Τρίτη 30 Απριλίου 2013

«Πριονίζουν» ΑΣΕΠ και κατώτατο μισθό

Σε θέση άμυνας βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση και ιδίως το ΠΑΣΟΚ, που κατηγορούνται από την αντιπολίτευση ότι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου που πέρασε από τη Βουλή, αποτελούν έμμεσο τρόπο για την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.


«Για όποτε το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες - είναι προσωρινές θέσεις εργασίας» διευκρίνισε ο Στουρνάρας, ενώ ο Βενιζέλος θεωρεί επιτυχία την τροπολογία που πέρασε"

«Για όσους προσπαθούν να παραποιήσουν την αλήθεια λέγοντας συνειδητά ψέματα περί δήθεν μείωσης του κατώτατου μισθού για τους ανέργους που θα απασχοληθούν στα νέα προγράμματα, η αποστομωτική απάντηση προκύπτει από τους αριθμούς: ο κατώτατος θεσμοθετημένος βασικός μισθός για εργαζομένους ηλικίας 25 ετών και άνω είναι 586,8 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων είναι 16,5% επί του ποσού αυτού, άρα αφαιρουμένης της εισφοράς, που πληρώνεται απευθείας από τα νέο πρόγραμμα, η καθαρή αμοιβή είναι 490 ευρώ, όπως ακριβώς προβλέπει η διάταξη. Ανάλογα ισχύουν και για τους εργαζομένους ηλικίας κάτω των 25 ετών», απάντησε στις κατηγορίες χθες η Ιπποκράτους.

Εποχή φαυλότητας

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην υπουργός και πιο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Γ. Ραγκούσης, ο οποίος υποστήριξε ότι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν είναι παρά η επαναφορά των αμαρτωλών Stage, που κατάργησε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, και κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση ότι θα τα χρησιμοποιήσει κάνοντας ρουσφέτια.

«Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά μάς ξαναγύρισε στην εποχή της φαυλότητας, της αναξιοκρατίας, της νοοτροπίας που χρεοκόπησε το ελληνικό κράτος», σημειώνει ο κ. Ραγκούσης και εξηγεί: «Επανέκαμψαν τα προγράμματα τύπου Stage στο Δημόσιο και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Αναφέρονται σε δήθεν έλεγχο της νομιμότητας από το ΑΣΕΠ, ενώ έχουν φροντίσει με ρητή διάταξη, στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, να εξουδετερώσουν το ΑΣΕΠ εντάσσοντας τις προσλήψεις αυτές στον κατάλογο των εξαιρέσεων του Ν. 2190».

Η Ιπποκράτους απάντησε άμεσα και στον κ. Ραγκούση, αναφέροντας: «Οσοι επιπλέον "κόπτονται" για το ΑΣΕΠ, ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες της διαφάνειας, αρκεί να διαβάσουν το σχετικό εδάφιο της διάταξης, που θέτει την όλη διαδικασία υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Προσωρινές θέσεις

»Οπως και στα ώς τώρα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στα οποία απασχολήθηκαν 57 χιλ. άνεργοι, με διαδικασία μοριοδότησης εγκεκριμένη από το ΑΣΕΠ και τον τελικό έλεγχο του ΑΣΕΠ.

»Τώρα μάλιστα αυτό θα γίνεται χωρίς ενδιάμεσους φορείς (ΜΚΟ) αλλά απευθείας, όπως έγινε και στα επιτυχή προγράμματα αυτεπιστασίας των ΟΤΑ τα οποία αφορούν 75 χιλιάδες ανέργους».

Πέραν της ουσίας, είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανίσει την πρότασή του, για την οποία πίεσε το Σαββατοκύριακο να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, ως μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας επιχειρώντας να αποκομίσει οφέλη, την ίδια στιγμή που σημειώνει μεν, υποβαθμίζει δε ότι οι 200.000 θέσεις εργασίας που αναφέρονται στο πρόγραμμα -και για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε στη Βουλή ότι θα εφαρμοστεί «όποτε το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες»- είναι προσωρινές θέσεις εργασίας, διάρκειας κάποιων μηνών.

«Θεωρούμε ότι ένα σημαντικό βήμα που έγινε είναι ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη λήψη μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου, έστω σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, να χτυπηθεί η μάστιγα της ανεργίας», είπε ενδεικτικά χθες ο γραμματέας του κόμματος Γ. Μανιάτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου