Είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με μια επαναλαμβανόμενη «εποχική» τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και το Κυπριακό, όσο με μια «νέα στρατηγική», καθώς το Κυπριακό συνδέεται στενά με τα ζητήματα «ενέργειας» στην ευρύτερη περιοχή.
Up to 46% OFF + Free Shipping for the Android 4.4 4G Smartphone at Everbuying! (Ends: Nov.20,2014)Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, που διεκδικεί ρόλο ισχυρής περιφερειακής δύναμης, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτόν τον ρόλο, χωρίς ενεργή συμμετοχή στο «ενεργειακό παιχνίδι» της περιοχής. Είναι πια σαφές ότι το Κυπριακό αντιμετωπίζεται από την Τουρκία περισσότερο σαν ένα «εργαλείο» μιας ευρύτερης στρατηγικής παρά σαν ένα μόνο «εθνικό θέμα», καθώς επηρεάζει απευθείας τον ευρύτερο ρόλο της.
Ολα αυτά βέβαια συμπίπτουν με την καθολική εσωτερική ισχυροποίηση του Ερντογάν, παρά την αποτυχία της «αραβικής» εξωτερικής πολιτικής του. Ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η αξία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ISIS (παρά τον διφορούμενο ρόλο της), την οποία προφανώς θα διαπραγματευτεί έναντι ανταλλαγμάτων με τις ΗΠΑ και γενικότερα τη Δύση.
Προς το παρόν η Τουρκία επιχειρεί να καταγράψει «αμφισβητήσεις» και να δημιουργήσει συνθήκες «δυνητικής αποσταθεροποίησης», στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα ότι «χωρίς τη συμμετοχή της δεν μπορεί να γίνει τίποτα».
Πάντως μια ανεξέλεγκτη «κλιμάκωση» από την πλευρά της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ». Παρά την προσεκτική «ανοχή» των ΗΠΑ και της ΕΕ προς την τουρκική προκλητικότητα, υπάρχουν όρια που συνδέονται με ευρύτερες παραμέτρους στην περιοχή.
Δεν πρέπει να υποτιμηθούν το «ευρωπαϊκό χαρτί» (παρά τις δυσκολίες), οι τριγωνικές σχέσεις συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος και Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και η θετική στάση της Ρωσίας (παρά την κακή σημερινή σχέση μεταξύ Ρωσίας - Δύσης).
Ουδείς μπορεί να αποδεχθεί εύκολα την ανατροπή των στρατηγικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, που τελικά επιδιώκει η Τουρκία...
Η Κύπρος προς το παρόν οφείλει να συνεχίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, να επιστρέψει υπό όρους στον διάλογο και να αποφύγει λογικές όξυνσης. Να δουλέψει κατ' αρχάς με τον χρόνο, το δίκαιο των απόψεών της και τον θετικό και χρήσιμο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή...
Πηγή Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου