Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ένα δις δίνει ο Νταβούτογλου στους Σκοπιανούς!


550_334_353608
Στα Σκόπια βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο, όπως είπε, της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Τουρκίας-”FYROM”. Η επίσκεψη Νταβούτολγου συμπίπτει με την έναρξη του “φεστιβάλ τουρκικής γλώσσας” που διοργανώνεται κάθεχρόνο στο γειτονικό κρατίδιο.
Ο Νταβούτογλου θα έχει επαφές και με την ηγεσία της τουρκικής μειονότητας της ΠΓΔΜ. Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ύστερα από 524 χρόνια υπό τουρκική διοίκηση, οι “Μακεδόνες”, φέρουν το τουρκικό πνεύμα, μέσα τους με πολλούς τρόπους. Στην ΠΓΔΜ ζουν περίπου 100.000 τουρκογενείς μουσουλμάνοι, ενώ από τα 2 εκ. κατοίκων της χώρας, υπολογίζεται πως το 25% μιλά τουρκικά.

Η επίσκεψη Νταβούτγολου όμως έχει και πρακτικό αντικείμενο και αυτό είναι η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, από τα 400 εκ. δολάρια που είναι σήμερα, στο 1 δισ. δολάρια.
Ο εθνικιστής Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφκσι, στην προσπάθειά του να προσελκύσει επενδύσεις για το κρατίδιο του συνεργάζεται στενά με την Τουρκία, τόσο στενά που η ΠΓΔΜ θα μπορούσε πλέον να θεωρείται τουρκική οικονομική αποικία.
Οι Σκοπιανοί παρέχουν σειρά ατελειών και οικονομικών διευκολύνσεων στους Τούρκους, στους οποίους παραχώρησαν και τον εθνικό τους αερομεταφορέα πρόσφατα. Φυσικά με τον τρόπο αυτό οι Σκοπιανοί εξασφαλίζουν την πολιτική υποστήριξη της Τουρκίας, έναντι της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου τους.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου