Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανία: Ιστορική νίκη για την Μέρκελ αλλά δίχως αυτοδυναμία

Γερμανία: Ιστορική νίκη για την Μέρκελ αλλά δίχως αυτοδυναμία
Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) να λαμβάνουν 41,5% των ψήφων - «Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Ελλάδα», δήλωσε η Καγκελάριος
Η Μέρκελ έφτασε μία ανάσα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία -άπιαστο όνειρο για τη Γερμανία, με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης να τους δίνουν 311 έδρες στο σύνολο 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες. Επιβεβαιώθηκε, όπως αναμενόταν, η έξοδος του FDP, στο όριο βρέθηκε το ευρωσκεπτικιστικό AfD.
Tα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) παίρνει 41,5%
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παίρνουν 25,7%
Η Αριστερά (Linke) παίρνει 8,6%
Οι Πράσινοι παίρνουν 8,4%
Έξω από τη Βουλή μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8%
Επίσης εκτός Μπούντεσταγκ μένουν οι «αφανείς» νικητές του ευρωσκεπτικιστικού AfD με 4,7%
Οι Πειρατές ναυάγησαν με 2,2% και τα υπόλοιπα κόμματα πήραν αθροιστικά 4,1%
Με τον υπολογισμό των πρόσθετων εδρών που προβλέπει το γερμανικό εκλογικό σύστημα για εξισορρόπηση της αντιπροσώπευσης, η νέα Μπούντεσταγκ θα έχει 630 έδρες.
Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Έχοντας αναδειχθεί σε απόλυτη νικήτρια της κάλπης, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για «σούπερ αποτέλεσμα» αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

262AC9213995C9BBF62E88AF63FBA101
Κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες έδειξε η  Μέρκελ μιλώντας σε τηλεοπτική συζήτηση. «Είναι προφανές ότι δεν θα προσπαθήσω να σχηματίσω μια κυβέρνηση μειοψηφίας», απάντησε όταν ο ένας από τους παρουσιαστές επισήμανε ότι τα κόμματα CDU/CSU μπορεί να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή της Γερμανίας.
Πρόσθεσε πως περιμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.
merkwl won--1
«Κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας κυβερνητικής συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», είπε η Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στην πλευρά του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και του υποψηφίου των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο στούντιο.
Ο Πέερ Στάινμπρουκ από την πλευρά παραδέχτηκε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έπιασαν το στόχο που είχαν θέσει και είπε πως πλέον το «μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Μέρκελ».
image-547877-galleryV9-jqnh

Παραιτήσεις έρχονται την ίδια στιγμή στην ηγετική ομάδα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μετά την ιστορική συντριβή στις κάλπες. Την ευθύνη για την ήττα ανέλαβαν ο υποψήφιος Ράινερ Μπρούντερλε και ο επικεφαλής και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ αφήνοντας αμφότεροι να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν.
Η συμμετοχή στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή ανήλθε στο 73% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, αυξανόμενη από το 70,8% το οποίο είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Ελλάδα»
«Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, δήλωσε η θριαμβεύτρια των αποψινών ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ και υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η ίδια αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν έχει πει την αλήθεια στους πολίτες, η Μέρκελ ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε μιλήσει για ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 στην γερμανική Βουλή, ενώ, όπως σημείωσε, «με τον δικό του, ανοιχτό τρόπο», το επανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο.
«Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα τέθηκε κατ' επανάληψη», δήλωσε η Καγκελάριος και διευκρίνισε ότι η ίδια προτιμά να τοποθετείται για τα ζητήματα που τίθενται άμεσα ενώπιόν της.








newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου