Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τέλειωσαν τον Σαμαρά πριν τις εκλογές!

Τέλειωσαν τον Σαμαρά πριν τις εκλογές!
Ηρθε η ώρα του Καραμανλή

Προεξοφλωντας την εκλογική συντριβή της Ν.Δ., οι μηχανισμοί της παράταξης φαίνεται ότι τελειώνουν τον Αντώνη Σαμαρά πριν τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου. Ήδη από χθες το απόγευμα επικρατεί αναβρασμός στα κορυφαία κλιμάκια του κόμματος μετά τη συγκέντρωση-μήνυμα που διοργάνωσαν οπαδοί της Ν.Δ. στην Θεσσαλονίκη την ώρα της συνάντησης του Κ. Καραμανλή με τον περιφερειάρχη Γ. Τζιτζικώστα, τον οποίον ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρνηθεί να του δώσει το χρίσμα και εξελέγη σαν αντάρτης με άνετη πλειοψηφία. Το σύνθημα «Ήρθε η ώρα του Καραμανλή» που κυριάρχησε στη συγκέντρωση, σηματοδοτεί την απαρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη Ν.Δ. από την επομένη των εκλογών.  
Δεν είναι τυχαίο ότι ο μηχανισμός που οργάνωσε τη συγκέντρωση, επέλεξε για χώρο της συγκέντρωσης τα γραφεία του Τζιτζικώστα, όπως επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής πήγε και επισκέφθηκε στα γραφεία του τον αντάρτη περιφερειάρχη όπου και αντάλλαξαν ασπασμούς και θερμούς εναγκαλισμούς. Γιατί είναι γνωστό ότι ο περιφερειάρχης Μακεδονίας βρίσκεται σε απόλυτη ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το τελευταίο διάστημα κινείται παρασκηνιακά, μεθοδεύοντας την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία του κόμματος. 

Μάλιστα ο σχεδιασμός προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία ο Κ. Καραμανλής αρνηθεί να επιστρέψει, τότε την ηγεσία του κόμματος θα διεκδικήσει ο ίδιος ο Γ. Τζιτζικώστας! Η χθεσινή συγκέντρωση στα γραφεία του περιφερειάρχη στην Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει νευρική κρίση στο Μαξίμου και στη Συγγρού. Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μιλούν ευθέως για μηχανισμό που οργάνωσε τη συγκέντρωση και τους θερμούς εναγκαλισμούς μεταξύ των δύο ανδρών, γιατί κανείς δεν είναι αφελής να πιστέψει ότι εκατοντάδες Θεσσαλονικείς προσήλθαν αυθόρμητα έξω από το γραφείο του Γ. Τζιτζικώστα, το ολιγότερον, κάποιος για κάποιο λόγο τους είχαν ειδοποιήσει ή επιστρατεύσει. Εκτιμούν επίσης ότι και η έντονη κινητικότητα του Κ. Καραμανλή με επισκέψεις στο γραφείο της ΝΕ της ΝΔ και οι συναντήσεις του με υποψηφίους βουλευτές του κόμματος, όπως επίσης και η παρουσία του στην πρώτη εκλογική συγκέντρωση του ξαδέρφου του Κώστα Καραμανλή, γιού του Αχιλλέα, που για πρώτη φορά κατέρχεται στην πολιτική και είναι υποψήφιος στο νομό Σερρών, πιθανότατα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο επιστροφής του. Όσο για τη δήλωση στήριξης, στον Αντώνη Σαμαρά τη θεωρούν προσχηματική για να δείξει ότι πάντα «ενδιαφέρεται» για την ενότητα της παράταξης. Τα σενάρια για αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ έχουν άμεση σχέση με την διαφαινόμενη εκλογική συντριβή. 

Οι εκτιμήσεις των επικοινωνιολόγων και των δημοσκόπων συγκλίνουν, προβλέποντας μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται ήδη σε ποσοστά αυτοδυναμίας. Η κατάσταση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές είναι μη αναστρέψιμη και στο διάστημα που απομένει το πιθανότερο είναι η Ν.Δ. να παρουσιάσει συμπτώματα αποσυσπείρωσης και να πέσει σε ποσοστά κάτω του 25%. Ακόμα και οι εταιρείες στοιχημάτων που είναι πάντα προσεκτικές γιατί ρισκάρουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν να δίνουν χθες σε «ενδεχόμενη νίκη» Σαμαρά ΔΕΚΑΟΧΤΩ φορές το κεφάλαιο που ποντάρει κάποιος παίχτης. Θεωρούν δηλαδή ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται ούτε με θαύμα να κερδίσει τις εκλογές. Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει προκαλέσει εμφύλιο ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού οι υπεύθυνοι για την εκλογική καμπάνια και τη στρατηγική του κόμματος, έχουν χωριστεί σε φατρίες, αλληλοκατηγορούνται και προσπαθεί ο ένας να φορτώσει τη διαφαινόμενη συντριβή στον άλλο. Η ψυχραιμία έχει χαθεί σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα το επικοινωνιακό επιτελείο να καταφεύγει σε κραυγές και ακατάσχετη κινδυνολογία ελπίζοντας να συσπειρώσει το σκληρό πυρήνα του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου