Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Στόχος συντονισμένης επίθεσης η κυβέρνηση


 
«Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» λέει ο λαός και ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στη διαχείριση της από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες του μπαράζ των συντονισμένων επιθέσεων από εγχώρια και ξένα ΜΜΕ και από «περιβάλλοντα» που επιδιώκουν την αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών και του προγράμματος, χωρίς να λογαριάζουν το ενδεχόμενο κατάρρευσης της χώρας. Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά η Νέα Δημοκρατία, επιδίδονται σε καταγγελίες που δημιουργούν βαρύ κλίμα, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από ηρεμία.


Το δισεπίλυτο πρόβλημα της μετανάστευσης

Ένα αναπάντεχο κύμα παράτυπων μεταναστών από τη Συρία και την Αφρική έδωσε την αφορμή για την επίθεση στο Μαξίμου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, με υπερβάλλοντα ζήλο και λόγο δήλωσε ότι «άνοιξαν τα κέντρα κράτησης και πλημμύρισαν την Αθήνα λαθρομετανάστες. Άνοιξαν τα σύνορα και γέμισαν τα νησιά μετανάστες και πρόσφυγες, εν μέσω τουριστικής περιόδου»!
Την επίθεση ενίσχυσε και μία μερικώς ατυχής έκφραση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, σχετικά με το που βρίσκονται οι παράτυποι μετανάστες, όταν δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, απλώς το πρωί λιάζονται».
Η έκφραση αυτή αποσπάσθηκε από το σύνολο των δηλώσεών της και έγινε γαϊτανάκι από αυτούς που αναζητούσα τη σύγκρουση. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξήγησε ότι πρόκειται για έκτακτες συνθήκες, συμπληρώνοντας ότι άμεσα θα αναζητηθούν χώροι, εκτάσεις ή εγκαταστάσεις από τους δήμους ή θα αξιοποιηθούν παλιά στρατόπεδα.

Η αναπληρώτρια υπουργός επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν έλαβε μέριμνα για τη δημιουργία δομών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αφήνοντας αναξιοποίητα κονδύλια από την Ε.Ε. που προορίζονται γι αυτό τον σκοπό. Συνέστησε, μάλιστα, να χρησιμοποιούμε τον όρο πρόσφυγες και όχι λαθρομετανάστες, γιατί αλλιώς η Ε.Ε. δεν δίνει χρήματα. Ήταν δε κατηγορηματική διαψεύδοντας τα περί ύπαρξης οδηγίας από την κυβέρνηση για εύνοια στην είσοδο μεταναστών στη χώρα. Παράλληλα, κατήγγειλε την υπερδιόγκωση και την όψιμη ευαισθησία των καναλιών, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να εξαγγέλλουμε το πρόβλημα πριν δημιουργηθεί».

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε πολύωρη διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην οποία πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Επίσης συμμετείχαν ο ναύαρχος Λιμενικού Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο υπαρχηγός Β’ Λιμενικού Σώματος Νικόλαος Πατρινός και ο ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αριστείδης Καλογερόπουλος.

Μετά την σύσκεψη ανακοινώθηκε μία δέσμη τεσσάρων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που περιλαμβάνει:

1. Την μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και μετανάστες.
2. Τη χορήγηση όλων των απαραίτητων εγγράφων στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο.
3. Την έγκριση σχεδίου για την διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
4. Τις απαραίτητες ενέργειες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αλλά και της Συνόδου των αρμοδίων υπουργών προκειμένου να αντιμετωπιστούν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολίασε ότι «το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω απ’ όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές».
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δήλωσε στη Βουλή ότι στα τουρκικά παράλια βρίσκονται 1.650.000 πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπο για να περάσουν στα ελληνικά νησιά και από εκεί σε άλλα ευρωπαϊκά εδάφη.

