ΑΓΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Του Γιάννη Ντάσκα
(Απορία άσχετη: αφού η κυβέρνηση πάει με ταχύτητα στα βράχια γιατί θέλει με κάθε τρόπο να μπει στην κυβέρνηση ο Σταυράκης Θοδωράκης;)
Μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε το ύφος του γνωστού Γ.Πρετεντέρη στο δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ ,της 5ης Μάη.
Ύφος που κατά τη γνώμη μας μοιάζει να επιχαίρει για τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης που οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομική ασφυξία. Ούτε μια λέξη δεν βρήκε να καταχεριάσει τους δανειστές,να επισημάνει τις ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ αντιφάσεις μεταξύ του ΔΝΤ από τη μία και των Ευρωπαίων από την άλλη.
Το επισημαίνουμε αυτό γιατί ο εν λόγω πολύ άνετος οικονομικά δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση των δανειστών και δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση στην ουσία.
Και μόνο οι αντιφάσεις και μόνη η ανταπόκριση του Μιχάλης Ιγνατίου από τη Νέα Υόρκη στο ίδιο δελτίο,όπου επιβεβαίωσε την θέση του ΔΝΤ για «κούρεμα» του κατά τους Ευρωπαίους βιώσιμου χρέους και άρα βιώσιμου προγράμματος.
Προσέξτε τις εντελώς διαφορετικές και ζυγισμένες πολλές φορές θέσεις που παίρνει στο ίδιο δελτίο ειδήσεων ο Ν.Ευαγγελάτος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από ασφυκτικό ΕΚΒΙΑΣΜΟ. Επομένως η «σωφροσύνη» έγκειται στο αν θα υποκύψει ή όχι στον ΕΚΒΙΑΣΜΟ.ΓΙα την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το ΟΧΙ είναι αυτονόητο. ΓΙα την συντριπτική πλειοψηφία των Ολιγαρχών το ΝΑΙ είναι αυτονόητο. Θα υποχωρήσουν οι δανειστές στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.Κατά τη γνώμη μας αυτό επίκειται.Και επειδή επίκειται,προσπαθούν να το αποτρέψουν ορισμένοι με κάθε θυσία και με απίθανες προβοκάτσιες.
Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μια τέτοια απίθανη προβοκάτσια είναι το δημοσίευμα περί εξαγωγής 80.000 ευρώ στο εξωτερικό απο υπουργό που μετέχει στη διαπραμάτευση στον πιο «υποπτο» χρόνο,δηλαδή τον Μάρτη της διαπραγμάτευσης…
Αν υπάρχει Υπουργός της σημερινής κυβέρνησης(και δημοσιογράφος…) που όχι μόνο να μετέφερε χρήματα στο εξωτερικό,αλλά και απλά να τα «σήκωσε» από την Τράπεζα στο μεγάλο τους μέρος,τότε η προβοκάτσια γίνεται απο αυτή τη πλευρά.
Διαβάστε προσεκτικά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα δυο θέματα και βγάλτε συμπεράσματα για το πόσο δίκιο έχετε:
Σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις:
1. Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».
2. Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.
α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
3. Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.
4. Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:
α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.
5. Στους σημερινούς FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ [άρθρο του Peter Spiegel]. Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας». Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».
6. Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.
Για δημοσίευμα:
1.Από ότι φαίνεται η «δημοσιογραφική» χυδαιότητα δεν έχει όρια. Το εκδοτικό συγκρότημα «Μακεδονία-Θεσσαλονίκη» συνεχίζει τη βρώμικη προβοκάτσια με δήθεν πληροφορίες για αναπληρωτή Υπουργό που μετέφερε 80.000 ευρώ τον Μάρτιο σε τράπεζα του Λουξεμβούργου.
2.Η πρακτική γνωστή. Βγαίνει ένα ανυπόστατο, συκοφαντικό δημοσίευμα, δεν αναφέρεται όνομα για να μην υπάρξουν μηνύσεις, και δουλειά αναλαμβάνουν οι διάφοροι καλοθελητές ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα. Όταν γίνουν οι μηνύσεις και αποκαλυφθεί η προβοκάτσια, τότε αυτοί οι κύκλοι, θεωρούν ότι μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια η ζημιά έχει γίνει.
3.Ας τους γίνει σαφές όμως. Προβοκάτσιες και συκοφαντίες δεν γίνονται ανεκτές στη Δημοκρατία. Το ερώτημα προς την εφημερίδα είναι πολύ συγκεκριμένο: Έχει ή δεν έχει στοιχεία για μεταφορά 80.000 ευρώ τον Μάρτιο σε τράπεζα του Λουξεμβούργου από εν ενεργεία αναπληρωτή Υπουργό της κυβέρνησης;
4.Αν έχει στοιχεία να τα δημοσιοποιήσει άμεσα. Αν τα στοιχεία είναι αληθή δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα γιατί δεν υπάρχουν νομικές συνέπειες από την δημοσιοποίηση της αλήθειας, αντίθετα είναι υποχρέωση του Τύπου.
5.Αν δεν έχει οφείλει να ανασκευάσει το δημοσίευμα με την σαφή διατύπωση «δεν έχουμε στοιχεία για αναπληρωτή Υπουργό που μετέφερε 80.000 ευρώ τον Μάρτιο στο Λουξεμβούργο». Αν το εκδοτικό συγκρότημα δεν πράξει ένα από τα δύο είναι υπόλογο για αισχρή προβοκατόρικη και συκοφαντική επίθεση κατά της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου