Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Χρ. Βερναρδάκης: Προοδευτικό μέτωπο, ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό και την άκρα Δεξιά


Αποτέλεσμα εικόνας για βερναρδακης
Ο στόχος μας είναι το διάστημα που έρχεται να ληφθούν ακόμη πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ίσως, και με μία μεγάλη εκδήλωση και ένα κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις, συλλογικότητες, φορείς, μεμονωμένους πολίτες, ώστε να μορφοποιηθεί αυτό το πολιτικό μέτωπο
«Για εμάς, προοδευτικό μέτωπο σημαίνει ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό και στην άκρα Δεξιά, πρόγραμμα διακυβέρνησης και προοπτικής για την Ευρώπη», δήλωσε, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναφερόμενος στη διαδικασία συγκρότησης προοδευτικού μετώπου. Ο κ. Βερναρδάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Στο Κόκκινο» εκτίμησε ότι «οι πρώτες ενδείξεις είναι απολύτως θετικές, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο. Ο στόχος μας είναι το διάστημα που έρχεται να ληφθούν ακόμη πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ίσως, και με μία μεγάλη εκδήλωση και ένα κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις, συλλογικότητες, φορείς, μεμονωμένους πολίτες, ώστε να μορφοποιηθεί αυτό το πολιτικό μέτωπο».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή προσώπων, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε τα εξής: «Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και τη συμμετοχή π.χ. ανθρώπων από την Κεντροδεξιά ή τη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά, ιστορικά. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν συλλογικές ή κομματικές δυνάμεις από τους χώρους αυτούς, προσωπικότητες πιθανώς υπάρχουν. Τέτοιες προσωπικότητες είναι ευπρόσδεκτες, δεν μπορεί κανείς να τις αποκλείσει -και γιατί να το κάνει, άλλωστε;».
Συνεχίζοντας, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «τη στιγμή που η άνοδος της άκρας Δεξιάς αμφισβητεί θεμελιώδη κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα είναι σαφές ότι όλες οι δυνάμεις υπέρ του προοδευτικού, του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, που θέλουν να τον διαφυλάξουν, προφανώς, είναι ευπρόσδεκτες. Και εκεί θα είναι το δίλημμα για τις παλιές κυρίαρχες δυνάμεις. Μακάρι η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά να ανταποκριθεί θετικά σε επίπεδο προγράμματος διακυβέρνησης, να βοηθήσει στο ανάχωμα απέναντι στην Ακροδεξιά που σε χώρες, όπως η Ουγγαρία ή η Αυστρία απελαύνει».
Τέλος, σχολιάζοντας τα τελευταία φαινόμενα πρωτοσέλιδων με ύβρεις, ο κ. Βερναρδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο, ειλικρινά μας φέρνει σε απόλυτη αμηχανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η συντεταγμένη Πολιτεία να αντιδράσει. Πραγματικά, δεν γνωρίζω τι εργαλεία μπορεί να έχει. Πάντως, δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους, κάτι πρέπει να γίνει».
Αντίστοιχα, για την ανακοίνωση του κ. Μαρινάκη μέσω του Ολυμπιακού, ο κ. Βερναρδάκης εκτίμησε τα ακόλουθα: «Είναι μία πρωτότυπη περίοδος αυτή, οικονομικά συμφέροντα βγαίνουν επωνύμως και ενδύονται τον ρόλο και τον λόγο πολιτικών κομμάτων. Είναι μία έκφραση μπερλουσκονοποίησης και, ίσως, σε πιο ακραία μορφή», και συνέχισε λέγοντας: «Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία επιθετική πολιτική της διαπλοκής, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στα χέρια της. Η απάντησή μας πρέπει να είναι περισσότερη Δημοκρατία και περισσότερη κινητοποίηση των λαïκών στρωμάτων και των προοδευτικών ανθρώπων, είτε εκφράζονται στην πολιτική είτε στα ΜΜΕ ή στον Πολιτισμό κ.τ.λ. Μόνο ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο μπορεί πια να αντιταχθεί σε τέτοιες μορφές υπονόμευσης της Δημοκρατίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου