Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση Άσαντ - Πούτιν στη Μόσχα

Συνάντηση Άσαντ - Πούτιν στη Μόσχα
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μετέβη το βράδυ της Τρίτης στη Μόσχα για μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συζήτησαν την κοινή στρατιωτική εκστρατεία τους εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.


Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Άσαντ επέστρεψε στη Δαμασκό μετά την επίσκεψη στη Μόσχα. 

«Η επίσκεψη στη Μόσχα έγινε την Τρίτη και σήμερα βρίσκεται στη Δαμασκό» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Άσαντ στο εξωτερικό αφότου ξέσπασε η συριακή κρίση το 2011 και έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον ισλαμιστών μαχητών στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου, σχολιάζει το Reuters.

Ο Σύρος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για τη στρατιωτική υποστήριξή του, σύμφωνα με έγγραφο για τη συνάντηση των δύο ανδρών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Στη συνάντηση ο Πούτιν είπε επίσης πως η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει σε μια πολιτική επίλυση στη Συρία και πως θα εργαστεί στενά σε αυτό με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις που επιθυμούν μια ειρηνική επίλυση στην παρατεταμένη διένεξη στη Συρία.

«Θα ήθελα να εκφράσω τεράστια ευγνωμοσύνη στο σύνολο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στον ρωσικό λαό για τη βοήθεια που δίνουν στη Συρία» ανέφερε ο Άσαντ, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Ευχαριστώ που υπερασπιστήκατε την ενότητα της Συρίας και την ανεξαρτησία της» είπε. «Αυτά τα πολιτικά βήματα που έχει κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία αφότου ξεκίνησε η κρίση επέτρεψαν ώστε τα γεγονότα στη Συρία να μην εξελιχθούν σύμφωνα με ένα τραγικό σενάριο» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν τόνισε πως οι θετικές εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο στη Συρία θα παράσχουν μια βάση για μακροπρόθεσμη πολιτική επίλυση, εμπλέκοντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε όχι μόνο στον τομέα των στρατιωτικών ενεργειών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαδικασίας. Αυτό, βέβαια, θα είναι σε στενή επαφή με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις και με χώρες στην περιοχή που ενδιαφέρονται για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το έγγραφο.


πηγή