Η κατάληψη – αγκάθι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια στόματος του ίδιου του αρχηγού της, προσπαθεί να περάσει επικοινωνιακά τις καταγγελίες περί ανομίας και ανασφάλειας, συνεπικουρούμενη από ΜΜΕ που θέλουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιάς Ελλάδας όπου δεν λειτουργεί τίποτε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δίστασε να πει ότι «ήδη υπάρχουν συνθήκες κατάλυσης του κράτους και παραβίασης ουσιωδών δικαιωμάτων δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους», εκμεταλλευόμενος τις εκκλήσεις αγωνίας των πρυτάνεων για μικροπολιτικούς λόγους.

Θα ήταν στρουθοκαμηλισμός αν κανείς δεν αναγνώριζε ότι η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών από υποστηρικτές των κρατούμενων απεργών πείνας αποτελεί αγκάθι για την κυβέρνηση. Αν υπολογιστεί δε και η μίνι κρίση που δημιουργήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, τότε το ζήτημα γίνεται πιο σύνθετο.

Ο πρωθυπουργός, που δίνει μεγάλη μάχη στο εξωτερικό, καλείται στο εσωτερικό να αντιμετωπίσει ένα γεγονός, που, αν δεν λήξει με άμεση αποχώρηση των καταληψιών, γίνεται αφορμή για πολιτική σπέκουλα από τη συντηρητική αντιπολίτευση.
Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι το ακροατήριό του μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και τη μεγάλη νίκη του κόμματός του έχει διευρυνθεί, περιλαμβάνοντας και πολίτες οι οποίοι δεν είναι ανεκτικοί σε τέτοια γεγονότα.
Στον αντίποδα, δεν μπορεί να αγνοήσει ένα συμπαγές πολιτικό κομμάτι που τον στήριζε όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο δείχνει ιδεολογικού τύπου ανοχή σε τέτοιου είδους ακτιβισμούς.

Ο πρωθυπουργός χρειάζεται να ισορροπήσει με πολιτική μαεστρία. Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο γεγονός για να ξεκαθαρίσει ένα τοπίο που τον κατηγορούν ότι παραμένει θολό για να εκφράζονται περισσότερες τάσεις. Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, αντιλαμβάνεται με υπευθυνότητα ότι ο ρόλος του ως πρωθυπουργού αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, χωρίς να αποποιείται στην άσκηση της εξουσίας τις αριστερές του αρχές και την ιδεολογία του.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, τείνει ευήκοα ώτα σε όλες τις εισηγήσεις και τις απόψεις για τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων και εμφανίζεται έτοιμος να πάρει τις σωστές αποφάσεις που δεν θα υπονομεύσουν την εικόνα της κυβέρνησης και της χώρας, αλλά θα επιβεβαιώνουν τη δυναμική του στάση σε κρίσιμα θέματα.

Προχωρώντας μπροστά

Είναι σαφές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα οι επιθέσεις θα ενταθούν, ενώ την ίδια στιγμή θα αποσιωπούνται θετικές δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα από το εξωτερικό, όπως αυτή της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που, μιλώντας πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του G-7 στην πόλη Λούμπεκ της Γερμανίας, ανέφερε ότι «εάν πέσει ένας, πέφτει όλο το σύστημα, είμαι αρκετά πεπεισμένη γι αυτό». Όπως επίσης και την αναφορά του επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias, που εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο δε γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε από πλευράς του, στο περιθώριο της Συνόδου, ότι δεν πρέπει να γίνονται «εύκολες» κουβέντες για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καλώντας σε σοβαρή αναζήτηση λύσης.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του αποκρούουν και διαψεύδουν καθημερινά τις ανυπόστατες επιθέσεις, όπως αυτή των Financial Times, περί προετοιμασίας για χρεοκοπία και εκμεταλλεύονται τις σταδιακές κατακτήσεις, αδιαφορώντας για όλο αυτό το σύστημα που τους πολεμά, αφού είναι πεπεισμένοι ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιος έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 285

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου