Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Που κάνουν πίσω οι δανειστές και τι δίνει η Ελλάδα ως «αντάλλαγμα»

diapragmateyseis ellada parisi
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών μιλούν διαρκώς για το ενδεχόμενο πρότασης των πιστωτών για εξάμηνη παράταση με παράλληλη δόση χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία.


Άρθρο του Guardian αναφέρει το σενάριο της σταδιακής εκταμίευσης 18 δις ευρώ σε ένα διάστημα εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ως μέρος της πρότασης των δανειστών. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται η υπόσχεση ελάφρυνσης του χρέους με χρονικό όμως ορίζοντα μετά την εξάμηνη παράταση.

Στο πλαίσιο της εξάμηνης παράτασης η Ελλάδα θα λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί από ΕΕ και ΔΝΤ, καθώς και τα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία προβλέπεται να εκταμιευθούν άμεσα προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή χρεών προς ΔΝΤ και ΕΚΤ, αναφέρουν tanea.gr.

Υπάρχουν εμφανώς παγίδες σε αυτή την προσφορά από την πλευρά των πιστωτών αφού οι αξιωματούχοι που επικαλείται ο guardian, μιλούν για δέσμευση των δανειστών για αναδιάρθρωση του χρέους που όμως θα συνδεθεί με τους όρους του επόμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Πρόκειται όντως για μία προσπάθεια των διανειστών να κινηθούν προς την κατεύθυσνη της ελληνικής πρότασης. Ήδη όμως η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι δέχεται να βάλει στο τραπέζει της συζήτησης ζητήματα που ως τώρα ήταν πέρα από τις κόκκινες γραμμές της όπως το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Νέοι φόροι, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, αλλά και μείωση των υψηλότερων συντάξεων είναι μέρος των ελληνικών υποχωρήσεων.

Οι συζητήσεις σήμερα είναι κρίσιμες και οι ρυθμοί πολύ έντονοι. Φαίνεται πως για πρώτη φορά γίνεται αμοιβαία προσπάθεια για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές. Όμως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εξετάσει με μεγάλη προσοχή και καχυποψία την πρόταση των δανειστών αφού η καλοπιστία έχει προ πολλού εκλείψει και θα πρέπει οι όροι της αναδιάρθρωσης του χρέους να μπουν σε δέσμευση από σήμερα, που η κυβέρνηση έχει πια αγγίξει τα όρια μεγάλων υπαναχωρήσεων σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου