Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Πούτιν: «Στην Ουκρανία έγινε πραξικόπημα»

Πούτιν: «Στην Ουκρανία έγινε πραξικόπημα» 


Συνέντευξη Τύπου σχετικά με το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας δίνει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αφού συγκέντρωσε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκίνησε τις δηλώσεις του κάνωντας λόγο για ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο κ. Πουτίν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει παραδώσει ουσιαστικά όλη του τη δύναμη και πως ποτέ δεν έδωσε εντολή για χρήση βίας ή να ανοίξουν πυρ οι αρχές προς τους διαδηλωτές.
Μιλώντας για την σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία ο Βλάντιμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι ο Γιανουκόβιτς είναι ακόμη ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας και τόνισε ότι δεν αναγνωρίζει τον νέο πρωθυπουργό, εξ ου και η αποστολή στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος είναι νόμιμη. Και πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει εάν επικρατήσει «ανομία στην ανατολική Ουκρανία».
Πρόσθεσε παράλληλα ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανούς πολίτες το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
1.jpg
Είπε ακόμη ότι ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς ζήτησε την υποστήριξη της Ρωσίας προκειμένου να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες των Ουκρανών, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ο ρωσικός στρατός στην Κριμαία, όμως  πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τους Ρώσους στην Κριμαία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε επίσης ότι ο Γιανουκόβτις «δεν έχει πολιτικό μέλλον και του το έχω πει», ενώ η Ρωσία τον βοήθησε «για ανθρωπιστικούς λόγους» καθώς αν έμενε στην Ουκρανία, θα τον σκότωναν.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των δυτικών δυνάμεων, ο Ρώσος πρόεδρος, χωρίς να κατονομάσει ηγέτες αποκάλυψε διαλόγους που είχε στη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών μαζί τους.
«Συχνά μας κατηγορούν ότι είμαστε παράτυποι σε αυτό που κάνουμε κι εγώ τους απαντώ: δηλαδή εσείς πάντα κάνετε μόνον νόμιμα πράγματα;», ανέφερε ο Β. Πούτιν. «Λάβαμε ένα αίτημα από ένα νόμιμο πρόεδρο και είναι απόλυτα εναρμονισμένο προς το διεθνές δίκαιο ακόμη και να επέμβουμε στρατιωτικά», συνέχισε απαντώντας σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Σχετικά με την ακύρωση της συνόδου της G8, είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να προετοιμάζει τη σύνοδο, «θα περιμένουμε τους εταίρους μας. Αν αυτοί δεν θέλουν να έρθουν, δικό τους θέμα».
«Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι αν ο λαός (της Κριμαίας) βασανιστεί και υποφέρει», συμπλήρωσε, ενώ έκανε λόγο για καθαρά προβοκάτσια στα αιματηρά γεγονότα του Κιέβου. «Υπάρχουν αναφορές για προβοκάτορες που ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στους ελεύθερους σκοπευτές που σκόρπισαν τον θάνατο στην πλατεία Ελευθερίας.
Αναφερόμενος στην αναταραχή που επικρατεί στις αγορές, τη χαρακτήρισε «μια προσωρινή τακτική που επιστρατεύεται από τους επενδυτές».
Όπως επανέλαβε, αναφερόμενος σε πρότερη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, από τον Απρίλιο σταματά η πώληση φυσικού αερίου με έκπτωση από τη Ρωσία προς την Ουκρανία.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου