Πρόκειται για την τελευταία, ίσως, φορά που οι εκβιασμοί τους περνάνε. Και είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να την αφήσουν ανεκμετάλλευτη. Ο λόγος για τους ελεγκτές της τρόικας που εμφανίζονται αποφασισμένοι να πιέσουν μέχρι τέλους την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που ο συνδυασμός των θυσιών των πολιτών αλλά και της πολιτικής αναγκαιότητας βάζει στο ράφι τα σενάρια για νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται στις 3 μετά το μεσημέρι προκειμένου να χαράξουν την κυβερνητική γραμμή έναντι της τρόικας, μετά από μία και πλέον εβδομάδα σκληρών αλλά άκαρπων τελικά διαπραγματεύσεων. Κι αν τα ζητήματα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή του γάλακτος αποτελούσαν αναμενόμενους σκοπέλους, η εμμονή της τρόικας, και κυρίως του κ. Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ, να αμφισβητεί την Τράπεζα της Ελλάδος και να μεγεθύνει πάνω από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών προκαλεί την οργή του Μαξίμου.
«Οι τράπεζες είναι το πλέον σοβαρό ζήτημα» αναγνώριζε χθες κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας πριν... ξεσπάσει υπενθυμίζοντας ανάλογες... «εύστοχες» προβλέψεις των ελεγκτών, όπως η εμμονή τους μόλις το περασμένο Φθινόπωρο ότι η Αθήνα δεν θα έχει πλεόνασμα και, συνεπώς, θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα.
Ωστόσο, οι προεκτάσεις της συζήτησης είναι πολύ σημαντικότερες καθώς ενδεχόμενη δέσμευση μεγαλύτερου ποσού, ουσιαστικά περιορίζει τα αδιάθετα κεφάλαια που η Αθήνα προσδοκούσε να εκμεταλλευτεί προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες και να αποφύγει την υπογραφή μιας νέας δανειακης συμφωνίας με όρους μνημονίου. Με άλλα λόγια, η στάση των δανειστών αντιμετωπίζεται ως τρικλοποδιά στην πορεία της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για τη μόνη κίνηση των τροϊκανών που ερχεται να αποδυναμώσει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίστοιχες κινήσεις προκειμένου να ψαλιδιστούν οι προσδοκίες ή οι πρωτοβουλίες της Αθήνας γίνονται και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ύψος του καθώς και το ακριβές μέρος που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα παραμένουν ζητούμενο ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι «τρύπες» που θα πρέπει να κλείσουν από το πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι μετά τη, λογική πάντως, απαίτηση της τρόικας τμήμα του πλεονάσματος να δοθεί σε αναπτυξιακές δράσεις και όχι μόνον σε εισοδηματικές ενισχύσεις, επιβεβαιώθηκε χθες ότι άλλο ένα μέρος αυτού, από 120 έως και 200 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» που θα δημιουργηθούν στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση, κατά 3,9 μονάδες, των ασφαλιστικών εισφορών. Ως εκ τούτου, η τρόικα έρχεται να «βάλει χέρι» στο πλεόνασμα και να το προσαρμώσει στα δικά της δεδομένα, περιορίζοντας το εύρος των πολιτικών πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση.
Μπροστά σε αυτά τα... βουνά, τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα μοιάζουν ήσσονος σημασίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολα επιλύσιμα. Τουναντίον, η κυβέρνηση μοιάζει να παραμένει αμετακίνητη, πιστεύοντας ότι η συμφωνία δεν μπορεί να «χαλάσει» για το tool kit του ΟΟΣΑ. Το γάλα απειλεί να... ζεματίσει την κυβέρνηση καθώς παραμένουν οι ενστάσεις τόσο της τρόικας που θέλει πλήρη απελευθέρωση όσο και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαφωνεί ακόμη και με τα ημίμετρα. Τα δε ζητήματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από super markets καθώς και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων απειλούν να... δηλητηριάσουν την ήδη δύσκολη σχέση του Υπουργού Υγείας με το ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο. Το πρόβλημα, ωστόσο, για τις κυβερνητικές επιδιώξεις είναι ότι την ίδια αντίληψη, ότι δηλαδή δεν μπορεί να κολλήσει η συμφωνία στο γάλα και τα φαρμακεία, έχουν και οι πιστωτές, πιέζοντας για πλήρη εφαρμογή και καθιστώντας, πλέον, εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου