Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Κρατισμός και αβεβαιότητα: Τα αίτια της ελληνικής φτώχειας...

Του Κώστα Στούπα

Η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για την αξία που κρύβει η ελληνική γη για την οικονομία είναι χαρακτηριστική.

To 60% της ελληνικής γης ανήκει στο κράτος κατά το κράτος, ενώ κατά τους ιδιώτες στο κράτος ανήκει το 50%. Τούτο σημαίνει πως το 20% της ατομικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα είναι αμφισβητούμενο και καθώς εκκρεμεί η νομική διευθέτηση της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

20% της ατομικής ιδιοκτησίας σημαίνει πως ένα στα πέντε στρέμματα ελληνικής γης είναι αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Μια καλή εικόνα θα έχει κάποιος αν υπολογίσει τι σημαίνει στο κέντρο της Αθήνας  ή μιας επαρχιακής πόλης το ένα κάθε πέντε ακίνητα που μετρά να είναι αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας...


Αμφισβήτηση ιδιοκτησίας μεταξύ ιδιώτη και κράτους για τον ιδιώτη σημαίνει κόπο και χρήμα. Για να αναλάβει το κόστος να αμφισβητήσει σημαίνει πως η αξία αυτού που διεκδικεί αξίζει το ρίσκο του κόστους που αναλαμβάνει.

Κατά συνέπεια μιλάμε για κομμάτια γης που διαθέτουν τα εχέγγυα να κρύβουν σημαντική αξία μετά την αξιοποίησή τους.

Στην Ελλάδα το κράτος και η εκκλησία διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία σε σχέση με αυτή που διαθέτουν τα κράτη και οι εκκλησίες της υπόλοιπης Ευρώπης, λόγω Τουρκοκρατίας.

Η αμφισβήτηση του 20% της συνολικής ατομικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία.

Κάποιος που διαθέτει ένα αμφισβητούμενο ακίνητο μπορεί να χτίσει αυθαίρετο αλλά όχι τουριστική επιχείρηση ή κτίσμα για άλλη οικονομική δραστηριότητα. Καμιά τράπεζα δεν δανείζει με εγγύηση ένα αμφισβητούμενο ακίνητο...

Μια στις πέντε ιδιοκτησίες στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για δανεισμό. Επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς δανεισμό δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο.

Το μειονέκτημα αυτό αυξάνεται κατακόρυφα αν κάποιος υπολογίσει πως ο τουρισμός αποτελεί την μεγαλύτερη μηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Ο Χενράντο Ντε Σοτο μελέτησε τις οικονομικές συνθήκες σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε στο βιβλίο του «Το μυστήριο του Κεφαλαίου» είναι πως: στις χώρες του τρίτου κόσμου είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια και το θολό σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτησιακό καθεστώς που εμποδίζουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν πλούτο, όπως γίνεται στις δυτικές δημοκρατίες. Το βιβλίο βρίθει τριτοκοσμικών παραδειγμάτων πολλά από τα οποία θυμίζουν σε κάποια σημεία την ελληνική πραγματικότητα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου υπολογίζει ότι η αξία των μη νόμιμων και ημινόμιμων ιδιοκτησιών στον Τρίτο κόσμο ξεπερνά τα 9 τρισ. δολ.  

Η αβεβαιότητα σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του 20% της ιδιοκτησίας των ιδιωτών και το μεγάλο ποσοστό που κατέχει το κράτος επί της επικράτειας δεν συνεισφέρουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Εμπόδιο αποτελεί επίσης η απουσία εθνικού κτηματολογίου...

Αν προσθέσουμε αυτά στην αργοπορία επίλυσης οικονομικών διαφορών από τη δικαιοσύνη, την ακριβή ενέργεια, την κυριαρχία της παρασιτικής σοσιαλιστικής ιδεολογίας που είναι εχθρική προς κάθε μορφής επιχειρηματικότητας, τότε έχουμε τα περισσότερα αίτια της πραγματικότητας γιατί η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης...

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου