Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Έρχεται το 3ο Μνημόνιο

Έρχεται το 3ο Μνημόνιο

Ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών στην ελληνική κυβέρνηση για υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης ύψους 14 δισ. ευρώ.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο για τις συνεχείς αναβολές επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, όσο και για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα και τα ισχυρά χρηματοοικονομικά κέντρα της ευρωζώνης εκβιάζουν εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας το δίλημμα «ή υπογράφετε τρίτο μνημόνιο για να καλύψετε τις χρηματοδοτικές σας ανάγκες ή δεν παίρνετε την αναδιάρθρωση του χρέους».
Το Βερολίνο, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς και προς τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας. Η επιβεβαίωση των πιέσεων ήλθε στο πλαίσιο της τελετής ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας, που έγινε στο Ζάππειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εταίροι διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πως «αν δεν κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα και δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της νέας δανειοδότησης για το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας, να μην περιμένετε λύση για το χρέος εντός της ελληνικής προεδρίας».
Όπερ σημαίνει, στην πραγματικότητα, προς τρίτο μνημόνιο. Μόνο που κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται αυτομάτως τη λήψη και νέων - και κατά πάσα πιθανότητα, σκληρών - μέτρων, κάτι το οποίο θα επιφέρει σοβαρό πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.
Δάνειο μόνο με νέο Μνημόνιο
Πηγές των Βρυξελλών, που επικαλείται η Real, αναφέρουν πως το νέο δάνειο που ετοιμάζουν για την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ανέρχεται σε 14 δισ. Ευρώ. Η Αθήνα είναι ενήμερη για το συγκεκριμένο σχέδιο μέσω της σχεδόν καθημερινής αλληλογραφίας μεταξύ δανειστών και ΥΠΟΙΚ.
Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης επισημαίνεται πως ο οργανισμός είναι έτοιμος να δώσει το νέο δάνειο αρκεί, όπως τονίζει και ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, “ο δανεισμός να συνοδεύεται από νέο μνημόνιο”.
Γρίφος και η επιστροφή της τρόικας
Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ενδεχομένως να μπορούσε να αποκλιμακωθεί αν επέστρεφε η τρόικα στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό, τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.
Στο συγκεκριμένο Eurogroup η ατμόσφαιρα μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων αναμένεται να είναι τεταμένη. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα τονίσει τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης και θα επισημάνει πως οι Έλληνες δεν αντέχουν νέα μέτρα. Από την μεριά τους όμως οι δανειστές αναμένεται να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις προς τον κ. Στουρνάρα ζητώντας του νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015.
Άλλωστε, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα η τρόικα αναφέρουν: “Αυτό εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση”. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και η Κομισιόν έχουν ζητήσει και νέα μέτρα, πέραν αυτών του 2014, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται. Αυτή η άρνηση είναι και ο πραγματικός λόγος που οι δανειστές δεν επιστρέφουν στην Αθήνα.   


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου