Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Την αυτοδιάλυσή του αποφασίζει την Κυριακή ο Συνασπισμός

Την αυτοδιάλυσή του αποφασίζει την Κυριακή ο Συνασπισμός

Την Κυριακή 9 Ιουνίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για την αυτοδιάλυσή του και την ενσωμάτωσή του στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιεί το ιδρυτικό του συνέδριο από 10 ώς 14 Ιουλίου.


Την εισήγηση προς την ΚΕ θα κάνει ο γραμματέας κ. Δ. Βίτσας, ενώ τις εργασίες θα κλείσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρας. H KΕ θα αποφασίσει επίσης τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου που αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση της ΚΕ.

Η πορεία του Συνασπισμού είναι μιά ιστορία μεστής πολιτικής δράσης που χαρακτηρίστηκε από περιόδους μεγάλων πολιτικών και ιδεολογικών εντάσεων και σημάδεψε την πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ο Συνασπισμός, που αναμένεται να αυτοδιαλυθεί την Κυριακή, έχει την αφετηρία του στην ίδρυση του ενιαίου Συνασπισμού το 1989 με την συνεργασία του ΚΚΕ με την ΕΑΡ και την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές. Λίγο αργότερα, το 1991, το ΚΚΕ με γραμματέα την κυρία Αλέκα Παπαρήγα αποχώρησε και οι δυνάμεις της τότε ανανεωτικής αριστεράς, με τις δυνάμεις που αποχώρησαν από το ΚΚΕ, συγκρότησαν το νέο κόμμα που πήρε επίσημα τον χαρακτήρα ενιαίου κόμματος στο ιδρυτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από 26-28 Ιουνίου 1992, το οποίο εξέλεξε πρόεδρο την κυρία Μαρία Δαμανάκη.

Στην πολιτική απόφαση που είχε υιοθετηθεί τότε τονιζόταν ότι «ο ΣΥΝ συγκροτείται από δυνάμεις που προέρχονται από όλες τις γενιές και απ' όλα τα ιστορικά ρεύματα του εργατικού και αριστερού κινήματος: Το κομμουνιστικό κίνημα, το σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό, την κεντροαριστερά, δυνάμεις με παράδοση στους δημοκρατικούς αγώνες στην πατρίδα μας», που στην πολιτική του ουσία επαναλαμβάνεται και στην διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντρική Επιτροπή

Την Κυριακή, 21 χρόνια αργότερα, αρκετά από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΝ γίνονται και ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μαζί τους είναι και μιά νέα γενιά στελεχών που δεν έχουν ζήσει την παρανομία, ούτε καν την δικτατορία της περιόδου 1967-1974, αλλά είναι μιά γενιά νέων αριστερών που φιλοδοξούν να είναι αυτοί που θα αναδείξουν, για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία, ένα αριστερό κόμμα στην εξουσία.

Η απόφαση για την αυτοδιάλυση αναμένεται να ληφθεί κατά πλειοψηφία, καθώς το Αριστερό Ρεύμα, η μεγαλύτερη ιδεολογική τάση του ΣΥΝ, θα ψηφίσει κατά. Η οριστική απόφαση όμως θα ληφθεί από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ που θα γίνει την μεθεπόμενη Κυριακή 16 Ιουνίου. Το Αριστερό Ρεύμα, με βασικό εκφραστή τον κ. Π. Λαφαζάνη, θεωρεί ότι η πιο ενδεδειγμένη πολιτικά λύση είναι η αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών να γίνει μετά το συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο μήνα. Το αν θα υπάρξει ή όχι μια μικρή χρονική περίοδος για την αυτοδιάλυση, θα αποφασιστεί στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ούτε να αναδιπλωθεί όσον αφορά την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσουν οι συνιστώσες. Υπό το πρίσμα αυτό, η σχετική συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διεργασίες αυτές συντελούνται τη στιγμή που παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προσυνεδριακές διαδικασίες για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εγγραφές νέων μελών έχουν ήδη αρχίσει. Στις 12 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εγγραφές μελών με δικαίωμα ψήφου, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να εγγράφονται μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ικανοποίηση για τον αριθμό των εγγραφών αν και η τελική εικόνα θα γίνει γνωστή την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν μέρος περίπου 3.000 σύνεδροι.


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου