Ο εχθρός ante portas και η χώρα ανοχύρωτη!
Ο έμπολα έφτασε στη γειτονιά μας και οι έχοντες την πολιτική ευθύνη για την υγειονομική θωράκιση της χώρας περί άλλων τυρβάζουν.
Ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση της νόσου. Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στο Σουδάν και στο Ζαΐρ το 1976. Πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό Ebola του Ζαΐρ. (πηγή)
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι (πηγή):
- Πυρετός (θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38,6 ° C ή 101.5 ° F)
- Σοβαρή κεφαλαλγία
- Μυϊκός πόνος
- Αδυναμία
- Διάρροια
- Έμετος
- Άλγος στην κοιλιακή χώρα (στομάχι)
- Ανεξήγητη αιμορραγία (αιμορραγία ή μώλωπες)
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, αλλά ο μέσος όρος είναι 8 έως 10 ημέρες.
Η ανάρρωση από τον Έμπολα εξαρτάται από την καλή υποστηρικτική κλινική φροντίδα και την ανοσολογική απόκριση του ασθενούς. Τα άτομα που αναρρώνουν από την ασθένεια αναπτύσσουν αντισώματα που διαρκούν για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Ας επανέλθουμε όμως στην θλιβερή πραγματικότητα. Τα κρούσματα της νόσου αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο και οι θάνατοι δυστυχώς αυξάνονται αντιστοίχως. Μέσα σε 1 μήνα διπλασιάστηκαν τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι...
Γίνεται - και ορθώς - από τις διεθνείς οργανώσεις υγείας, μια «επικοινωνιακή» προσπάθεια για να μην πανικοβληθεί ο κόσμος. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει, εμφανίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα πραγματικά, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Το τελευταίο συμβαίνει λόγω του ότι στα χωριά της Αφρικής οι συγγενείς θανόντων επιλέγουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μην πηγαίνουν στις υγειονομικές αρχές, γιατί σε περίπτωση θετικής ένδειξης για τη νόσο στερούνται οι οικείοι το δικαίωμα να παραλάβουν τη σωρό και να θάψουν τον θανόντα σύμφωνα με το τελετουργικό που επιβάλλουν τα ήθη και έθιμα του κάθε τόπου. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία διασπορά της νόσου και την εκτίναξη του επιπολασμού, τουλάχιστον στις εν λόγω περιοχές.
Παράλληλα οι ειδικοί μιλάνε και για ενδεχόμενο «μαγείρεμα» του ποσοστού της θνητότητας που προκαλεί η νόσος. Αυτό συνάγεται διότι τα ως τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά -σε κάποιες περιπτώσεις έχουν φτάσει το 88%- από αυτά που επισήμως δηλώνονται κατά την εξέλιξη της επιδημίας. Γεγονός που δεν μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά λαμβάνοντας υπόψιν πως μιλάμε για «συμπτωματική θεραπεία» μιας και επί της παρούσης δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του Έμπολα ή κάποια αποτελεσματική θεραπεία.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τα ανωτέρω, ας επανέλθουμε λίγο στην ελληνική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της υγειονομικής εξαθλίωσης ο κίνδυνος της μετάδοσης και της μη επιτυχούς περιχαράκωσης της δημόσιας υγείας από τον ιό του Έμπολα είναι πιο ορατός παρά ποτέ.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων -ΚΕΕΛΠΝΟ- που αποτελεί την προμετωπίδα διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας έχει κρούσει των κώδωνα του κινδύνου προ πολλού, ωστόσο συνεπεία της οικονομικής κρίσης δεν έχουν γίνει πολλές από τις κινήσεις που θα έπρεπε για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί εκστρατείες ενημέρωσης από τους εξειδικευμένους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα απευθύνονταν κυρίως στο προσωπικό υγείας και εν συνεχεία στο ευρύ κοινό.
- Θα έπρεπε να είχαμε προμηθευτεί ειδικό εξοπλισμό, στολές, μάσκες, σκηνές ειδικών διαμερισμάτων «κυψέλες» κλπ. Παράλληλα θα έπρεπε να έχουν σταλεί τουλάχιστον σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές που υποδέχονται παράτυπους μετανάστες αλλά και σε κάθε οργανωμένη μονάδα υγείας. Εκτός όμως από τις αποστολές υλικού θα έπρεπε να υπάρχει και η σχετική εκπαίδευση για τη χρήση του εξοπλισμού.
Στο παρελθόν το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρούσε ειδικό τμήμα «βιοτρομοκρατίας» και συμμετείχε σε ασκήσεις παγκοσμίου επιπέδου σε συνθήκες απόλυτης εξομοίωσης αντίστοιχων σεναρίων μ' αυτό που βιώνουμε σήμερα. Το σχετικό τμήμα είχε αιτηθεί πολλές φορές να πραγματοποιήσει ειδικά σεμινάρια και ασκήσεις στην Ελλάδα για να υπάρχει η επιστημονική γνώση αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Λόγω έλλειψης κονδυλίων τίποτα από τα ως άνω δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και το τμήμα... έκλεισε!
Μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν οι σχετικές ασκήσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πολύ σωστά κάνει ο κ. Αβραμόπουλος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και να δοθεί η δυνατότητα σε εξειδικευμένους επιστήμονες και ειδικά κλιμάκια να κάνουν αναπόσπαστοι και χωρίς «εμπόδια» το έργο τους...
Σε χειρισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων με πιθανά «ύποπτα περιστατικά» τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα υπήρξε πλήρης ανταπόκριση από τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ που με αυταπάρνηση και θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο -λόγω του ότι δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό- διερεύνησαν πλήρως το περιστατικό. Οι δυνατότητες όμως του συστήματος και οι εφεδρείες δείχνουν να εξαντλούνται και θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα το αρμόδιο υπουργείο, καθώς και η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων Υπουργείων για την επίτευξη του άμεσου και σωστού προγραμματισμού για ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων.
dotnews.gr
dotnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου