Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Για ξεκαθάρισμα πάνε στο ΠΑΣΟΚ















Σφοδρές αντιδράσεις στα περί Πέμπτης Φάλαγγας.

Σε τροχιά σύγκρουσης και εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μετά την κλιμάκωση των αντιδράσεων στην  πρωτοβουλία Βενιζέλου να προχωρήσει στη «Δημοκρατική Παράταξη».

Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι ηλεκτρισμένο, καθώς οι παρεμβάσεις διαφοροποίησης πολλών παραδοσιακών στελεχών που θεωρούν συνυφασμένη την πολιτική τους ύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν στην οργισμένη αντίδραση της ηγεσίας που έκανε λόγο για πέμπτη φάλαγγα.


Ο Βενιζέλος από την πλευρά του επιθυμεί όσο τίποτα περισσότερο, να απαλλαγεί από τα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος σε ένα νέο σχήμα κεντροαριστερού προσανατολισμού.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως άλλωστε έδειξαν και οι σφοδρές αντιδράσεις που ανάγκασαν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να διαρρεύσει ότι πρώτα θα γίνει συνέδριο του κόμματος και μετά του νέου σχήματος. Το ερώτημα πλέον είναι αν στο τέλος (δηλαδή τον Οκτώβρη) θα επικρατήσει ένστικτο της αυτοσυντήρησης και θα γίνει άλλος ένας μεγάλος συμβιβασμός ή θα δοθεί η μεγάλη μάχη για τη σφραγίδα.

Αντιδράσεις

Προς το παρόν τουλάχιστον άνοιξε νέος κύκλος αντιδράσεων στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στους αμφισβητίες του ο Βενιζέλος μιλώντας στους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Ο Θάνος Μωραΐτης επανήλθε χθες και με δηλώσεις του χαρακτήρισε ατόπημα τις αναφορές του Προέδρου σε Πέμπτη Φάλαγγα, υπογραμμίζοντας ότι χάθηκε το μέτρο και η ψυχραιμία.

«Οι πολιτικοί οφείλουν στα πολιτικά επιχειρήματα να απαντούν με πολιτικά επιχειρήματα. Λυπήθηκα όταν είδα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πάνω σε πολιτικά ζητήματα να απαντά με συνωμοσιολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης και πρόσθεσε «πρέπει να κάτσουμε και να βαθμολογήσουμε όλα τα στελέχη».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, μπήκε στη λίστα εκείνων που θέλουν στο επικείμενο συνέδριο να τεθεί ανοιχτά και το θέμα της ηγεσίας. Όπως είπε πρέπει να γίνει ένα ανοιχτό συνέδριο χωρίς «ταμπού», Χαρακτήρισε μάλιστα, αρνητικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας πως « ικανοποιημένος που μια παράταξη του 45% έχει βρεθεί στο 8% δεν μπορεί να είναι κανείς εντός ΠΑΣΟΚ».

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης έδωσε μιλώντας στο ΑΠΕ τη δική του σκληρή απάντηση στα περί Πέμπτης Φάλαγγας, λέγοντας: «Πέμπτη Φάλαγγα ας αναζητηθεί στη συμπόρευση με τη Δεξιά και στις πιο ακραίες επιλογές σε βάρος του κόσμου και των μονίμων θυμάτων της κρίσης», προσθέτοντας πως «είναι εύκολο και μπορεί ο καθένας μας να υποστηρίζει ότι θέλει όταν η αλήθεια τον ξεπερνά».».

Τέλος ο Γιώργος Ντόλιος χαρακτήρισε λανθασμένη την επίμαχη δήλωση Βενιζέλου, αλλά αναγνώρισε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ακούει τα εξ αμάξης». Σημείωσε πάντως ότι στο Συνέδριο δεν μπορεί αν τεθεί θέμα ηγεσίας λόγω καταστατικού.


kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου