Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις ρυθμίσεις χρεών ετοιμάζουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να καμφθούν οι επιφυλάξεις των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η κυβέρνηση ενημέρωσε την Τρόικα όσον αφορά τα σχέδια ρυθμίσεων για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, αλλά δεν κατάφερε να άρει τις ενστάσεις των ξένων ελεγκτών που θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις δεν «κουμπώνουν» μεταξύ τους.
Μετά τη σύσκεψη του Γκίκα Χαρδούβελη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ρυθμίσεις και τα «κόκκινα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας κύριο Βρούτση, Ανάπτυξης κύριο Δένδια, Δικαιοσύνης κύριο Αθανασίου και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κύριο Πτωχό, με σκοπό να επιταχύνει τις εξελίξεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει συμφωνία της Τρόικα, έστω και εξ αποστάσεως, προκειμένου να φέρει μια ώρα αρχύτερα την ρύθμιση για τα χρέη στο δημόσιο, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια που θα φέρει στη συνέχεια ξεχωριστά το υπουργείο Ανάπτυξης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Από τις 19:30 η σύσκεψη συνεχίστηκε χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποχώρησε από τη σύσκεψη προκειμένου να μεταβεί στο Καβούρι για να παρευρεθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη σύσκεψη ήταν η ατάκα «επειγόμαστε» που δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη.
Το Μέγαρο Μαξίμου «καίγεται» να τελειώνει η ρύθμιση για τα χρέη στο δημόσιο, καθώς οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν καλύπτουν ούτε 1 στους δέκα οφειλέτες. Τα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν 1 δισ. τον Σεπτέμβριο και ξεπέρασαν πλέον και τα 70 δισ. ευρώ!
Ωστόσο η Τρόικα έχει διαμηνύσει από χθες βράδυ ήδη στην κυβέρνηση ότι αν φέρει ρύθμιση χρεών που να μην «κουμπώνει» με εκείνη για τα κόκκινα δάνεια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, θα το θεωρήσει σαν μονομερή ενέργεια της Αθήνας.
Από το οικονομικό επιτελείο διευκρινίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά μία ενιαία ρύθμιση για όλα τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εκ των πραγμάτων οι ρυθμίσειςθα είναι διαφορετικές, αφού πχ για τα χρεη στις τράπεζες προβλέπεται και διαγραφή κεφαλαίου ενώ στο δημόσιο μόνο διαγραφή σε προσαυξήσεις.
Η Τρόικα όμως ζητά να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των ρυθμίσεων, ώστε να μην φαντάζει κάποια από τις ρυθμίσεις σαν πλέον συμφέρουσα από την άλλη, με αποτέλεσμα όσοι χρωστούν και σε τράπεζες και σε δημόσιο να επιλέξουν μόνον τον έναν ή μόνον τον άλλον με βάση την ελκυστικότερη για αυτούς λύση.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου