Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Να οδηγηθούν στο «σκαμνί» Χριστοφοράκος – Καραβέλας

Ανοίγει –ορθότατα- για την ελληνική δικαιοσύνη το πιο «σκοτεινό» σκάνδαλο των τελευταίων ετών – Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε πώς εμπλέκεται ο Σέκερης;

H ελληνική δικαιοσύνη ορθότατα ανοίγει εκ νέου μια υπόθεση που είχε προκαλέσει «πολιτικό
σεισμό» στην Ελλάδα, χωρίς δυστυχώς να αποδοθούν ευθύνες.

Το περίφημο σκάνδαλο SIEMENS για το οποίο αν και δημιουργήθηκε τεράστια αναταραχή για τις μίζες και το «μαύρο» πολιτικό χρήμα που διακινήθηκε επί σειρά ετών στην Ελλάδα - προκειμένου να συνάπτονται επωφελείς συμβάσεις – έρχεται ξανά στην πρώτη γραμμή, με την ελπίδα, αυτή τη φορά να ασκηθούν να υπάρξει το αποτέλεσμα που περιμένει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Οι Ελληνες δεν έμαθαν ποτέ την αλήθεια, αφού μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της δικαιοσύνης για όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση.


Χθες (05/02), η Εισαγγελία Εφετών εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον Χρήστο Καραβέλα και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση της Siemens. Σύμφωνα με ανακριτικές πηγές, τα εντάλματα εκδόθηκαν τυπικά και όπως ορίζει ο νόμος. Πρόκειται για δύο επαναληπτικά διεθνή εντάλματα σύλληψης – είχαν εκδοθεί και στο παρελθόν – που έχουν στόχο να ασκηθεί πίεση ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο κατηγορούμενοι, ώστε να οδηγηθούν και να απολογηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών.Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος βρίσκεται στο Μόναχο και κάνει... διακοπές, ενώ η Γερμανία αρνείται –σκανδαλωδώς- την έκδοση του. Ο Χρήστος Καραβέλας κάνει τις δικές του... διακοπές στην Ουρουγουάη.

Ο Χριστοφοράκος είχε αρνηθεί ότι ως επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας δωροδόκησε κόμματα και πολιτικούς στην Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, ο Χρήστος Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, εξαφανίστηκε από την Ελλάδα το 2009, με τα δημοσιεύματα τότε να μιλάνε για ευθύνες κυβερνητικών στελεχών για την διαφυγή του. Ήταν ο άνθρωπος που –κατά τα καταγγελλόμενα- χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των μυστικών κονδυλίων της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διάφορους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη που είχε δώσει μετά τη διαφυγή του, είχε πει μεταξύ άλλων: «Εάν είχαν δοθεί χρήματα σε πολιτικούς και παραδεχόμουν ότι έδωσα μίζες, για μένα θα ήταν ομολογία ενοχής και θα ισοδυναμούσε με ισόβια κάθειρξη, ενώ για τους πολιτικούς υπάρχει παραγραφή».

Η αποκάλυψη του σκανδάλου
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό στη Γερμανία ότι η Siemens χρημάτιζε πολιτικούς σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίσει συμβόλαια, 1,3 δις ευρώ μεταξύ των ετών 1990 και 2006. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι συνολικά ποσό 100 εκατομμυρίων μάρκων είχε δοθεί σε Έλληνες. Παρά την εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα όπως ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης είχαν παραδεχθεί ότι εισέπραξαν χρήματα από την εταιρεία, η διερεύνηση της υπόθεσης σταμάτησε στην εξεταστική. Κάθε κόμμα έβγαλε τα δικά του πορίσματα και οι άμεσα εμπλεκόμενοι από την πλευρά της Siemens έφυγαν από την Ελλάδα ανενόχλητοι, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής συζητήθηκε στη Βουλή στις 13-5-2011 και η πρώτη ψηφοφορία διεξήχθη στις 21-7-2011, για ν' αποφασιστεί η ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο της νομικής αξιολόγησης της βασιμότητας της πρότασης άσκησης δίωξης στην υπόθεση της Siemens. Η δεύτερη ψηφοφορία ακολούθησε έναν μήνα μετά, στις 25-8-2011, για να αποφασιστεί η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.Και στις δύο ψηφοφορίες τα αποτελέσματα ήταν προκλητικά και απογοητευτικά, γεγονός που έπληξε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αφού ήταν σαφέστατη η... πολιτική βούληση να μην πέσει άπλετο φως στο πιο σκοτεινό σκάνδαλο των τελευταίων ετών.

Και τις δύο φορές ΝΔ και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη Βουλή δίνοντας ισχυρά επιχειρήματα σε όλους όσοι μιλούν για συγκάλυψη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν αρνητικά, αλλά και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά την αριθμητική υπεροχή που διέθετε, δεν διαμορφώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Έτσι, η διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens κατά περίεργο τρόπο έπαψε να απασχολεί τη Βουλή!
Τελικά, ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν έμαθε ποτέ την αλήθεια, αλλά απεκόμισε –δικαιολογημένα- την αίσθηση ότι επιχειρήθηκε η συγκάλυψη ενός τέτοιων διαστάσεων σκανδάλου καθώς η πλειοψηφία της Βουλής (με θετική ψήφο 164 βουλευτών) προχώρησε τον Απρίλιο του 2012 σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό με τη Siemens, στερούμενη μιας δίκαιης απαίτησης ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που απώλεσε το ελληνικό δημόσιο από τις καταγγελλόμενες δράσεις και τις υπερτιμολογήσεις της γερμανικής εταιρίας.

Ο πρωτοφανής συμβιβασμός
Τον Απρίλιο του 2012, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, το ελληνικό κράτος προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που επί χρόνια κατηγορείται ότι φερόταν να λάδωνε πολιτικό σύστημα και διοικητικούς παράγοντες.
Ο συμβιβασμός προέβλεπε ότι η γερμανική εταιρεία θα μας δώσει 80 εκατ. ευρώ μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων της εταιρείας που έχει έναντι Δημόσιων Φορέων. Θα καταβληθούν επίσης 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του Δημοσίου.

Έτσι, ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο, με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, τελικά έκλεισε με έναν συμβιβασμό, επωφελή για τη Siemens και ζημιογόνο για το ελληνικό Δημόσιο, από πλευράς δε, Δικαιοσύνης ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών, η υπόθεση έχει αρχίσει να «ξαναζεσταίνεται» και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε ορισμένες ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Για παράδειγμα να δούμε ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα κάνει προς την γερμανική πλευρά η κυβέρνηση, ώστε να πιέσει για την έκδοση του Χριστοφοράκου.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, θα έχει να μάθουμε πώς εμπλέκεται στην υπόθεση ο κ. Σέκερης...

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου