Αυτό προκύπτει από σειρά δημοσιευμάτων και του διεθνούς τύπου, που απηχούν τις απόψεις των εταίρων και πιστωτών, από τα οποία προκύπτει ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, σε αντίθεση με όσα «χαζοχαρούμενα» διέδιδε η κυβερνητική προπαγάνδα,
θα είναι ανυποχώρητοι, κατά την επάνοδό τους στην Αθήνα, στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που συνεπάγονται νέα δεινά, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Τις προτάσεις της Αθήνας για τα....
..... θέματα που εκκρεμούν για την αξιολόγηση, ακόμη και αυτά τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει για αργότερα, όπως το ασφαλιστικό, περιμένουν οι δανειστές. Από αυτό θα εξαρτηθεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, καθώς Κομισιόν, ΕΚΤ και Ταμείο έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα επιστρέψουν αν δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων.
Εξίσου ξεκάθαρο είναι πως δεν μπορεί να μείνει εκτός αξιολόγησης κανένα από τα «καυτά» θέματα του Μνημονίου. Πρόκειται για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και το μισθολόγιο στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η Ευρωζώνη είναι πιο ευέλικτη, το ΔΝΤ κρατά πιο σκληρή στάση, να αναφέρει ότι τα στελέχη του Ταμείου δεν μπορούν να εισηγηθούν την καταβολή της δόσης αν υπάρχουν δεσμεύσεις του Μνημονίου που εκκρεμούν.
Τα θέματα που θα κρίνουν την τελευταία αξιολόγηση υπό το καθεστώς τρόικας και Μνημονίου είναι:
•Το ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να επιθυμεί περιορισμό των παρεμβάσεων μόνο σε κάποιες λειτουργικές ενοποιήσεις επικουρικών Ταμείων και αρνείται λήψη μέτρων που θα θίξουν το ύψος των συντάξεων και τις παραμέτρους συνταξιοδότησης. Η τρόικα θέλει σταδιακή άρση των στρεβλώσεων που δίνουν κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση όπως η θεμελίωση σχετικά υψηλής κατώτατης σύνταξης με 15 χρόνια ασφάλισης, με πρόταση το όριο να αυξηθεί στα 20 έτη.
•Τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι θα αποφύγει νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων. Η τρόικα και το ΔΝΤ θέλει να θεσπιστεί με νόμο όσα ισχύουν σήμερα με υπουργικές αποφάσεις. Δέχεται περιορισμένες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά για τη λήψη απόφασης για απεργία- το ΔΝΤ ζητά έγκριση με 50%+1 των εργαζομένων- η κυβέρνηση αντιπροτείνει μικρές αλλαγές λόγω της διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ.
•Τα δημοσιονομικά, με την κυβέρνηση να απορρίπτει τη λήψη οποιουδήποτε σχετικού μέτρου, αλλά η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό δημοσιονομικό κενό που διευρύνεται μετά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
•Το μισθολόγιο στο Δημόσιο, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έχει δώσει στην τρόικα μόνο μελέτη του υφιστάμενου και όχι προτάσεις, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Η τρόικα περιμένει την πρόταση, αλλά θέλει μείωση των αμοιβών των νεοδιοριζόμενων με χαμηλά προσόντα και αύξηση αποδοχών εκείνων με υψηλά προσόντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου