Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Νευρικός κλονισμός για τους Τούρκους στρατηγούς στην Άγκυρα: Η Ελλάδα διαπραγματεύεται στη Ρωσία τον πύραυλο αναχαίτισης 40N6 με 400 χιλιόμετρα ακτίνα


zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz s300 cre fire d 
Νευρικός κλονισμός για τους Τούρκους στρατηγούς στην Άγκυρα: 

Με το που απογειώνονται τα αεροσκάφη τους από τον αεροναύσταθμο Ντάλαμαν, σε ύψος μερικών εκατοντάδων ποδιών κλειδώνονται στα σκοπευτικά ενός οπλικού συστήματος που έχει αναπτυχθεί 400 χιλιόμετρα μακριά – στην Αθήνα.
Ο λόγος είναι για το οπλικό σύστημα S-300V4, το οποίο υιοθετήθηκε μόλις πρόσφατα από τον ρωσικό στρατό. Μιλάμε για τον πύραυλο αναχαίτισης 40N6 με 400 χιλιόμετρα ακτίνα, και για τον οποίο πιστεύεται ότι έχει την ικανότητα να επιτίθενται σε στόχους που βρίσκονται κοντά σε «διαστημικό υψόμετρο». Το πρόγραμμα δοκιμών και βελτιώσεων των πυραύλων συνεχίζεται από το 2008, και με την εμφάνισή τους τώρα – μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της άμυνας.

Αυτό που εμείς εδώ στο Defencenews.gr καλέσαμε ως «Σενάριο 2020», το γερμανικό Spiegel περιγράφει σήμερα ως «Αντιαεροπορικό σύστημα S-300: Η Ελλάδα διαπραγματεύεται την αγορά ρωσικών πυραύλων».
Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας έχει ερευνήσει την αγορά πυραύλων για το σύστημα αεράμυνας S-300 που διαθέτει η Ελλάδα. Πού ακριβώς θα βρεθούν τα χρήματα για τη συμφωνία, είναι προς το παρόν ασαφές. Παρ “όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να διαπραγματεύθηκε στη Μόσχα την αγορά νέων βελτιωμένων πυραύλων για το σύστημα αεράμυνας S-300 και τη συντήρησή του. Αυτό αναφέρθηκε από τον ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο είχε ερεθίσει πολλούς στην Δύση. Τώρα τα πρακτορεία ειδήσεων επικαλούνται τον Υπουργός Άμυνας Πάνο Καμμένο: «Θα περιοριστούμε στην αντικατάσταση των βλημάτων (για τα συστήματα). Υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, λόγω της συντήρησης του συστήματος … και για την αγορά νέων πυραύλων».
Σύμφωνα με τον Καμμένο, «συζητάμε με τη Ρωσία αποκλειστικά την τεχνική υποστήριξη και την ανανέωση των υφιστάμενων συστημάτων που έχουν υπερβεί την ημερομηνία λήξης τους και είναι ήδη σε χρήση στην αεράμυνά μας. Ένα από αυτά τα συστήματα είναι το S-300. Όλα τα άλλα είναι μυθοπλασία».
Νωρίτερα ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Συνθηκών στο Υπουργείο Άμυνας της Μόσχας, αντιστράτηγος Γιεβγένι Μπουζινσκίγι, ανέφερε ότι δεν νομίζει «ότι θα υπάρξουν κάποιες παραδόσεις προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μέλος της άλλης συμμαχίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα «ενσωματώθηκε στις δυτικές δομές, και από εκεί δεν πάει πουθενά».
Eπίσης, υπάρχουν και τα ρωσικά αντιεροπορικά συστήματα Tor, τα οποία προμηθεύτηκε η Ελλάδα από την Ρωσία στα τέλη του 1990 αντιμετώπισαν τόσα πολλά τεχνικά προβλήματα και πολιτικά κωλύμματα, με την Ελλάδα να μην έχει αργότερα υπογράψει άλλη σύμβαση με τη Ρωσία για σημαντικές στρατιωτικές προμήθειες. Το συγκεκριμένο αντιεροπορικό σύστημα είναι βραχέως βεληνεκούς (κατηγορία SHORAD) και δύναται να προσβάλλει αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ, πυραύλους κρουζ, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης.
Η ρωσική εταιρεία Almaz-Antey αποκάλυψε μια σειρά από πληροφορίες σχετικά με το ριζικά εκσυγχρονισμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Tor-M2 (κατά ΝΑΤΟ κωδικοποιημένο ως SA-15 Gauntlet). Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μαζί από τους μεγαλύτερους χρήστες παγκοσμίως αυτού του ιδιαίτερα ικανού οπλικού συστήματος.



[defencenews.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου