή» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το 2008 οι Ελληνες πλήρωναν τόκους 13 δισ. ευρώ για το δημόσιο χρέος, έναντι 5 δισ. ευρώ πέρυσι.
Παίζουν με τις λέξεις τώρα στην κυβέρνηση!
Μπλέξανε οι… γραμμές της κυβέρνησης στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αλλαγή πορείας μετά τις αντιδράσεις των αγορών αλλά και το προχθεσινό τηλεγράφημα του Reuters.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «κυβερνητική πηγή» έλεγε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Ασίας στο Μιλάνο ότι: «Η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Ολα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη».
Η ίδια πάντα κυβερνητική πηγή επέμεινε ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα».
Πιο καθαρό μήνυμα στέλνει έτερη κυβερνητική πηγή, η οποία υποστήριζε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους εταίρους τη λύση ενός ενδιάμεσου προγράμματος που θα διασφαλίσει τον έλεγχο και τις (ελληνικές) δεσμεύσεις, αλλά όχι με τον ασφυκτικό τρόπο που τον έκανε η τρόικα – «για ευνόητους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».
Αποδέχεται, μάλιστα, τον «έλεγχο αξιολόγησης», που θα έχει «χαλαρότερο ρυθμό» (και όχι όπως η παρουσία της τρόικας κάθε δίμηνο στην Αθήνα), αλλά ο έλεγχος θα γίνεται ανά εξάμηνο και πιθανότατα σε άλλη έδρα.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλει να γίνει «με μεγάλη προσοχή» η συμφωνία στο νέο μοντέλο του εποπτικού μηχανισμού, ώστε αφενός να καθησυχάσει τις αγορές και αφετέρου να μην ακυρωθεί στο εσωτερικό το διακύβευμα των εκλογών που είναι «Μνημόνια – ΔΝΤ, τέλος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου