Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

«Εξυπηρέτηση … και όχι δωροδοκία»

Σας τα έχω γράψει από την πρώτη στιγμή και ήρθε η ώρα να επιβεβαιωθώ απολύτως από τη ζωή. Προχθές απολογήθηκαν στον ανακριτή δυο επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο ζήτημα Καρατζαφέρη και μέρες που είναι οφείλουμε να πούμε τι έγινε και τι όχι. Εκεί λοιπόν, όπως σας έχω κατ’ επανάληψη γράψει, είπαν πως έκαναν μια εξυπηρέτηση και -κατηγορηματικά πως- δεν δωροδόκησαν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη. Αυτό κατέθεσαν ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, οι επιχειρηματίες Α. Τσάτσος και Στ. Κομνόπουλος, οι οποίοι εκλήθησαν προς απολογία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία σχετικά με τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων Super Puma και Execet. Οι δύο φερόμενοι ως μεσάζοντες αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την επιβολή χρηματικής εγγύησης 250.000 ευρώ στον καθένα, ενώ αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε υπόνοια ποινικής παράβασης.


Οι δυο επιχειρηματίες εκλήθησαν σε απολογία καθώς για την υπόθεση των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα, στο πόρισμα των εισαγγελέων Π. Παπανδρέου και Α. Ελευθεριάνου που διενήργησαν την προκαταρκτική έρευνα, εμφανίζονται να διακίνησαν “μαύρο” χρήμα ύψους 5,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με την κατηγορία αυτό έγινε για να αναλάβει η γαλλική Εurocopter την προμήθεια. Μέσα από την έρευνα μάλιστα προέκυψε πως ποσό ύψους 1,65 εκ. ευρώ έφτασε από την εταιρεία ιδιοκτησίας τους Malwern, σε offshore του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν είναι κατηγορούμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση (έχει θέμα μόνο με το πόθεν έσχες μέχρι στιγμής), για την οποία (super puma) οι δυο κατηγορούμενοι προσκόμισαν στοιχεία των λογαριασμών τους και των εταιρειών που διαθέτουν προκειμένου να αποδείξουν πως δεν διακινήθηκε “μαύρο” χρήμα». Ειδικά για τον κ. Καρατζαφέρη, σε ερώτημα που τους έγινε είπαν πως κατάλαβαν για ποιόν επρόκειτο όταν το θέμα βγήκε προ ημερών στην επικαιρότητα μετά από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (Real News).

Δηλαδή, φέρονται να είπαν, πώς έκαναν μία «εξυπηρέτηση» και όχι δωροδοκία. Όπως ισχυρίστηκαν τους ζητήθηκε από τον τραπεζίτη τους Κ. Δέδε να διευκολύνουν έναν πελάτη του που χρειάζονταν χρήματα στο εξωτερικό και δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δέχθηκαν καθώς και εκείνοι χρειάζονταν άμεσα χρήματα σε γειτονική της Ελλάδας χώρα για την αγορά ακινήτου και επειδή ήθελαν επίσης να αποφύγουν για διάφορους διαδικαστικούς λόγους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το όφελός τους θα ήταν ότι τα χρήματα θα τους επιστρέφονταν στη χώρα που ήθελαν άμεσα να τα χρησιμοποιήσουν και που ο δανειζόμενος -εν προκειμένω ο Γ. Καρατζαφέρης- είχε τη δυνατότητα να το κάνει.

Όσον αφορά στο ποσό των περίπου 500.000 ευρώ που φαίνεται να πηγαίνει στους τρεις στρατιωτικούς, υποστήριξαν ότι καθώς η μεγαλύτερη καταβολή του ποσού γίνεται το 2007, επτά χρόνια δηλαδή μετά την υπογραφή της σύμβασης, το διάστημα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καταβολή μίζας. Μάλιστα η κατάθεση πραγματοποιείται στον έναν εξ αυτών, τον Θεόδωρο Μόσχο, που ήταν όπως υποστηρίζουν και συνεργάτης τους. Τα περίπου 350.000 ευρώ που εμβάζονται από τον Μόσχο στους άλλους δύο στρατιωτικούς, ήταν προς εξυπηρέτηση που του ζήτησαν.

Για τα Exocet η εμπλοκή τους προέκυψε μετά τις αποκαλύψεις του πρώην γενικού διευθυντή της Δ/νσης Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα που ομολόγησε πως δωροδοκήθηκε απο τον Στ. Κομνόπουλο με 400.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με πληροφορίες στις απολογίες τους υποστήριξαν πως δεν έχουν τελέσει καμία αξιόποινη πράξη κατέθεσαν πως δεν ευσταθούν αυτά που υποστηρίζει ο Α. Κάντας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου