Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Bαγγέλα..τι είναι αυτά που λένε οι πατριώτες σου οι Κρητικοί..είναι αλήθεια;;


vag 

Στην Κρήτη ξέρουμε ότι η πολιτική οικογένεια Μεϊμαράκη δεν είναι και τόσο αθώα…


Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη andrikakisalekos@gmail.com
Όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πρωθυπουργός αλλά και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου, για να μην το ξεχνάμε, ήθελε να πάρει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε, χωρίς καμιά δυσκολία, ότι θα επεδίωκε συνάντηση και με την ομάδα των νεοναζί. Πολλοί εξεπλάγησαν. Η ευκολία με την οποία ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για πολιτική προσέγγιση ή επαφή με το νεοναζιστικό μόρφωμα, εξέπληξαν ή και σόκαραν πολλούς. Όχι όμως εκείνους που ξέρουν Ιστορία…

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει προγονικές εκλεκτικές συγγένειες με τον χώρο. Θα μου πείτε, ανασκαλεύεις ιστορίες; Όμως ένας άνθρωπος που διεκδικεί να είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και να αναδειχτεί βουλευτής ενός νομού και μιας περιοχής που βασανίστηκε από τη δράση των ναζί, θα πρέπει να ξέρουμε τα πάντα γι αυτόν εμείς οι ψηφοφόροι. Θα πρέπει να είναι καθαρός σαν το κρύσταλλο. Ειδικά όταν έρχεται να μας υποσχεθεί το «χαμόγελο» και μιλάει στο όνομα της «εθνικής ενότητας»… Πολύ περισσότερο, σε μια τέτοια δύσκολη εποχή, σε μια εποχή που και πάλι μια άλλης μορφής, οικονομική, γερμανική κατοχή κυριαρχεί…
Κάποιες γενικές, μέχρι τώρα, αναφορές συνδέουν την οικογένεια Μεϊμαράκη με ένα σκοτεινό ρόλο στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Η σύνδεση γίνεται εξαιτίας ενός προσώπου, του Βασίλειου Μεϊμαράκη, αδελφού του παππού του, Ευάγγελου, εκείνου που αναφέρεται ως μελετητής της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ηρακλείου Μεσαράς. Ο Βασίλειος Μεϊμαράκης ήταν, όμως, και βουλευτής. Εκλέχτηκε βουλευτής Ηρακλείου για πρώτη φορά στις εκλογές του 1915 με το Λαϊκό Κόμμα του Δημητρίου Γούναρη. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1926 και του 1932.
Ουδεμία όμως αναφορά από τον επίγονο στον πολιτικό πρόγονο (και σε άλλους πολιτικούς του προγόνους). Ουδεμία αναφορά για το Ηράκλειο, γενικά, στο βιογραφικό του σημερινού υποψήφιου πρωθυπουργού και υποψήφιου βουλευτή Ηρακλείου.
Έχει τους λόγους του. Ο Βασίλειος, που πέθανε το 1961, ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό των Γερμανών κατακτητών! Στην «Ακρόπολη» της 4ης Ιουνίου 1941, λίγες μόνο μετά την κατάληψη της Κρήτης, διαβάζουμε ότι ο Βασίλειος επισκέφτηκε, μαζί με άλλους Κρήτες πολιτευτές αλλά και έφεδρους αξιωματικούς, τον «πρωθυπουργό» Τσολάκογλου για αποδοκιμάσουν «τις ωμότητες» των Κρητικών σε βάρος των Γερμανών!  Ιδού η σχετική είδηση, την οποία εντοπίζουμε και σε άλλες εφημερίδες των ημερών…
meimarakis-akropolis 
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παππούς ως συνεργάτης των αρχών κατοχής!
Όμως, όπως φαίνεται, ο Βασίλειος δεν ήταν ο μόνος από την οικογένεια που στάθηκε στο πλευρό των αρχών κατοχής. Ο παππούς του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, δικηγόρος στο επάγγελμα, που ζούσε στο Ηράκλειο, ήταν από τα «εξέχοντα μέλη» της τοπικής κοινωνίας που στήριξαν τους ναζί! Ήταν μέλος της «Μεγάλης Λαϊκής Επιτροπής» που συγκροτήθηκε λίγο μετά την κατάληψη της Κρήτης και με την ιδιότητα αυτή υπέγραφε κείμενα και συμμετείχε σε επιτροπές που τον διόριζαν οι κατοχικές αρχές. Συνεργάτης και θαυμαστής…
Παρουσιάζουμε εδώ μερικά από τα ντοκουμέντα για να έχουμε γνώση της ιστορικής αλήθειας. Η γνώση της ιστορίας, άλλωστε, είναι η εμπειρία για ένα λαό.
Ο δικηγόρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν ανάμεσα σε εκείνους τους «καλούς πατριώτες», όπως υπέγραφαν, που στις 8 Φεβρουαρίου 1943 έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο καταδίκης της αντίστασης και πίστης στους κατακτητές. Ήταν η εποχή που η αντιστασιακή δράση και τα σαμποτάζ κατά των Γερμανών κορυφώνονταν.
meimarakis-diasosi-passadaki meimarakis-kraipe-1 meimarakis-syllalitirio


Πηγή: CandiaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου