Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Στη δικαιοσύνη οι πρώτοι 100 της λίστας Μπόργιανς

 
 Γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, συνταξιούχοι του... δημοσίου και ένας που δηλώνει ανεπάγγελτος με καταθέσεις 7.000.000 ευρώ, αποτελούν τους πρώτους εκατό μεγαλοκαταθέτες της τράπεζας UBS, που περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς, οι οποίοι αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες να περάσουν την πόρτα των οικονομικών εισαγγελέων έχοντας κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.


Οι κατηγορούμενοι, όπως αναφέρει η ''Εφημερίδα των Συντακτών'', βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους και άλλων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν στη Ελλάδα.

Για την υπόθεση έχουν ήδη σταλεί οι πρώτες 100 κλήσεις σε ελεγχόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τα κακουργήματα του ξεπλύματος και της φοροδιαφυγής, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει προχωρήσει και η δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων για 24 από αυτούς.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα όσων έχουν ανακαλύψει οι οικονομικοί εισαγγελείς, αποτελεί η περίπτωση ενός ατόμου που σήμερα δηλώνει ανεπάγγελτος και την περίοδο 2000-2012 διατηρούσε καταθέσεις ύψους 7.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, για την ίδια ελεγχόμενη περίοδο έμπορος ετοίμων ενδυμάτων δήλωνε εισοδήματα ύψους 838.000 ευρώ και είχε στην UBS 5.300.000 ευρώ.

Πραγματικός «κροίσος» προέκυψε κι ένας συνταξιούχος ο οποίος μέσα σε δώδεκα χρόνια είχε δηλώσει συνολικά 477.000 ευρώ από τα οποία "κατάφερε" να κάνει κομπόδεμα στην Ελβετική τράπεζα που έφτανε το 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης ανάμεσα τους βρίσκεται συνταξιούχος με 1.150.000 δηλωθέντα εισοδήματα είχε καταθέσεις 5,2 εκατομμυρίων, γιατρός που δήλωνε 1,5 εκατομμύριο είχε καταθέσεις 5,5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και ικηγόρος με δηλωθέντα εισοδήματα 800.000 είχε στην UBS 3,5 εκατομμύρια.

Οι ελεγχόμενοι, που ξεπερνούν τις 10.000 έχουν λάβει ειδοποιήσεις να περάσουν από το ταμείο για να αποφύγουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

Το όφελος του Δημοσίου σε "ζεστό" χρήμα, αν τελικά δεχτούν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, εκτιμάται σε 80-100 εκατομμύρια ευρώ.