Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ελπίδα του τυραννισμένου Ελληνικού λαού: Ο αυθόρμητος σχηματισμός της μάζας



180720131159
Είναι γνωστό, ότι οι άνθρωποι δύσκολα πείθονται με λογικές έννοιες και επιστημονικές επεξηγήσεις.

Στην πλειονότητά τους είναι συντηρητικοί και αποφεύγουν τις ανακατωσούρες και τις ριζοσπαστικές διαφοροποιήσεις. Κάποιοι πολιτικοί φιλόσοφοι και κοινωνιολόγοι ισχυρίζονται μάλιστα, ότι οι άνθρωποι στην πλειονότητά τους τείνουν (προτιμούν) να διατηρούν τις αλυσίδες της «σκλαβιάς» τους, παρά να κάνουν μια ηρωική πράξη προς αποτίναξη μιας τυραννίας τους.
Ο πόλεμος στην Ελλάδα δεν τελείωσε ακόμα! Μην θεωρήσει κανείς ποτέ τους Έλληνες παραδομένους, όπως επιδιώκει το πολιτικοοικονομικό και ιμπεριαλιστικό σύστημα με τη βία και την εκμετάλλευση, προκειμένου να τους απογοητεύσει, εξουθενώσει και καθυποτάξει.
Όπως διδάσκει η κοινωνιολογία, η λανθάνουσα ψυχική καταπίεση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να εκραγεί σε δεδομένη αφορμή. Ένα απρόοπτο γεγονός, μια απροσδιόριστη εθνική συγκίνηση είναι ικανά να μετατρέψουν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού σε μάζες (οργανωμένες ή μη), που θα ζητήσουν τη δικαίωσή τους, όχι βέβαια κατ ανάγκη με βίαια μέσα!

Μία επιπλέον φόρτιση ή ένα πρόσθετο (π.χ. φορολογικό) μέτρο πάνω στο λαό είναι ικανά να θέσουν τις αδρανείς ανθρώπινες μονάδες σε κίνηση. Αυτή η φόρτιση ή το μέτρο δεν χρειάζεται κατ ανάγκη να είναι ισχυρότερα των προηγούμενων. Ο (ν) σεισμός που δυνατόν να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές ή το( ν) κτύπημα της βαριάς πάνω στην πέτρα, που την σπάει δεν απαιτείται να είναι ισχυρότερα, των προηγούμενων σεισμικών μεγεθών ή κτυπημάτων. Όμως οι προηγούμενες (ν-1) καταπονήσεις/φορτίσεις, ήταν απαιτούμενες για την επέλευση του καταλυτικού συμβάντος (σεισμικές βλάβες ή διάρρηξη του ιστού της πέτρας).
Την πιθανότητα αυτή φοβούνται οι κλίκες εξουσίας, γι αυτό επανειλημμένα απαγορεύουν τις συναθροίσεις πολιτών σε σημαντικά γεγονότα, π.χ. παρουσία επώνυμων προσώπων που δυνατόν να προκαλέσουν τα ισχυρά εκείνα συναισθήματα, που θα κινητοποιήσουν το δοκιμαζόμενο λαό.
Όπως επίσης είναι δυνατό, χιλιάδες ή δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες απομονωμένων ατόμων, σε μια εξαιρετική στιγμή, κάτω από την επίδραση κάποιας βίαιης συγκίνησης (άγνωστης σήμερα ποιας) ή κάποιου κινδύνου, να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά μιας μάζας.
Τότε ανομοιογενή άτομα διαφορετικής προέλευσης μετατρέπονται σε μια ομοιογένεια για την επιδίωξη ενός ανατρεπτικού σκοπού. Το μέχρι εκείνη τη στιγμή άθροισμα ανθρώπων, που διατηρούσαν -με νύχια και δόντια- την ατομικότητά τους, την αξιοπρέπεια, τη ντροπή, το συνειδητό ορθολογισμό και τη γνώση της αδυναμίας τους, συγχωνεύονται σε μάζα, που ενεργεί παρορμητικά με βάση το ενστικτώδες υποσυνείδητο και την δημιουργούμενη τεράστια δυναμική.
Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες και την από κάτω πίεση της μάζας, μπορεί να επέλθει η οποιαδήποτε λύτρωση. Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μιας λαϊκής αφύπνισης οι ενεργοί πολίτες οφείλουν, να επαναλαμβάνουν διαρκώς την αναγκαιότητα της διόρθωσης των έντονων ανισοτήτων και των καταστροφικών στρεβλώσεων, που επικρατούν στη χώρα των βάρβαρων μνημονίων, της βίαιης φτωχοποίησης, της αρπαγής κάθε μορφής πλούτου, της εκτεταμένης αποικιοποίησης και της πληθυσμιακής εκκαθάρισης!
Αθανάσιος Καρανάσιος, 21/06/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου