Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Πούτιν προς Δύση: Κινδυνεύουν ρώσοι πολίτες και η Ρωσία θα επέμβει

Στην ανάγκη υπεράσπισης των Ρωσόφωνων πολιτών που βρίσκονται στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία επέμεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν σε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ οι οποίοι θέλησαν να τού εκφράσουν την έντονη
αντίθεσή τους στην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος. 

“Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία. Ρώσοι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία τους. Ο κίνδυνος για τους Ρώσους πολίτες είναι πραγματικός” σημείωσε ο Πούτιν.



Από την πλευρά του, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό ομόλογό του της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, και διεμήνυσε ότι “η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα προστασίας των νόμιμων συμφερόντων των Ρώσων πολιτών και οπλιτών στην αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας”. “Είναι ευθύνη των ουκρανών αξιωματούχων αν ληφθούν παράνομες αποφάσεις για χρήση βίας κατά ρώσων πολιτών” προειδοποίησε τον Γιατσένιουκ.

Πλήρης κατάληψη της Κριμαίας από δυνάμεις Spetzntaz, GRU και αλεξιπτωτιστών

Το επόμενο σκαλοπάτι   της διεύρυνσης των ενεργειών ψυχολογικού πολέμου όχι μόνο  στην υπόλοιπη ενδοχώρα της Ανατολικής Ουκρανίας ήδη ξεκίνησε…

Την ίδια στιγμή νέες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στο Χάρκοβο και στο Ντόνετσκ – στην Ανατολική Ουκρανία μεταξύ πολιτών που αντιτίθενται στην νέα “κυβέρνηση” της Ουκρανίας και αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας.
Οι διαδηλωτές εισέβαλαν σε αυτό και ύψωσαν τη ρωσική σημαία ενώ ζητούν ένωση με την Ρωσία.
Η επαρχία κατοικείται από αμιγώς ρωσόφωνους πληθυσμούς, δηλαδή εθνολογικά είναι ακόμα πιο συμπαγείς και από την Κριμαία.
Oγκώδης διαδήλωση συνταράσσει επίσης τους δρόμους του Ντονέτσκ, όπου τη νύκτα παρατηρήθηκε κίνηση ενόπλων.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Ντονέτσκ της πόλης που θεωρείται προπύργιο του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά “Ρωσία, Ρωσία”.
Κύριο αίτημα της διαδήλωσης ήταν η υποστήριξη στην “επιθυμία της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία”.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης μοιράστηκαν φυλλάδια που καλούσαν τους κατοίκους “να μην υπακούσουν” στις νέες αρχές του Κιέβου.

Ο παρακάτω  χάρτης μας προιδεάζει για το βάθος αυτών των ενεργειών στην Ρωσόφωνη Ουκρανική ενδοχώρα.
ΦΩΤΟ 2 χάρτης που εξηγεί τι γίνεται στην Ουκρανίαhttpwww.onalert.gr
 ΦΩΤΟ  χάρτης που εξηγεί τι γίνεται στην Ουκρανία     httpwww.onalert.gr

Τα Ουκρανικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ουκρανίας και τα οποία τα μιλάει η πλειοψηφία.
Αλλά σαν ένα κομμάτι της κληρονομιάς της κατά την διάρκεια της Ρωσικής κατοχής της χώρας, πολλοί Ουκρανοί μιλούν Ρωσικά, η οποία είναι και η μητρική γλώσσα του ενός τρίτου του πληθυσμού. Οι Ρωσόφωνοι είναι συγκεντρωμένοι στα νότια και στα ανατολικά, και ένα σημαντικό κομμάτι τους είναι Ρωσικής καταγωγής.
Σε ορισμένες περιοχές, περισσότερο από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ομιλούν  Ρωσικά ως την  κύρια  γλώσσα τους. 

Στόχος  αυτού του ψυχολογικού πολέμου είναι κατά αρχάς η διασφάλιση των Ρωσόφωνων πληθυσμών και κάτι άλλου πιο  σοβαρότερου δηλ. της εξασφάλισης των στρατηγικών διαδρομών των ενεργειακών αγωγών προς την Δύση.


Οι πωλήσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι μια βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Ρωσία και ένα μεγάλο μέρος της ποσότητας του φυσικού αερίου διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. H Ρωσία θέλει να διατηρήσει αυτούς τους αγωγούς σε φιλικά χέρια. Αλλά η ρωσική Gazprom (GAZP:RM) αντισταθμίζει τον κίνδυνο, κατασκευάζοντας το νέο αγωγό South Stream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα υποθαλασσίως, από τη Ρωσία στη Βουλγαρία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο Στάλιν υπέταξε βάναυσα την Ουκρανία τη δεκαετία του 1930, διώκοντας τους πλούσιους αγρότες, τους επονομαζόμενους κουλάκους. Ο Πούτιν δεν είναι Στάλιν, αλλά κανείς δεν θα πρέπει να νομίζει  ότι θα αφήσει την Ουκρανία να φύγει αμαχητί.



Πληροφορίες από Bloomberg και Σκάι 
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου