Τρίτη 6 Μαΐου 2014

«Κομμάτια και θρύψαλα» η κυβέρνηση για τις λαϊκές



Με … ραγισμένο τζάμι μοιάζει πλέον η κυβερνητική συνοχή, καθώς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έψαχναν να βρουν τη «χρυσή τομή» για τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, αποδεικνύοντας πως η ημερομηνία λήξης της συγκατοίκησης είναι μάλλον κοντά.

Η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου πέρασε από σαράντα κύματα. Ο Κ. Χατζηδάκης μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο από το ΠΑΣΟΚ και μετά από πολύωρες συσκέψεις και έντονο παρασκήνιο, έφερε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σειρά βελτιωτικών αλλαγών.


Κι ενώ ο «σκόπελος» φάνηκε πως ξεπερνιέται, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, το ΠΑΣΟΚ έθεσε νέο «βέτο» στη ψήφιση του άρθρου 33 για το υπαίθριο εμπόριο. Αρχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ακούστηκε να λέει πως «δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκβιαζόμενοι» και απέρριψε τις προτάσεις του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κασσή.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμενος πως το άρθρο όδευε προς καταψήφιση και προκειμένου να μην υπάρξει – όπως είπε – «κενό νόμου» αποδέχτηκε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι δεν τον ικανοποιούσε η εξέλιξη, αφού κατά τον ίδιο δεν προχωρά η μεταρρύθμιση όπως θα ήθελε.

 Νωρίτερα, προκειμένου να μετριάσει τις εντυπώσεις από την οπισθοχώρηση που έκανε, είχε πει:

«Αν με ρωτάτε προσωπικά, δεν έχω κανένα λόγο να κρυφτώ. Η τοποθέτησή μου έγινε από το Βήμα της Βουλής τρεις μέρες πριν. Προσωπικά ως Βουλευτής θα προτιμούσα την προηγούμενη ρύθμιση. Όμως, δεν έχω τη δυνατότητα ούτε ως Βουλευτής ούτε ως Υπουργός να επιβάλω την προσωπική μου θέση. Μάλιστα, νομίζω ότι θα ήταν δεοντολογικά άδικο και άστοχο να επιχειρήσω κάτι τέτοιο…  Πράγματι έγινε συζήτηση για το θέμα της κλήρωσης. Η Κυβέρνηση, όπως συμβαίνει πάντοτε στη δημοκρατία, ακούει και υιοθετεί αυτό που τελικά μπορεί να είναι λειτουργικό μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται».

Σύμφωνα με τις αλλαγές:

Το σύστημα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, καθώς και ο τρόπος κατανομής των θέσεων θα προσδιοριστούν με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η οποία θα εκδοθεί εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.


Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων, όπως ιδίως η παλαιότητα της κατοχής της άδειας, καθώς και κοινωνικά κριτήρια και κάθε άλλο σχετικό θέμα που προκύπτει για την κατανομή των θέσεων.


Για τις νέες άδειες που θα διατίθενται σε κινούμενες θέσεις θα διενεργείται κλήρωση. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και σε περίπτωση προσθήκης νέων θέσεων αδειών.
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου